Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright US Embassy Kabul Afghanistan

BUZKASHI

Buzkashi on ratsain käytävä joukkueurheilulaji, jonka puitteissa kamppaillaan Keski-Aasiassa - Afganistanissa, Kirgisiassa, Tadzikistanissa, Kazakstanissa ja Uzbekistanissa. Afganistanissa buzkashi on maan kansallisurheilua ja kerää tuhansittain innokkaita katsojia seuraamaan kiihkeitä kamppailuja.

Sääntöjä

Buzkashissa on jotakin samaa kuin poolossa, vaikkakin siinä peliväline pallon sijaan on kuollut eläin, jota ei lyödä, vaan kuljetetaan. Argentiinalaisten vanha kansallispeli, El Pato - on tapahtumiltaan varsin samanlaista, siinä pelivälineenä on kuollut ankka.

Buzkashissa joukkueet kamppailevat vuohen taikka vasikan raadosta, jota kuljetetaan vauhdikkaasti ratsastaen ottelukentällä. Kun yksi ratsastaja saa raadon haltuunsa, yrittävät toisen joukkueen ratsukot sen häneltä ryöstää.

Buzkashissa on kaksi erilaista muotoa - perinteinen tudabaray-muoto sekä nykyaikainen hallinnon tukema qarajay. Milloin ottelu on ratkennut jomman kumman joukkueen voittoon, riippuu siitä, kummasta ottelumuodosta on kyse sekä tarkemmista säännöksistä. Yksi ottelu voi kestää päiväkausiakin.

Raju kontaktilaji

Buzkashi on raju kontaktilaji, jossa Aasian arojen kovakuntoiset paimentolaiset käyvät henkensä edestä rajuun kamppailuun raadon hallinnasta. Melkein kaikki on sallittua - mutta kiellettyä on purra vastustajaa, vetää tätä hiuksista taikka käyttää aseita.

Myöskään vastustajan hevosen ohjaksiin ei saa tarttua. Lajissa on suuri määrä alkukantaisuutta brutaaliuteen asti, eikä se kuolleine raatoineen varmasti koskaan saa hienostuneen poolon tapaan jalansijaa länsimaissa.

Talebaanien hallinnon aikana buzkashi oli kielletty Afganistanissakin, koska talebaanit pitivät kisaa moraalittomana. Nykyisin sitä jatketaan Afganistanissakin palavalla kiihkolla, kuten on laita maailmalla kaikkien joukkueurheilulajien kohdalla.