Joulu
Joulut 2014 ja 2012 avaruusasemalla - kuva yllä

Kuva yllä vasemmalla, Kansainvälisellä avaruusasemalla 20.12.2014 - Retkikunta 42 (Expedition 42). Painottomana leijailee astronautti, lentoinsinööri Samantha Cristoforetti, Euroopan avaruusjärjestö (European Space Agency ESA). Avaruusasema kiertää Maata noin nopeudella 28 000 km/h. ISS-aseman astronautit kokevat 16 auringonnousua ja -laskua joka päivä, koska avaruusasema kiertää maapallon joka 90. minuutti.

Kuva yllä oikealla, Kansainvälisellä avaruusasemalla jouluaattona 24.12.2012 - Retkikunta 34 (Expedition 34). Vasemmalla astronautti Kevin Fordista (NASA) näkyy selkäpuolta - kitaraa soittaa kanadalainen astronautti Chris Hadfield (Canadian Space Agency). Taustalla ovat venäläiset kosmonautit, kameransa kanssa Roman Romanenko ja Evgeny Tarelkin kitaristin vierellä.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © NASA Johnson


Maannousu avaruudesta

APOLLO 8 - JOULU KUUTA KIERTÄMÄSSÄ 1968

Kuvassa yllä Maa kohoaa Kuun horisontin yläpuolelle jouluna 1968, kuvan on ottanut avaruusalus Apollo 8:n miehistö. Aivan samoin, kuin Jeesuksen syntymän aikaan kolme viisasta miestä kera senaikaisen maailman kohottivat katseensa kohti tähtitaivasta, kohottivat ihmiset Maassa katseensa kohti Kuuta, kun Apollo 8:n miehistö lähetti kuuluisan joululähetyksensä 24.12.1968. Aattoiltana astronautit, komentaja Frank Borman, ja miehistön jäsenet Jim Lovell ja William Anders lähettivät kuumodulistaan Maahan suoran radio- ja televisiolähetyksen, jossa he esittelivät kuvia Kuusta - ja Maasta sellaisena, kuin se Kuuhun näkyi. On arvioitu, että yli miljardi ihmistä kuunteli taikka katseli heidän historiallista ja tunteikasta lähetystään.

Apollo 8:n miehistö ei laskeutunut Kuun kamaralle, vaan kyseessä oli ensimmäinen miehitetty lento Kuuta kiertävälle radalle. Apollo 8 syöstiin avaruuteen 21. joulukuuta, paluu tapahtui 27.12. Tällä lennolla ihminen oli ensimmäistä kertaa Maan kiertoradan ulkopuolella ja lähempänä toista taivaankappaletta, kuin Maata.Jouluaattona 1968 ihminen kiersi ensi kertaa Kuun. Apollo 8 kiersi Kuun kymmenesti jouluyönä.

Aattoillan lähetyksessään Apollo 8:n miehistö luki vuorotellen Raamatun luomiskertomusta ja päätti lähetyksensä toivotukseen:

"And from the crew of Apollo 8, we close with good night, good luck, a Merry Christmas, and God bless all of you - all of you on the good Earth - Apollo 8:n miehistön puolesta päätämme lähetyksemme ja toivotamme kaikille hyvää yötä, hyvää onnea, ja Hauskaa Joulua, sekä Jumalan siunausta teille kaikille - jokaiselle hyvän Maan asukkaalle."

Apollo 8

Apollo 8 lähdössä 21.12.1968.
Anna Fisher

Anna Fisher

Kuvassa amerikkalainen kemisti ja NASAn astronautti Anna Fisher. Hän ei kai erityisesti ollut avaruuslennolla juuri joulun aikaan, mutta kauneutensa vuoksi sopii mitä mainioimmin näille kauniille joulusivuille.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © x-ray delta one


Skylab avaruusasema - joulu 1973

Apollo 8:n jälkeen viettivät amerikkalaiset joulua seuraavan kerran avaruudessa vuonna 1973, tällöin joulunviettopaikkana oli NASAn avaruusasema Skylab. Komentaja Gerald Carr, sekä miehistöön kuuluneet William Pogue ja Edward Gibson loivat joulun tunnelmaa Skylabiin pienellä joulukuusella, jonka he rakensivat tyhjistä säilyketölkeistä.

