Tunturisuden sivut

SIRKUSPONIT JA -HEVOSET

Ponit ja isommat hevoset ovat aina olleet sirkusten suosittuja vetonauloja.

Sirkusareenalla hevoset näyttäytyvät todella edukseen. Taitavasti koulutetut hevoset kimmeltelevissä varusteissaan ovat sekä nuorison että vanhemman yleisön suursuosikkeja. Sirkushevosina käytetään esimerkiksi lipizzanhevosia, andalusianhevosia, arabianhevosia, pilkullisia knabstrubinhevosia, shetlanninponeja ja walesinponeja.

Philip Astley perusti ensimmäisen sirkuksen Lontooseen. Nykyisin sirkusesitykset ovat kuitenkin suosituimpia Euroopan mantereella. Kuuluisia sirkuksia on esimerkiksi Sveitsissä, Ranskassa ja Saksassa. Maailman suurin sirkus on kuitenkin edelleen amerikkalainen Ringling Brothers Barnum & Bailey. Osa heidän hevosistaan, pääasiassa lipizzanhevosia ja arabeja - on alunperin aikanaan hankittu englantilaisen Billy Smartin sirkuksesta.

Sirkusklovnin hevosakrobatiaa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Cirque Mickael Circus à Armentières Copyright © Nicolas L'uillet

Sirkusperheitä hevosineen

Sirkuksissa hevosten kanssa esiintyvät usein perheet, joissa kaikki perheenjäsenet osallistuvat näytökseen.

Tällaisia kuuluisia sirkusperheitä ovat ja ovat olleet Britanniassa ja muuallakin kiertävät Chipperfieldit, Smartit, Robertsit ja Candeyt. Sveitsin kansallissirkusta on johtanut Knien perhe. Se on saanut mainetta Euroopan ehkä etevimpänä sirkushevosia kouluttavana perheenä. Heillä on tässä vaativassa työssään apunaan huippuasiantuntijoita, kuten Espanjalaisen ratsastuskoulun entisiä kouluttajia.

Myös Circus Gruss Ranskassa ja Sirkus Knone Saksassa ovat maineikkaita hevossirkuksia. Venäjällä hevossirkustaidetta esittää mm. Venäjän valtiosirkus. Unkarissa on esiintynyt Ciskon ilman satulaa ratsastanut ryhmä.

Sirkusponi

Yllä esiintymispaikkana Fratellini Cirque - sirkus Ranskassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Ludo29880

Ponit - Circo Hermanos Caballero

Circo Hermanos Caballero. Meksikolainen kiertävä sirkus poneineen Yhdysvalloissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Thomas Hawk

SIRKUSHEVOSET ROOMASSA

Kilpa-ajot ja taitoratsastusnäytökset olivat jo Rooman aikana, silloisilla sirkusareenoilla hyvin suosittuja. "Panem et circensis", leipää ja sirkusta, kirjoitti roomalainen satiirikko Juvenalis (55-130 jaa.) tarkoittaen, että ruuan ja sirkushuvien avulla kansa pidetään tyytyväisenä, niin ettei se kapinoi eikä sotkeudu valtionhallintaan.

Kilpa-ajot olivatkin ajan suosituinta kansanhuvia ja sirkusten monipuolisessa ohjelmistossa hevoset olivat mukana myös taitoratsastusnäytöksissä. Yksi vanhimpia sirkusten taitotemppuja hevosilla on yli 2 000 vuotta vanha roomalainen ratsastus, jossa ratsastaja seisoo kahden rinnakkain juoksevan hevosen selässä.

SIRKUSHEVOSET EUROOPASSA

Kun Rooman valtakunta oli hajonnut, sirkukset tyhjenivät. Taikurit, taitovoimistelijat, tanssivat hevoset ja karhut, kahlekuninkaat ja tulennielijät siirtyivät kiertelemään pienissä ryhmissä toreja ja markkinoita. Hevosharrastuksen myötä 1800-luvulla taitoratsastus ja muut hevosnumerot palasivat ohjelmistoon kaikkialla Euroopassa.

Nykyisen sirkuksen luominen luetaan englantilaisen Philip Astleyn (1742 - 1814) ansioksi. Tämä entinen upseeri perusti Lontooseen lähelle Waterloon asemaa Astleyn Amfiteatterin. Hänen tekemänsä tärkeä havainto oli sellainen, että keskipakoisvoiman vuoksi ihmisen oli helpompi seisoa hevosen selässä, jos juostava ympyrä oli pieni. Hän rakennutti vuonna 1769 esityksiä varten aitauksen jonka halkaisija oli 13 metriä - tästä muodostui sirkusareenoitten vakiomitta.

SIRKUSHEVOSET SUOMESSA

Suomen vilkkaimmissa kaupungeissa sirkukset alkoivat vierailla 1800-luvun alkupuolella. Kiertävät seurueet tulivat Pohjolaan lähinnä Britanniasta ja Belgiasta ja ulottivat käyntinsä Helsinkiin asti. Helsingin sijainti Tukholman ja Pietarin välillä takasi suomalaisille erinomaisen kansainvälisten sirkusohjelmien tarjonnan.

Vuonna 1886 rakennettiin Siltasaareen maneesi, jonne mahtui tuhat katsojaa - useimmiten näytökset olivat loppuunmyytyjä. Ratsastusnäytökset ja opetettujen hevosten esitykset sisältyivät Siltasaaren sirkuksen keskeiseen ohjelmistoon. Parhaimmillaan sirkukseen kuului kaksitoista harjoitettua suomenhevosta, kaikki oriita.

Myös kuuluisia, kansainvälisiä sirkuksia vieraili Siltasaaressa. Brittiläinen, taitoratsastukseen erikoistunut Hubert Cook toi sirkuksensa Suomeen vuonna 1903. Tullessaan kaupunkiin sirkusväki ja kaikki eläimet esittäytyivät paraatissa soittajien säestyksellä tulevalle yleisölleen. Lähtiessään jatkamaan matkaansa sirkus usein jätti kaupunkilaisille hyvästit lähtöparaatilla.

Mt. Eden Vaulting Club

Mt. Eden Vaulting Club kuvassa yllä antaa näytteen vikellyksestä. Katso lisää kuvia tästä näyttävästä lajista vikellyssivulta.

All rights reserved
*Kuva yllä Copyright rarogers3 - Used with permission.