Tunturisuden sivut
Kuva yllä: Viiden kuningattaren makuuhuone - Chenonceaun linna - Ranska.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä, - Copyright © Flickr/Dennis Jarvis


Amorin nuolen lävistämä sydän

Makuuhuoneita ja vuodelaitoksia kautta aikain

Kuninkaallisten makuuhuoneissa palatseissa ei suinkaan menneinä vuosisatoina vain nukuttu. Aamuin ja illoin, sekä ylösnousun, että nukkumaanmenon aikoina makuuhuoneissa kävi aikamoinen kuhina. Kuninkaalliset ottivat makuuhuoneissaan vastaan vieraita ja hoviväkeä. Kun mukana oli vielä runsaasti palvelijoitakin, niin väkeä saattoi makuuhuoneessa olla enimmillään näiden aamuin ja illoin tapahtuvien, julkisten seremonioiden aikana jopa 60 tai enemmän.

1600- ja 1700-luvuilla kuninkaallinen makuuhuone oli paikka, jossa vaikutusvaltaa ja asemaa haluava hovin henkilöstö saattoi osoittaa kuninkaallisille omaa pätevyyttään. Sanottiinkin, että jos olit nähnyt kuninkaan tai kuningattaren alusvaatteisillaan, niin tiesit olevasi jo aika tärkeä.

Kuninkaallisten makuukamarien joukossa mukana esittelyissä on mukana myös muita, historiallisesti arvokkaita ja kiinnostavia makuuhuoneita, joissa ovat nukkuneet upseerit, talonpojat, kreivit, lordit ja milloin kutkakin.

Kuningatar Marie-Antoinetten makuuhuone

Kuninkaallinen makuuhuone - Versailles, Ranska.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ninara

Kuninkaallinen makuuhuone oli julkinen paikka

Kun me nykyisin miellämme makuuhuoneen hyvin yksityiseksi ja intiimiksi tilaksi, kuten tekevät nykyisin kuninkaallisetkin - niin täysin toisin oli asian laita hoveissa menneinä vuosisatoina. Kuninkaallinen makuuhuone oli hyvin julkinen paikka. Vain kuningatar Viktoria muodosti poikkeuksen, sillä hänen aikakaudellaan kuninkaallinen makuuhuone sulkeutui. Hänellä oli siihen omat syynsä, kuten se, että hän ei kovinkaan paljon pitänyt ihmisten läheisyydestä ja hän oli muutenkin siveyden sipuli. Viktoriaaniseen aikakauteen saakka Britannian kuningashuoneessakin liikuskeli ihmisiä kuninkaallisten makuuhuoneiden nurkilla kaiken aikaa.

Jopa silloin, kun kuninkaanlinnassa vietettiin häitä, oli hääyönäkin ihan yösydäntä lukuun ottamatta makuuhuoneessa väkeä ja vilskettä. Naisväki kiikutti tungeksien morsiamen makuuhuoneeseen ja miespalvelijat riisuivat toisaalla kuningasta. Ja kun kuningaspari sai jäädä hetkeksi kahdestaan, oli makuuhuoneen ovella jo aamuvarhain taas tungosta ja "tilanteen" seuraajaa.

Palatsin makuuhuoneeseen pääsy oli rikkaiden ja vaikutusvaltaisten ihmisten keskuudessa hyvin tavoiteltu asia. Olihan kuningas Jumalan edustaja maan päällä, joten oli äärimmäinen etuoikeus päästä hetkeksikään hänen seuraansa. Makuuhuoneen tärkeimpänä ja keskeisenä elementtinä oli kuninkaallinen sänky, josta käsin monarkki saattoi hoidella sekä valtiolliset että yksityiset asiansa.

Mikä ihmeellisintä, nämä kohtaamiset makuuhuoneessa muodostivat näytöksen, jota uteilaina seurasi sankka joukko hoviväkeä, poliitikkoja ja perheenjäseniä. Kuninkaallinen makuuhuone oli paikka, jossa tehtiin tärkeitä päätöksiä sodan ja rauhan kysymyksissä, avioliitoissa ja ritareiksi lyömisessä ja näillä päätöksillä oli joskus valtaisat yhteiskunnalliset, poliittiset ja historialliset seuraamukset. Makuuhuone oli kuin kokoushuone, josta valtakuntaa johdettiin.

Kaarle II (1630 - 1685), joka oli Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuningas vuosina 1660 - 1685, oli ensimmäinen hallitsija, joka ympäröi vuoteensa kaiteilla. Näin hän sai luotua hieman tilaa sänkynsä ympärille, ja vain kutsutut saivat astua portista sisään.

