Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Baskirian hevosia Uralin eteläosissa - Copyright © Mitic

Venäjä BASKIRIANPONI

Pienikokoinen baskirianponi on kotoisin Venäjään kuuluvasta Baskiriasta, Uralvuorten eteläisiltä rinteiltä, missä hevoset edelleen laiduntavat laumoissa. Baskirianponi on rotuna hyvin vanha ja sen esi-isiä on przewalskinhevonen. Baskirianponia kutsutaan myös baskirianhevoseksi. Sen venäläinen nimi on baskirskaja.

Kaksi tyyppiä

Baskirianponista on kehitetty kaksi erilaista tyyppiä. Pienempää kutsutaan vuoristotyypiksi ja se soveltuu hyvin ratsuksi. Toinen tyyppi, tasankotyyppi, on raskastekoisempi ja soveltuu paremmin työponin tehtäviin, vetämään vaikkapa rekeä.

Baskirianponi selviytyy kovissa oloissa

Vankkarakenteisella baskirianponilla on paksu, kihara talvikarva, jolla voi olla pituutta 15 cm. Se kestää jopa 40 asteen pakkasia ja se on kuin luotu ankariin vuoristo-oloihin.

Pahimmissakin lumimyrskyissä baskirianponi on kuin kotonaan ja kykenee löytämään ruokaa jopa metrin paksuisen lumipeitteen alta.

Kestävyydestä kertoo se, että ponivaljakon on väitetty vetäneen rekeä 120-140 kilometriä ilman ruokintaa. Toki baskirianponi viihtyy hyvin myös leppeissä ja vehmaissa, kesäisissä aromaisemissa.

Baskirian vaakuna

Baskirian, joka nykyisin tunnetaan ensisijaisesti nimellä Baskortostan, vaakunassa on ratsukko.

Maitoa ja kumissia

Baskirianponitammat ovat kuuluisia suuresta maidontuotannostaan. Tamma lypsää 7-8 kuukautta, jona aikana siitä saadaan jopa 1 500 litraa maitoa. Joskus maitoa voidaan saada yhdestä tammasta jopa 2 700 litraa.

Tammoja lypsetään ja maidosta valmistetaan käyttämällä kumissiksi sanottua juomaa. Kumissia on riittänyt myös myyntiinkin asti pullotettuna. Kumissi on lievästi alkoholipitoista.

Maidosta on valmistettu myös voita sekä juustoa.

Baskirianponin ominaisuuksia

Säkä noin 140 cm. - Värien kirjo on suuri - ruunikot, tummanruunikot ja rautiaat ovat yleisimpiä - myös voikko, kimo ja hiirakko. - Pää on suuri ja karkeatekoinen, profiili suora. - Korvat pienet ja pystyt. - Kaula on lyhyt ja paksu. - Lavat ovat leveät ja pystyt. - Leveä ja syvä runko - selkä on suora ja leveä. - Takaosa usein luisu, hännänkiinnitys matalalla. - Jalat ovat melko lyhyet, voimakkaat ja usein hyväluiset. - Kovat ja terveet kaviot. - Jouhet ovat tuuheat.

Käyttö

Monipuolista baskirianponia on käytetty sekä vetojuhtana että ratsuna. Ratsuna se on ollut mukana monissa sodissakin, milloin Uralin kasakoilla - milloin Napoleonin sotaan värvätyillä.

Vuosisatojen ajan sitä on pidetty myös työhevosena ja kuormajuhtana sekä lihan, maidon ja villan antajana. Baskirianponin talvikarvasta on kehrätty lankaa ja taljoista tehty vaatteita.

Baskirianponit
Baskirianponi varsoineen

Baskirianponit - Hammarbyn tila, Haninge, Ruotsi.

All rights reserved
*Kuvat Copyright - All rights reserved: © Stefan Jansson - Used with permission.


Baskirianponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Lindsayanne