Tunturisuden sivut
Beduiini KAMELIT - AAVIKOIDEN LAIVAT

Kamelit ovat nykyisin turisteille tuttuja ja turistit niillä paljolti ratsastelevatkin. Kameleilla on ollut niitä käyttäneille kansoille tavattoman suuri merkitys. Kameli on ollut sekä kantojuhta että vetojuhta, jonka on voinut valjastaa vankkureidenkin eteen. Kamelin liha ja maito ovat olleet tärkeitä ravinnossa ja sen nahkaa on voitu käyttää monenlaisiin tarkoituksiin. Kamelin karvoista on kudottu kankaita ja mattoja. Kaikki kamelista on käytetty - lantakin on palanut polttoaineena.

Kamelin avulla ihminen on voinut kulkea laajojen, vedettömien erämaiden halki - tuhansien kilometrien matkat yhtä kamelipillin soittoa - ja kiivetä 4 000 metrin korkeudella sijaitseville seuduille. Kaikissa näissä tavattomissa suorituksissaan kameli itse on ollut aina hyvin vaatimaton, onhan se kristinuskossakin vaatimattomuuden ja nöyryyden symboli.

Kameli syö hyvissä oloissa kaikenlaisia lehtiä ja silmuja, ruohokasveja sekä oksia. Mutta jos niitä ei ole tarjolla, se tyytyy syömisissään kitkeriin suolayrtteihin ja sammuttaa janonsa arojärvien suolaisella vedellä. Ja jos oikein paha ruoanpuute ja nälkä ahdistaa vaeltavaa karavaania, tyytyy kameli lopulta vaikkapa vanhoihin vaateriepuihin, muiden eläinten nahkoihin, mädänneisiin kalanraatoihin, sandaaleihin, köysiin - ja puutarhaletkuihin.

Se ponnistelee, ponnistelee eteenpäin, kunnes tulee vierasvaraisemmille seuduille tai kunnes uupuneena, kaikkensa antaneena kaatuu maahan ja kuolee. Sellainen on kameli, ihmisen uuttera apulainen, joka ei koskaan luovuta.

"Vielä nykyäänkin kertovat taakkansa alle vaipuneiden kamelien vaalenneet luut karavaaniteiden varsilla niistä ajoista, jolloin erämaan laiva oli ainut kulkuneuvo hiekkaisilla taipaleilla, aavikoiden armottomissa oloissa, keitaalta toiselle."

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - kamelinohjaaja Saharassa - Copyright - © Club Med UK
Kamelinohjaaja
Kameli aavikoiden laiva Kaksikyttyräinen kameli (Camelus bactrianus)

Tämä kameli on ollut yhtä tärkeä ihmisen apulainen Sisä-Aasian hiekka- ja suola-aavikoilla, kuin sen yksikyttyräinen sukulainen Afrikassa ja Arabiassa.

Dromedaariin verrattuna kaksikyttyräinen kameli on pitkäkarvainen, sillä sen asuinseudut ovat paljon kylmempiä, eivätkä pakkasetkaan ole tuntemattomia. Näistä kahdesta kamelista dromedaari on parempi ja nopeampi ratsukameli, kaksikyttyräinen kameli on parhaimmillaan kuormajuhtana, kyeten kantamaan 250 kg:n taakan.

Kaksikyttyräinen kameli onkin hieman jykevämpi kuin dromedaari. Kamelien paino on 400 - 1 000 kg. Elinikä ihmisen seurassa 50 vuotta.
Kameli aavikoiden laiva Yksikyttyräinen dromedaari (Camelus dromedarius)

Tämä Pohjois-Afrikan, Arabian niemimaan ja Lähi-Idän erämaan laiva on kooltaan valtava. Korkeutta on 2 - 2,3 metriä ja pituutta kuonon kärjestä hännän kärkeen 3 - 3,3 metriä. Dromedaarilla on korkeat jalat, pitkä ja kamelimaisesti kaartuva kaula, sen päässä keikkuva pieni pää ja selän kyttyrä.

Kyttyrän koko vaihtelee omistajansa ravitsemustilan mukaan, sehän on vararavintosäiliö, jota käytetään ruoansaannin ollessa niukkaa ja johon taas hyvinä aikoina kertyy rasvaa. Hyvin syötetyn rasvakyttyrän paino saattaa olla 15 kg, pitkien matkojen ja ponnistelujen jälkeen se voi hävitä melkein olemattomiin.