Nukkumaan joskus piilompaan

Tällainen julkinen, suuri makuuhuone kaikkine kalusteineen oli olemassa ensisijaisesti sen vuoksi, että kuningas ja kuningatar saattoivat esitellä vierailleen rikkauttaan ja mahtiaan. Näissä ei kuitenkaan nukuttu aina. Heti, kun viimeiset vieraat olivat kadonneet, saattoivat kuningas ja kuningatar livahtaa yksityiseen makuuhuoneeseensa, jossa vuodekin oli pienempi ja normaali unensaanti varmasti huomattavasti helpompaa, kuin tällaisella näyttämöllä. Silti, monissakin hoveissa kuningas ja kuningatar nukkuivat ehdottomasti näissä omissa, isoissa makuukamareissaan.

Kuningatar Marie-Antoinetten makuuhuone

Kuningatar Marie-Antoinetten makuuhuone. Kuningatar Marie-Antoinette (1755 - 1793) oli Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n (1754 - 1793) puoliso. Hänenkin makuutiloissaan katto on palatsien tapaan hyvin korkealla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Scott Sherrill-Mix

Brittiläistä kuninkaallista kartanotyyliä

Englannissa ylimystöllä ja kuninkaallisilla oli kaupunkilinnojensa ohella myös maalaispalatseja ja -kartanoita, jollaisen makuuhuoneesta kuva yllä. Osterley Park House, Lontoo, Englanti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/David Merrett


Wilhelm III Oranialaisen makuuhuone

Wilhelm III Oranialaisen makuuhuone. Lontoossa, Englannissa sijaitseva Hampton Courtin palatsi (engl. Hampton Court Palace) on seisonut sijoillaan jo vuodesta 1514 lähtien. 1690-luvulla, kuningas Wilhelm III Oranialainen ja hänen puolisonsa, kuningatar Mary II laajensivat palatsia Versaillesin esikuvaa käyttäen uudenaikaisemmaksi Christopher Wrenin piirustusten mukaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/ser_is_snarkish

Rakastajattaret

Oli julkinen salaisuus, että kuninkailla usein oli rakastajattaria, eräillä lukuisia. Rakastajattaret toivat makuuhuoneiden elämään oman värikkään lisänsä, vaikka toki he useimmiten pyrkivät liikkumaan varjoissa silloin, kun muuta väkeä oli vähemmän paikalla.

Esimerkiksi edellä mainitulla Kaarle II:lla oli useita rakastajattaria. Eräs heistä, Barbara Villiers, synnytti kuninkaalle viisi aviotonta lastakin. Kaiken kaikkiaan Kaarle II:lla tiedetään olleen ainakin kaksitoista aviotonta lasta.

Aurinkokuningas Ludvig XIV niitti mainetta myös rakkauden poluilla. Hänellä oli kyllä järkiavioliitto Itävallan Maria Teresian kanssa, mutta sen ohella hänellä oli liuta rakastajattaria. Hänellä oli tapana vierailla virallisten rakastajattariensa luona iltapäivällä ja epävirallisten luona myöhemmin illalla ja yöaikaan. Kuninkaallisten sarjassa kuninkaallisissa makuuhuoneissa omassa sarjassaan paini Englannin kuningas Henrik VIII, jolla vaimoja ehti olla kuusi ja sen ohella laskematon määrä rakastajattaria.

Vuode- ja sänkytyylit - yksi kuningattaren sänkylaitos vastasi arvoltaan kuutta taloa

Katolliset vuoteet, oikeastaan sänkylaitokset, tulivat käyttöön keskiajalla. 1400-luvulla tällaisten vuoteiden kulmissa oli pylväät ja vuode saatettiin kattaa kankailla kaikilta sivuiltaan ja myös katolta.

Huonekalujen, ja siten myös kuninkaallisten vuoteiden tyyli noudatteli kunkin aikakauden, renessanssin, barokin, rokokoon - tyypillisiä piirteitä. Huonekalutaiteessa Italia, Ranska ja Alankomaat olivat vielä renessanssin aikana kehityksen kärjessä, kunnes Ranska barokin aikana kohosi johtavaksi maaksi myös huonekalutaiteen alalla. Ludvig XIV:n eli Aurinkokuninkaan linnoihin tarvittiin paljon huonekaluja ja niinpä tyylikin sai nimen Ludvig XIV:n tyyli - Louis-quatorze.

