Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Rennett Stowe

Britannia Englannintäysiverihevonen

Hevonen on ollut ihmisen seuralainen yli 4 000 vuoden ajan. Koko tämän pitkän yhteiselon merkittävin saavutus on eittämättä englantilaisen täysiverisen synnyttäminen. Rotu kehitettin 1600- ja 1700-luvuilla, kun englantilaisia tammoja risteytettiin itämaisten oriiden kanssa.

Englannintäysiverinen on maailman ylivoimaisesti tärkein laukkahevonen. Se on voittamaton kaikissa hevosurheilulajeissa, joissa edellytetään nopeutta, rohkeutta ja kestävyyttä. Englannintäysiverihevonen on hyvin arvokas, sillä se pyörittää suurta rahaa sekä jalostuksessa, mutta ennen kaikkea laukkakilpailuteollisuudessa. Lisäksi rotua on käytetty monen vanhan hevos- ja ponirodun jalostamisessa yhtä hyvin kuin uusien rotujen kehittämisessä. Tätäkin rotua monet pitävät maailman kauneimpana hevosena.

Englannintäysiverihevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Rennett Stowe

Räjähtävä nopeus

Englannintäysiverihevosen huomattavin ominaisuus on sen räjähtävä nopeus. Erityisesti lyhyillä matkoilla hevosen vauhti on aivan omaa luokkaansa.

Ominaisuuksia

Säkäkorkeus vaihtelee 145 senttimetristä 170 senttimetriin. Väri vaihtelee - hevonen on yksivärinen, yleensä rautias taikka ruunikko, mutta voi olla myös musta taikka kimo. Rakennekin voi vaihdella melko paljon, parhaiden yksilöiden rakenne on kuitenkin erinomainen.

Englannintäysiverihevonen on tyylikäs, virkeä, eloisa ja ylväs hevonen, jonka laukka on matalaa ja matkaa voittavaa. Se on rohkea ja erittäin kestävä - välttämättömiä ominaisuuksia niin laukkaradoilla, metsästyksessä kuin vaativissa kenttäkilpailuissa.

Englannintäysiverihevosella on älykäs ilme ja kaunismuotoinen siro pää ja kaula. Sen lavat ovat viistot. Runko on syvä, lyhyt ja vahva. Syvä rintakehä antaa keuhkoille runsaimman mahdollisen hengitystilan. Takaosa on voimakas, jalat hienopiirteiset, ja niissä suuret, litteät nivelet. Häntä on korkealle kiinnittynyt. Jalat ovat vahvat ja jykevät. Etusäären ympärysmitta polven alta vähintään 20 cm.

Laajat vaikutukset muihinkin rotuihin

Vaikka englannintäysiverihevonen jalostettiin alunperin laukkahevoseksi, sen vaikutus on ollut suuri myös muiden rotujen kehitykseen. Täysiveristen orien ja paikallisten tammojen jälkeläisistä on kehittynyt useita lämminverirotuja.

Englannintäysiverinen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright San Diego Shooter


Jockeyt

Jockeyt. Kuva kilparatsastajista vuodelta 1933. Salem, Rockingham, New Hampshire, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Photo - Copyright © Leslie Jones - Copyright © Boston Public Library

Hevosrotuja

Ponirotuja