Kamelinajajan onkin pitänyt huolella tarkastella pitkillä aavikkomatkoilla dromedaarin kyttyrän tilaa, sillä tuosta kyttyrästä on riippunut, onko eläin ja karavaani päässyt perille vaiko ei.
Tunturisuden sivut
Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Kamelit levolla - Marokko, Sahara

Kameli aavikoiden laiva Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - ja kuva sivun yläreunassa - Copyright © Flickr/Fernando Abdo Contarim
Kameli aavikoiden laiva Kamelifaktoja

Maapallolla elää nykyisin kaksi kamelilajia, yksikyttyräinen ja kaksikyttyräinen kameli. Nämä kaksi muotoa saavat risteytyessään lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, joten niitä voitaisiin pitää itse asiassa kahtena alalajina - tai kun kotieläimestä on kyse, kahtena eri rotuna.

Yksikyttyräinen kameli tunnetaan pelkästään kotieläimenä. Dromedaariksi kutsutaan yksikyttyräisen kamelin ratsastukseen kehitettyä rotua. Kaksikyttyräisiä kameleita on säilynyt myös luonnonvaraisina Gobin autiomaassa.

Kameli kantaa 13 kuukautta ja vasikoita syntyy tavallisesti yksi. Joskus voi syntyä kaksosetkin. Vain tunnin ikäisenä vasikka nousee jo omille jaloilleen. Emoaan se seuraa seuraavat viisi vuotta, eli ikään, jolloin se saavuttaa täysi-ikäisyyden. Kamelit elävät suotuisissa oloissa 40 vuotta, mutta kovassa työkäytössä kameli elää vain 25 vuotta.

Kameli vaihtaa karvansa keväisin ja syksyyn mennessä sillä on aina uusi karvapeite. Kamelinkarvoja käytetään raaka-aineena monenlaisiin tuotteisiin, kuten takkeihin, mattoihin ja siveltimiin. Yhdestä kamelista irtoaa karvaa karvanvaihdon aikana noin 2,5 kg.


Kamelia kutsutaan aavikoiden ja erämaiden laivaksi. Tällaisen nimityksen oletetaan syntyneen, yllätys yllätys - käännösvirheenä termistä "erämaasta laivalla tuotu eläin". Sillä assyrialaisilla oli tapana antaa eläimelle nimi sen mukaan, mistä se tuotiin. Kameleita tuotiin aikoinaan laivalla Persianlahden yli.

Kamelin häntä on kuin ruoska ja sillä on pituutta 50 cm.

Kamelin kaulaan ja polviin kehittyy kovaa ja kuivaa ihoa silloin, kun kamelilla on ikää 5 kuukautta. Tämä kova iho mahdollistaa sen, että kameli voi laskeutua makuulleen ja nousta ylös niin, että iho sen kestää.

Kamelin jalat ovat pitkät, ohuet ja hyvin vahvat. Jokaisessa jalassa on kaksi varvasta, joissa on leveät ja litteät polkuanturat. Nämä polkuanturat levittäytyvät kamelin kävellessä, ja estävät hiekkaan vajoamisen.
Suuressa suussaan kamelilla on 34 terävää hammasta. Kameli kykenee syömään piikkipensaiden lehtiä niin, että suu ei vaurioidu. Puolustusaseenakin kamelin hammaskalusto on tehokas.

Kameli märehtii. Se nielee rehut sisäänsä suuremminkaan pureksimatta, kuplauttaa sitten rehumössön sisältään takaisin suuhunsa ja alkaa verkkaisesti jauhaa sitä suussaan, nielläkseen sen kohta uudelleen.

Talvioloissa kameli voi autiomaassa tulla toimeen useiden viikkojen ajan kuivalla ravinnolla, juomatta kertaakaan.


Sana "kameli" on peräisin seemiläisestä sanasta gamal tai hamal, joka tarkoittaa "taakankantajaa".

Kamelien esi-isät ovat eläneet Pohjois-Amerikassa 60 miljoonaa vuotta sitten. Sieltä ne ovat tulleet Beringin maasillan kautta Euraasiaan ja Afrikkaan.
Lukuisat kamelilajit kuolivat sukupuuttoon jo 45 miljoonaa vuotta sitten, mutta eteläamerikkalaiset laamat ja aasialaiset kamelit säilyivät hengissä.

Kamelin säkäkorkeus on 185 cm, kyttyröiden korkeus on 215 cm.

Kamelin paino on 700 kg.

Vaikka kamelin korvat ovat pienet, sillä on hyvin tarkka kuulo.

Kamelin silmät ovat isot ja niitä suojaa autiomaiden hiekkamyrskyiltä kaksinkertaiset silmäripset.

Nenäaukkoja suojaavat lihaksikkaat sieraimet, joita kameli sulkee ja aukoo tarpeen mukaan.

Kamelien käynti on keinuvaa siksi, että ne siirtävät yhtä aikaa samanpuoleisen etu- ja takajalan eteenpäin.

Kamelit osaavat uida, vaikka eivät menekään vapaaehtoisesti veteen.