Kuningashuoneilla oli käytettävissään mestarillisimmat hovipuusepät. Heidän käsissään syntyivät hienoimmat ja kalleimmat pylvässängyt, täynnä kirjailuja, kaiverruksia ja koristeluja. Ison-Britannian kuningaskunnan ja Irlannin kuningaskunnan kuninkaan, Yrjö III:n (1738 - 1820) vaimo, kuningatar Charlotte teetätti itselleen sängyn, joka arvoltaan vastasi kuutta, hienoa lontoolaista taloa, ja jonka tekemiseen kului aikaa kuusi vuotta. Kun sänky oli valmis, olivat tällaiset makuuhuonesessiot jo ohi, politiikkaa tehtiin muualla - ja tämän jälkeen ei vastaavanhintaisia sänkyjä enää tilattu ainuttakaan.

Erilliset makuuhuoneet

Kuningas ja kuningatar eivät yleensä nukkuneet samassa vuoteessa, vaan kummallakin oli oma, erillinen makuuhuoneensa. Vielä viktoriaanisella ajalla tavallisillekin ihmisille, aviopuolisoille, suositeltiin nukkumista eri sängyissä. Toki juuri tuolla aikakaudella paheksuttiin kaikkia aviollisiakin puuhia, mutta erityisesti suositus perustui siihen, että "yhteisessä sängyssä avioparien henkilökohtaisten epäpuhtauksien pelättiin sekoittuvan".

Eivät vain kuninkaalliset suosineet erillisiä makuuhuoneita, vaan tapa oli yleinen aatelisten ja rikkaiden keskuudessa. Syy oli yksinkertaisesti se, että avioliitot olivat usein järjestettyjä, eikä rakkaudesta ollut tietoakaan.

Erityisesti esimerkiksi Versaillesissa kuningas ja kuningatar olivat ehdottomasti yönsä omissa makuuhuoneissaan, jotka olivat vielä melko kaukana toisistaan. Joskus hallitsijaparin makuuhuoneet saattoivat sijaita rinnakkain, vain seinä välissä, mutta silloinkin vain mies saattoi mennä vaimonsa luokse, toisinpäin ei koskaan, vaimo ei saanut mennä miehensä makuuhuoneeseen.

40 todistajaa synnytyksessä - huijarivauva pannussa

Kun Englannin, Irlannin ja Skotlannin kuningas Jaakko II:n (1633 - 1701) vaimo Maria synnytti Hampton Courtin palatsissa terveen poikalapsen vuonna 1688, protestantit olivat hyvin tyytymättömiä. Kuningas oli katolinen ja heidän keskuudessaan hyvin epäsuosittu. Poikalapsi tiesi sitä, että kuningasvallan perijä oli syntynyt ja katolinen valta jatkuisi.

Niinpä katoliset laittoivat liikkeelle huhun eli tiedon, että poikavauva oli kuollut synnytyksessä - ja tilalle makuuhuoneeseen oli joku palvelija kuljettanut huijarivauvan pannussa, jolla lämmitetään vuodetta. He esittivät tavattoman yksityiskohtaisia seikkoja tästä huijarivauvan tuonnista ja olipa heillä piirrettynä karttakin siitä, mitä reittiä vauvaa oli kuljetettu.

Tämä kaikkihan oli täyttä valhetta ja hölynpölyä. Kuningas Jaakko II:lla oli esittää 40:n synnytystä seuranneen todistajan valaehtoinen todistus tapahtumasta, mutta kansa, joka ei pitänyt kuninkaasta, halusi uskoa tämän valheen ja itse asiassa lopulta suistikin kuninkaan vallasta.

Tulkoon vielä lisätyksi, että kun kuningattaret synnyttivät, niin nekin olivat osittain julkisia tapahtumia. Synnytystä oli todistamassa suurikin hovinaisten joukko. Näin saatiin tapahtumalle aina todistajat, sillä kuningasperheiden jälkeläisiin kohdistui usein monenlaisia spekulaatioyrityksiä. Oliko syntynyt poikavauva todellakin oikea prinssi, vai oliko hän pannupoika.

Yöliikennettä

Yövierailulla kuninkaalla mukanaan miekka ja potta. Kun kuningas Versaillesissa lähti öitsimään vaimonsa makuuhuoneeseen, hänellä oli mukanaan kaksi palvelijaa. Toinen kantoi kuninkaan miekkaa ja toinen yöastiaa eli pottaa, hienommin sanottuna "kamaripottaa". Kun seurue saapui makuuhuoneeseen, piti kaikkien, myös vaimon palvelijoiden, heti poistua.

Kuningatar Marie Leszczynsk.

Kuningatar Marie Leszczynsk.

