Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Furya

Tanska TANSKAN KUNINKAALLISET ja HEVOSET

Tanskan kuninkaallisilla on ollut omat hevostallinsa hevosineen jo satojen vuosien ajan. Kuninkaallisten linnana yli 800 vuotta toiminut Christiansborg sijaitsee maan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. 1700-luvulla Christiansborgiin valmistuivat uudet tallitilat - ja tuolloin, vuonna 1746 niihin sijoitettiin 165 valjakko- ja 87 metsästyshevosta.

Tämä oli suurin määrä hevosia omassa hovitallissa linnan historian aikana. Tanskassakin auto on syrjäyttänyt hevoset liikenteestä sata vuotta sitten, mutta silti hovitallissa on tälläkin hetkellä noin 20 hevosta seremoniallisissa tilaisuuksissa käytettäväksi.

Tanskan hovitallin hevonen

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Mick
*Photo used with permission.

Kladrubynhevoset ja tanskanpuoliveriset

Kuvassa yllä on Tanskan kuninkaallisen hovitallin hevonen huhtikuussa 2018. Useimmat tallin hevosista edustavat nykyisin kahta rotua, jotka ovat tšekkiläinen kladrubynhevonen ja tanskanpuoliverinen.

Turistitkin pääsevät tutustumaan tallin päivittäiseen toimintaan ja käymään hovitallin omassa museossakin.

Kristian IX

Ratsastajapatsas, Kristian IX (1818 - 1906). Hän oli Tanskan kuningas vuosina 1863-1906. Christiansborg, Kööpenhamina, Tanska.

Tanskan kuninkaallisen kaartin husaarirykmentti

Nykyinen Tanskan hallitsija, kuningatar Margareeta II liikkuu näyttävissä hevososastoissa, paraateissa erilaisten juhlatilaisuuksien yhteydessä. Kuningatar itse matkaa hevosvaljakoissa ja hänen edellään ja takanaan ratsastavat värikkäästi pukeutuneet vartiosotilaat ja muusikot.

Nämä vartiointia suorittavat ratsukot kuuluvat erityiseen, kuninkaalliseen husaarien (tansk. Gardehusarregimentet - engl. The Royal Danish Guard Hussar Regiment) joukko-osastoon eli rykmenttiin, jossa ne muodostavat oman eskadroonansa. Hevosia tällä eskadroonalla on käytössään 70 - 75 ja henkilöstöä noin 110.

Husaari on kevyen ratsuväen sotilaan nimitys - husaareja on ollut aina 1400-luvulta alkaen useissa Euroopan armeijoissa.

Tanskan kuninkaallinen hevosvaljakko

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Aliy Fowler
*Photo used with permission.


Kuvassa yllä kuninkaallinen valjakko kuntoilee ja harjoittelee. Sijaintipaikka on Slotsholmenin saari Kööpenhaminassa - ja siellä Christiansborgin palatsin hovitalli, joka näkyy kuvan taka-alalla.

Kuningattaren ratsuosasto
Tanskan kuningatar Margareeta II - 2010
Kuningattaren ratsuosasto
Kuningattaren ratsuosasto
Kuningattaren ratsuosasto

Tanskan kuninkaallisen kaartin husaarirykmentti - Århus, Jyllanti, Tanska - 5.6.2010.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Furya