Urospuolinen kameli on kameliori, ja naaraspuolinen kameli on kamelitamma.


 • Vanha arabialainen sanonta toteaa: "Ei ole olemassa villejä kameleita, mutta ei kesyjäkään". Tällä viitataan kameleiden hankalaksi ja joskus vihamieliseksikin koettuun, jukuripäiseen luonteeseen.
 • Kameliratsupoliisi
  Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Kameliratsupoliisi Kairon pyramideilla - Giza, Egypti

  Kameleilla on myös pitkä ja näyttävä historia poliisityössä. Ehkä jopa poikkeuksellisen raskaasti ja näkyvästi konetuliasein, terroristien varalta aseistautunut kameliratsupoliisi muistuttaa kaikkia myös siitä, että nykymaailmassamme vaaroja vaanii kaikkialla.
  Kameli aavikoiden laiva All rights reserved
  *Kuva Copyright - Photographer: Siri Jayaratne - © University of Michigan School of Social Work
  Photo used with permission.
  Kameliratsukko
  Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Tunisian rannoilla

  Välimeren turkoosi ja auringon hehku. Täydelliset olosuhteet ratsastella rannalla kamelilla.
  Kameli aavikoiden laiva Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä - Copyright © Flickr/besopha
  *Kuva kamelinjaloista alla, kaksi jalkaa - Copyright © Flickr/Michael Lusk
  *Kuva kamelinjaloista alla, yksi jalka - Copyright © Flickr/Ant & Carrie Coleman
  Kameli aavikoiden laiva Sakari Pälsi ja kiimainen kameli

  Maineikas suomalainen tutkimusmatkailija Sakari Pälsi kuvaili sitä, miten vaarallinen jo muutenkin pahansisuinen kameli voi olla kiimaisena. Se voi olla silloin ihmiselle hengenvaarallinen, voiden hyökätä tilaisuuden tarjoutuessa ihmisen kimppuun, talloakseen tämän jalkoihinsa.

  Eräskin kamelinajaja pääsi viime sekunneilla suojaan rattaiden alle, jonne kameli päätään alas laskien kurkisteli kummaltakin puolelta, saadakseen tuon onnettoman hampaisiinsa. Kameli ei ole vaarallinen vain kooltaan tonnin painoisena, vaan se voi puraista ihmisen hengiltä.

  Kameli aavikoiden laiva Kaunis kuin nuori tyttö

  Erämaan asukas, tuaregi, voi verrata ratsukameliaan kauneudeltaan nuoreen tyttöön. Joku eurooppalainen voisi moisen vertauksen jälkeen alkaa epäillä tuareginaisen kauneutta. Kameleita eivät monet niiden asuinmaiden ulkopuolella pidä näin tavattoman kauniina, vaikka kiehtovina eläiminä kylläkin.

  Eräs matkakirjailija kuvasi kamelia rumaksi, typeräksi, riidanhaluiseksi, ilkeämieliseksi ja vielä haisevaksi. Arvioipa kamelia miten hyvänsä, se on joka tapauksessa luonnon oma mestariteos. Se on täydellinen näyte sopeutumisesta elämään hiekka-aavikoiden kuumuudessa ja kuivuudessa.


  Camel toes

  Kameli aavikoiden laiva Kamelin jalka

  Aavikon upottava hiekka vaatii kulkijaltaan aivan erityislaatuisen jalan, ja sellainen on kamelilla. Kussakin raajassa on kaksi kaviokynttä ja kaksi varvasta, joita peittää laaja pehmeä tyyny. Sitä puolestaan suojaa kova mutta taipuisa antura.

  Kamelin kävellessä antura leviää, painuu kokoon ja taipuu maanpinnan mukaiseksi joka kerran, kun eläimen paino lankeaa sille. Jalan noustessa antura palautuu kimmoisasti ennalleen. Mekanismin ansiosta astumapinta tulee hyvin laajaksi, eikä eläin vajoa hiekkaan. Kamelit ovat tarkkoina jaloistaan eivätkä suostu astumaan kivikkoon.
  Kamelikaravaani Satuloitu kameli
  Camel toes

  Kamelin kaksivarpainen "jalkaterä".
  Libyan kamelipoika
  Hypi kyttyröille, ei tässä jaksa koko päivää oottaa! Libyan berberipoika

  Libyan berberipoika kameleineen. Kuvauspaikka Libyan berberikaupunkina tunnettu Nalut 10.4.2008.
  Kameli aavikoiden laiva All rights reserved
  *Kuva Copyright © khadijateri
  Photo used with permission.
  TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
  Tunturisuden sivut

  AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

  Tunturisuden sivut

  Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

  Tunturisuden sivut

  AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
  *** tunturisusi.com linkit ***