Lukittuja ovia

Kun kuningatar Marie Leszczynska (1703 - 1768) omassa makuuhuoneessaan tiesi, että hänen miehensä, kuningas Ludvig XV (1710 - 1774) oli tulossa yöksi kuningattaren makuuhuoneeseen, hän pyysi palvelijoita lisäämään yhden tyynyn vuoteeseen. Synnytettyään kymmenen lasta Marie päätti, että "kyllin on kylliksi ja liika on liikaa", ja eräänä yönä huomasi makuuhuoneeseen pyrkivä kuningas, että ovi olikin lukittu - ja sellaisena pysyikin.

Hampton Courtin palatsissa kuningattarella oli vuoteessaan lukitusmekanismi, jolla hän sai makuuhuoneen oven lukituksi silloin, kun kuningas oli siellä - jotta kukaan ei pääsisi silloin sisään. Sillä sisään tulijoitahan muuten oli lähes kaiken aikaa.

Makuuhuoneissa oli muitakin, kuin ihmisiä

Emme haluaisi millään muotoa alentaa sitä ylevää tunnelmaa, jonka vallassa luonnollisestikin tutustumme menneiden aikojen hovielämään makuuhuoneissa, mutta emme voi väistää niitä totuuksia, joita historioitsijat meille esittävät.

Kuninkaallinen vuodehan oli tavattoman suuri laitos. Siinä oli usein erityisiä rakennelmia, kuten suojaverhoja sekä sivuilla että päällä. Vuoteessa käytetyt puu- ja kangasmateriaalit edustivat suurinta ylellisyyttä. Kalliit, kimaltavat kankaat loivat juuri sellaisen ylevän vaikutelman, jollaisen kuninkaalliset halusivat makuuhuoneissaan vieraileville välittääkin. Ikävästi vain valtaisan paksujen, monikerroksisten patjojen, joissa materiaalit olivat aina vain arvokkaampia pintaa lähestyttäessä, poimuissa ja kulmapiiloissa vilisteli usein jättimäisen isoja luteita, jotka olivat kooltaan "kuin kovakuoriaisia".

Kuvernöörin makuuhuone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Dennis Jarvis

Ranskalaisen kuvernöörin makuuhuone 1740-luvulla Kanadassa

Ranskalaisen kuvernöörin, Augustin de Drucourtin 1740-luvun makuuhuone. Kuvernöörillä oli tapana hoidella virkatehtäviään aamuisin vuoteestaan. Niinpä vuoteen ympärillä on tuoleja, joilla kävijät näissä aamuneuvotteluissa voivat istua, ja kuvernööri saattoi itse työskennellä aamun varhaisimmat tunnit mukavasti vuoteessaan loikoillen. Tämä makuuhuone sijaitsi hänen virkapaikassaan, Île-Royalessa eli Uudessa Ranskassa - ranskalaisten hallitsemalla alueella Kanadassa.

Kuvernöörin vuoteen jalkopäässä, lattialla on suurikokoinen arkku, joka varmasti mietityttää, että miksi se on siinä. Arkku jää hieman arvoitukselliseksi, mutta on mahdollista, että se on kuvernöörin merimiesarkku, jossa hän piti tärkeimpiä tavaroitaan. Kuvernöörillähän oli merisotaupseerin tausta, ja hän oli urallaan mukana kovissa meritaisteluissakin. Toinen mahdollisuus on se, että arkku kuuluu huoneen sisustukseen. 1700-luvulla arkut olivat yleisesti huonekaluina käytettyjä ja ne korvasivat kaapit. Tunturisudella oli mahdollisuus kysellä Kanadasta asti sitä, että mitä arkun sisällä on, mutta toistaiseksi arkku pitää salaisuutensa.

Dianen makuuhuone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, - Copyright © Flickr/Dennis Jarvis

Diane de Poitiersin makuuhuone, Ranska

Diane de Poitiers (3. syyskuuta 1499 - 25. huhtikuuta 1566) oli ranskalainen aatelisnainen, joka nautti suurta arvostusta Ranskan kuninkaan hovissa. Erityisesti siksikin, että hän oli kuningas Henrik II:n rakastajatar.

Kuningas rakennutti Dianelle Ranskaan lahjaksi ikioman linnan, nimeltään Château d'Anet.

Lähteet
Kuninkaallisten ja linnojen tiedot: Wikipedia.
Mail Online: What REALLY goes on inside the Royal bedroom?
Jane Warren: Secrets of the royal bedroom
Studio55.fi: Tiesitkö tätä makuuhuoneesta? Sänky on voinut olla todellinen kuolonloukko!
Päivi Parhi-Riikola: Suuret himot riivasivat Euroopan kuninkaallisia
Makuuhuoneiden tiedot: Kuvien yhteydessä olleet tiedot.