Tunturisuden sivut
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright - © Yvonne Larsson

Ruotsi GOTLANNINRUSS

Gotlanninruss, josta käytetään myös nimityksiä gotlanninponi ja russ-poni ("russi"), on ruotsalainen ponirotu. Russ-poni, joka on alkuperäinen ruotsalainen maatiaisrotu, on elänyt ammoisista ajoista Gotlannin saarella. Gotlannin saarella on elänyt puolivillejä tarpaaneja jo vuonna 2000 eKr., ja näistä poneista russien katsotaan polveutuvan.

Suomeen näitä poneja tuotiin ensimmäisen kerran vuonna 1956.

Gotlanninruss

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright - © Yvonne Larsson

Käyttö

Erinomainen, helppohoitoinen perheponi, jolla on laaja käyttömahdollisuus niin ravi- ja ajokäytössä kuin koulu- ja esteratsastuksessa. Sopii sekä lapsille että aikuisille. Käytetään monipuolisesti ja on luotettava ratsastuskouluponina sekä taitava este- ja kouluponina.

Gotlanninruss on myös raveissa nopea, raviponina russ on maailman nopein. Valjakkoajossa käytettynä russ-poni on ketterä.

Gotlanninruss

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Just chaos

Rodun tunnusmerkit

Vahvarakenteinen poni jolla on hyvä, reipas, oppivainen ja eloisa luonne. Russ-ponin vahvuutena voidaan pitää sen kestävyyttä ja vastustuskykyisyyttä. Se tarvitsee asiallisen kohtelun ja määrätietoisen koulutuksen. Rehunkäytöltään russi on taloudellinen ja pitääkin varoa, ettei anna liikaa ruokaa.

Säkäkorkeus. Kantakirjattavat yksilöt 115-130 cm. 2,5 -vuotiaat 115-127 cm. 3 -vuotiaat eivät saa olla yli 128 cm. Ihannekorkeus 123 - 126 cm.

Rotumääritelmän mukaisesti väreistä sallitaan kaikki muut värit, paitsi sinisilmäinen voikko eli valkovoikko, villihallakko, kimo sekä selänpuoleinen kirjavuus. Rodussa esiintyy splashed white -kirjavuutta sekä harvinaisena myös tiikerinkirjavuutta.

Russponi näyttää rakenteeltaan sopusuhtaiselta ja sillä on selvä rotuleima.

Sopusuhtainen, kuiva pää, leveä otsa, suora profiili ja eloisa katse.

Pitkä, hyvin asettunut lapa, hyvä syvyys, selväpiirteinen säkä ja hyvä satulansija. Kokonaisuuteen nähden sopivan pitkä, vahva selkä. Tiivis runko ja vahva lanne. Hyvin kulmautunut takaosa.

Hyväasentoiset etujalat, kuivat, selväpiirteiset polvet, vahvat nivelet, lyhyet, vahvat jänteet. Hyväasentoiset, kuivat takajalat. Lihaksikkaat reidet. Sopivasti kulmautuneet ja voimakkaat kintereet. Hyvin muodostuneet, hyvälaatuiset kaviot.

Energiset, tahdikkaat, irtonaiset, elastiset ja matkaavoittavat liikkeet.

Gotlanninruss

Ravikärryt ja palkintoloimi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Intel Atom