Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla, harakka, Copyright © Natural England
*Kuva yllä oikealla, harakka, Copyright © midassun


HARAKKA (Pica pica)

Kukapa ei harakkaa tuntisi. Harakka on kaikille niin tuttu ja tavallinen, että emme tule aina ajatelleeksi, että se on yksi kaikkein kauneimmista linnuista. Kun harakka istuu sopivasti niin, että aurinko osuu siihen säteillään, leimahtaa vain mustalta ja valkoiselta näyttävä lintu loistamaan ja kimaltamaan metallisia sinivihreän ja purppurankin sävyjä.

Harakka räkättää

Jos on harakka tunnettu ulkomuodostaan, yhtä tuttua on sen karhea, kuin naurava räkätys. Harakalla on myös muita ääniä, lähinnä lyhyitä rykäisyjä sekä hiljainen kirskuva ja visertävä laulu.

Harakkaa ei ole arvostettu

Harakkaan on jostakin syystä suhtauduttu Suomessa aina jollei ihan kielteisesti, niin kuitenkin varautuneesti. Tätä kuvaa sanonta "mennä harakoille" - jossa jokin menee hukkaan ihan samoin kuin suden kanssa joudutaan hukkateille. Ehkä on aika muuttaa lopultakin asenteita ja antaa tälle viisaalle, eloisalle ja kauniille linnulle se arvo, minkä se ansaitsee.
Harakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Teemu Lehtinen


Harakka on tarkkailija

Vaikka harakoita onkin liki kaikkialla, kaupungeissa, taajamissa ja kylissä koko maassa ja harakka on hyvin sopeutunut ihmisen läheisyyteen, se ei koskaan luovu tarkkaavaisuudestaan. Siksi sitä pääseekin harvoin tarkkailemaan lähietäisyydeltä.
Harakkafaktoja

Tunturisuden sivut Mitat: - Pituus 40 - 51 cm pitkä ja paino 175 - 300 g.
Tunturisuden sivut Pesintä: - Harakka rakentaa pyöreän yksi- tai kaksiaukkoisen, savella ja ruohoilla vuoratun pallomaisen risupesänsä kuuseen, mäntyyn, pajuun tai joskus rakennukseen. Suosii tiheitä pesäpuita. Munii huhti-toukokuussa 6 - 8 vaaleanvihreää, ruskeapilkkuista munaa, joita naaras hautoo 17 - 18 vrk. Molemmat emot ruokkivat poikasia 22 - 27 vrk:n mittaisena pesäpoikasaikana. Yksi pesye vuodessa.
Tunturisuden sivut Ravinto: - Harakka on useimpien varislintujen tapaan miltei kaikkiruokainen. Se syö kesäaikana enimmäkseen hyönteisiä, etanoita, matoja, pikkunisäkkäitä sekä muiden lintujen munia ja poikasia; syksyllä ja talvella lisäksi marjoja ja jäteviljaa sekä kaatopaikkojen, tunkioiden ja lintulautojen herkullisia antimia.
Tunturisuden sivut Muutto: - Lähinnä paikkalintu - osa kannasta kiertelee ja vaeltelee jonkin verran.

Lähde
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut


Harakka
Harakka.

Harakka
Harakka.

Kalifornianharakka
Kalifornianharakka.

Kalifornianharakka

Kalifornianharakka (Pica nuttalli)

Kuvassa kalifornianharakka, joka elää vain Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Silmiin pistää kalifornianharakan keltainen nokka ja lajin nimi onkin englanniksi Yellow-billed Magpie, eli keltanokkaharakka.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jamie Chavez
Amerikanharakka

Amerikanharakka (Pica hudsonia)

Harakallamme on Amerikassa kalifornianharakan lisäksi toinenkin amerikanserkku, amerikanharakka. Sekin muistuttaa suuresti meikäläistä, eurooppalaista harakkaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Dan Dzurisin
Harakka

Harakka (Pica pica)

Harakoiden suvussa on kolme harakkalajia - kalifornianharakka, amerikanharakka ja harakka.
Harakka