Menu
Joulu
Joulukello Joulusaari - 18.12.2013 Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Hadi Zahert
Joulusaari
Joulusaaren joulu Joulusaari - Christmas Island

Intian valtamerellä sijaitsee koralliriuttojen ympäröimä Joulusaari. Sitä peittävät sademetsät ja sen taivaalla lentelee eksoottisia lintuja, kuten joulusaarenfregattilintu. Saaren nimen kohdalla voi hetken aikaa ihmetellä, että mistähän kummasta tälle kuumalle paratiisisaarelle on annettu näin jouluinen nimi. Nimensä Joulusaari sai siitä yksinkertaisesta syystä, että kapteeni William Mynors saapui saarelle juuri joulupäivänä, 25.12. vuonna 1643 - ja antoi sille nimeksi Christmas Island.

Saari on nykyisin Australialle kuuluva territorio ja siellä ovat voimassa Australian lait. Joulusaarelta alkuperäisväestö puuttuu täysin. Sen nykyisistä asukkaista, joita on noin 1500, suurin osa on kiinalaisia. Joulusaaren ei kovin kauniiseen historiaan kuuluvat Britannian siellä tekemät ydinasekokeet vuosina 1952-1962. Sotilaista, jotka tuolloin kokeiden aikaan olivat saarella, on elossa vielä liki tuhat.

Nykyään tämä Kiribatin saarivaltioon kuuluva saari tunnetaan yleisemmin nimellä Kiritimati. Myös nimi Kiritimati liittyy jouluun – se on sikäläisten asukkaiden väännös Christmas-sanasta: 'ti' vastaa heidän kielessään s-kirjainta, joten saaren nimi lausutaan "Kirismas".

Maailman Joulusaaria

Edellä esitellyn Joulusaaren lisäksi maailmassa on muitakin paikkoja ja saaria, joiden nimenä on Joulusaari.

Nova Scotian provinssissa Kanadassa on paikka, jonka nimi on Christmas Island – tosin se ei ole lainkaan saari, vaan kylä, eikä sillä ole mitään tekemistä joulun kanssa. Sen nimi juontaa juurensa kylän perustajiin kuuluneen perheen sukunimestä.

Tasmanian ja Australian mantereen välissä on vielä kaksi Joulusaarta, Christmas Island ja Little Christmas Island. Niiden nimille ei tunneta mitään historiallista selitystä, mutta ilmeisesti kalenteri on inspiroinut niiden nimeäjää, koska Christmas Island sijaitsee Uuden vuoden saaristossa (New Year Island Group).

Kiritimatin pojat

Kiritimatin pojat.

Kiribati Kiritimati - Tyynenmeren Joulusaari

Kiritimati sijaitsee Kiribatissa, joka on Tyynellämerellä, Oseaniassa sijaitseva saaristovaltio.

Saaren löysi Hernando de Grijalva jo vuonna 1537, mutta löytöretkeilijä, tutkimusmatkailija, kapteeni James Cook (27.10.1728 - 14.2.1779) saapui saarelle kolmannella ja samalla viimeisellä Tyynenmeren purjehduksellaan jouluaattona 24.12.1777. Tästä Cookin jouluvierailusta saaren nimeksi tuli Christmas Island, Joulusaari. Cook itse totesi: "As we kept our Christmas here I called it Christmas Island..." (Koska vietimme joulun täällä, nimitin saaren Joulusaareksi). Eli nimitysperuste on ihan sama, kuin "varsinaisen", Intian valtameren Joulusaarenkin kohdalla: löytöretkeilijän käynti juuri jouluaikana.

Kiribatissa puhutaan kreolien eräänlaista "tikitaki"-englantia ja heidän kielessään englannin joulua merkitsevä sana Christmas muuntuu muotoon Kiribati. Kiribatin kielessä "ti" äännettään "s", joten Kiritimati lausutaan "Kirismas". Christmas Island muuntuu näin Kiritimatiksi. Kiritimati on pinta-alaltaan maailman suurin koralliatolli. Se käsittää yli 70 % Kiribatin maapinta-alasta. Kiritimatissa on noin 5 000 asukasta.

Kiritimati on kansainvälisen aikarajavyöhykkeen itäisin asuttu kolkka. Siellä maailma kohtaa ensimmäisenä uuden aamunkoiton. Aikaero Suomeen on tasan kaksitoista tuntia. Kiritimatin Joulusaari on siis täsmälleen maapallon vastakkaisella puolella Suomen Joulumaasta, jossa joulupukki asustaa.

Kapteeni James Cookin jouluvierailusta saarella muistuttaa mm. bungalowein varustettu hotelli, Captain Cook Hotel. Kapteeni James Cookin vieraillessa Kiritimatissa, atolli oli täysin autio, eikä siellä ollut ainuttakaan asukasta eikä minkäänlaista jäljen häivääkään siitä, että atollilla olisi joskus liikkunut ihmisiä. Cook löysi atollilta muutamia kookospalmuja pähkinöineen, mutta ei tilkkaakaan vettä.

Saaren 5 000 nykyasukasta elävät suuressa köyhyydessä. Turismi ei ole kehittynyt lainkaan. Yhtenä syynä on saarten joutuminen aikoinaan vuosina 1957 - 1962 brittien ydinkokeiden koealueeksi. Tänä päivänä siellä vierailee lähinnä syvänmerensukeltajia ja harrastuskalastajia. Edes jouluaattona vierailijoita ei saarelle yleensä eksy, yksinäisiä kulkijoita lukuun ottamatta.
Joulusaaren mallinuket

Joulusaaren mallinuket jouluasuisina. Näillä trooppisten meriseutujen paratiisisaarilla joulua viettävätkin yleensä vain turistit, ja mallinuket.

Lähteet
Tieteen Kuvalehti - Lars Thomas: Mistä Joulusaari on saanut nimensä?
Spectrum
Wikipedia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Joulusaari - kuva toiseksi ylimpänä - Copyright BlueBec
*Kuva mallinukeista Copyright Dick Pountain
*Kuvat Kiritimatin pojista ja tytöstä Copyright Calvin Smith
Joulusaaren maataskurapujen joukkovaellus

Vain Joulusaarella ja Kookossaarilla elää endeemisenä punainen rapulaji, joulusaarenmaataskurapu (Gecarcoidea natalis). Joulusaarella nämä ravut lähtevät kerran vuodessa joukolla vaeltamaan kohti rannikkoa. Suuren osan vuodesta ravut elävät lehtikerrosten alla maakoloissaan ja syövät mätäneviä lehtiä. Kun monsuunisateet alkavat ja ilman täyttää kosteus, tulevat ravut esiin piiloistaan ja lähtevät vaeltamaan lisääntymismatkalleen rannikolle. Vaellus onnistuu vain monsuunisateiden myötä tulevan kosteuden ansiosta, sillä muuten rapujen kosteutta vaativat kidukset kuivuvat ja ne tukehtuvat.

Vaelluksellaan ravut etenevät punaisena mattona, joka pitää sisällään kymmeniä miljoonia rapuja. Kun muninta meriveteen on ohi, palaavat ravut takaisin piiloihinsa.
Joulu
En etsi valtaa loistoa Kiritimatin veneitä

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Warren Jackson
*** tunturisusi.com linkit ***