Menu
Joulu
Hauskaa joulua Hymyilevä Bahrainin joulukameli

Kuvassa yllä lempeästi hymyilevä joulukameli jouluna 2008 Bahrainissa. Bahrainin kuningaskunta eli Bahrain on pääosin autiomaan peittämä saarivaltio Persianlahden lounaisosassa.
JOULUPUKKI KAMELILLA KAUKAISILLA MAILLA

Joulupukki liikkuu Joulun aikaan kaikkialla, mitä eksoottisimmissa ympäristöissä ja mitä erilaisimmilla ajoneuvoilla ja tavoilla. Yksi eksoottisimmista joulupukin kulkuvälineistä näin Pohjolasta tarkastellen on kameli.

Itse asiassa kameli kuitenkin liittyy hyvin tiiviisti alkuperäiseen ajatukseen joulusta. Vietämme joulua Jeesuksen syntymän muistoksi ja Jeesuksen aikanahan kamelit olivat elämässä monin tavoin mukana. Jo Itämaan tietäjät, kolme viisasta miestä, matkasivat katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta kameleilla ratsastaen.
Joulupukki kameleineen Nigerissä

Joulupukki kameleineen Nigerissä

Kuvassa joulupukki on laskeutunut kamelinsa selästä hengähtämään Nigerissä. Mustat apulaiset ovat valmiina auttamaan pukkia sitten, kun pukki lähtee lahjakuormineen kiertämään Nigerin kyliä ja kaupunkeja. Kameli osaa mennä makuulleen niin, että pukki pääsee helposti kamelin selkään ja sieltä pois.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/ACEI Cheung
Kameliratsukko
Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Itämaan tietäjä kameleineen
Kameliratsukko
Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Intian kameliratsukko

Kamelit ovat jättäneet syvät jälkensä monen maan kulttuuriin. On luontevaa, että Intiassa lapsi ratsastaa leikkikamelilla.
Joulukameli
Kameli aavikoiden laiva Kamelifaktoja

Maapallolla elää nykyisin kaksi kamelilajia, yksikyttyräinen ja kaksikyttyräinen kameli. Nämä kaksi muotoa saavat risteytyessään lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, joten niitä voitaisiin pitää itse asiassa kahtena alalajina - tai kun kotieläimestä on kyse, kahtena eri rotuna.

Yksikyttyräinen kameli tunnetaan pelkästään kotieläimenä. Dromedaariksi kutsutaan yksikyttyräisen kamelin ratsastukseen kehitettyä rotua. Kaksikyttyräisiä kameleita on säilynyt myös luonnonvaraisina Gobin autiomaassa.

Kameli kantaa 13 kuukautta ja vasikoita syntyy tavallisesti yksi. Joskus voi syntyä kaksosetkin. Vain tunnin ikäisenä vasikka nousee jo omille jaloilleen. Emoaan se seuraa seuraavat viisi vuotta, eli ikään, jolloin se saavuttaa täysi-ikäisyyden. Kamelit elävät suotuisissa oloissa 40 vuotta, mutta kovassa työkäytössä kameli elää vain 25 vuotta.

Kameli vaihtaa karvansa keväisin ja syksyyn mennessä sillä on aina uusi karvapeite. Kamelinkarvoja käytetään raaka-aineena monenlaisiin tuotteisiin, kuten takkeihin, mattoihin ja siveltimiin. Yhdestä kamelista irtoaa karvaa karvanvaihdon aikana noin 2,5 kg.
Kamelia kutsutaan aavikoiden ja erämaiden laivaksi. Tällaisen nimityksen oletetaan syntyneen, yllätys yllätys - käännösvirheenä termistä "erämaasta laivalla tuotu eläin". Sillä assyrialaisilla oli tapana antaa eläimelle nimi sen mukaan, mistä se tuotiin. Kameleita tuotiin aikoinaan laivalla Persianlahden yli.

Kamelin häntä on kuin ruoska ja sillä on pituutta 50 cm.

Kamelin kaulaan ja polviin kehittyy kovaa ja kuivaa ihoa silloin, kun kamelilla on ikää 5 kuukautta. Tämä kova iho mahdollistaa sen, että kameli voi laskeutua makuulleen ja nousta ylös niin, että iho sen kestää.

Kamelin jalat ovat pitkät, ohuet ja hyvin vahvat. Jokaisessa jalassa on kaksi varvasta, joissa on leveät ja litteät polkuanturat. Nämä polkuanturat levittäytyvät kamelin kävellessä, ja estävät hiekkaan vajoamisen.


Suuressa suussaan kamelilla on 34 terävää hammasta. Kameli kykenee syömään piikkipensaiden lehtiä niin, että suu ei vaurioidu. Puolustusaseenakin kamelin hammaskalusto on tehokas.

Kameli märehtii. Se nielee rehut sisäänsä suuremminkaan pureksimatta, kuplauttaa sitten rehumössön sisältään takaisin suuhunsa ja alkaa verkkaisesti jauhaa sitä suussaan, nielläkseen sen kohta uudelleen.

Talvioloissa kameli voi autiomaassa tulla toimeen useiden viikkojen ajan kuivalla ravinnolla, juomatta kertaakaan.


Sana "kameli" on peräisin seemiläisestä sanasta gamal tai hamal, joka tarkoittaa "taakankantajaa".
Kamelien esi-isät ovat eläneet Pohjois-Amerikassa 60 miljoonaa vuotta sitten. Sieltä ne ovat tulleet Beringin maasillan kautta Euraasiaan ja Afrikkaan.
Lukuisat kamelilajit kuolivat sukupuuttoon jo 45 miljoonaa vuotta sitten, mutta eteläamerikkalaiset laamat ja aasialaiset kamelit säilyivät hengissä.

Kamelin säkäkorkeus on 185 cm, kyttyröiden korkeus on 215 cm.

Kamelin paino on 700 kg.

Vaikka kamelin korvat ovat pienet, sillä on hyvin tarkka kuulo.

Kamelin silmät ovat isot ja niitä suojaa autiomaiden hiekkamyrskyiltä kaksinkertaiset silmäripset.

Nenäaukkoja suojaavat lihaksikkaat sieraimet, joita kameli sulkee ja aukoo tarpeen mukaan.

Kamelien käynti on keinuvaa siksi, että ne siirtävät yhtä aikaa samanpuoleisen etu- ja takajalan eteenpäin.

Kamelit osaavat uida, vaikka eivät menekään vapaaehtoisesti veteen.

Urospuolinen kameli on kameliori, ja naaraspuolinen kameli on kamelitamma.


Vanha arabialainen sanonta toteaa: "Ei ole olemassa villejä kameleita, mutta ei kesyjäkään". Tällä viitataan kameleiden hankalaksi ja joskus vihamieliseksikin koettuun, jukuripäiseen luonteeseen.

Joulu Muista käydä myös Tunturisuden kamelisivuilla!
*** tunturisusi.com linkit ***