Tinatölkkikuusi

Joulukuusi säilyketölkeistä mallia Skylab 4.

MIR Avaruusasema - joulu 1996

Skylabin jälkeen kului yli 20 vuotta siihen, kunnes amerikkalainen seuraavan kerran vietti joulua avaruudessa. Astronautti John Blaha vietti jouluaan venäläisellä Mir-avaruusasemalla vuonna 1996. Hänen kumppaneitaan tuona jouluna Mirillä olivat venäläiset kosmonautit Valery Korzun ja Alexander K aleri.

Discovery avaruussukkula - joulu 1999

STS-103 oli avaruusteleskooppi Hubblea joulun aikana huoltamassa käynyt avaruuslento, joka suoritettiin avaruussukkulalla. Hubblea huollettiin avaruuskävelyin ja joulupäivänä 1999 sukkulan miehistö antoi koko Maalle joululahjan, kun Hubble avaruusteleskooppi alkoi jälleen toimia kunnostettuna ja huollettuna. Kaiken tämän päätteeksi Discovery-sukkulan miehistö, seitsemän astronauttia Yhdysvalloista, Ranskasta ja Sveitsistä, lähetti Discoverysta maahan joulutoivotuksia useilla eri kielillä.
Joulu avaruudessa

Jonglöörausta avaruusasemalla

Kuvassa astronautti Scott Kelly näyttää, kuinka jonglöörataan tuoreilla hedelmillä avaruusasemalla. Tuoreet hedelmät oli juuri tuotu huoltokuljetuksella avaruusasemalle. Maassahan tällainen taidonnäyte ei sirkuksen ammattilaiseltakaan onnistuisi, sillä neljä - viisikin hedelmää olisi jo kova sana. Tapahtuman ajankohta 25.8.2015.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © NASA Johnson


Joulut Kansainvälisellä avaruusasemalla vuodesta 2000

Sittemmin, Skylabin ja Mirin jälkeen, on Kansainvälisellä avaruusasemalla (International Space Station ISS) vietetty kaikkia jouluja vuodesta 2000 alkaen, jolloin asemalla vietettiin ensimmäistä joulua. Tuolloin astronautti Bill Shepherd ja kosmonautit Yuri Gidzenko ja Sergei Krikalev viettivät asemalla rauhallisesti joulupäivää, aukoen lahjojaan ja keskustellen Maassa olevien perheidensä kanssa.

2000-luvulla tällä avaruusasemalla on jopa vieraillut itse joulupukkikin, joka on käynyt asemalla tarvikkeita toimittavan avaruussukkulan kyydissä. Sojuz-avaruusalus on toimittanut asemalle myös joululahjoja ja joulukuusen, kuten se teki vuonna 2009.
Retkikunta 54
Retkikunta 54 joulukuu 2017

Retkikunnan 54 avaruusasemalle kuljettava avaruusalus Baikonurin avaruuskeskuksessa Kazakstanissa valmiina 15.12.2017, kaksi päivää myöhemmin eli 17.12.2017 alkaneeseen lentoon.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © NASA HQ PHOTO
Näkyvätkö Maan jouluvalot avaruudesta?

Jouluna Maassa palaa tavaton määrä erilaisia jouluvaloja, ja tulee mieleen kysymys, että näkyvätkö nämä jouluvalot mahdollisesti myös avaruudesta katsottuna. Vastaus on lyhyesti ei. Maan valot näyttäytyvät avaruuteen juuri samanlaisina ja yhtä kirkkaina joulun aikaan, kuin muulloinkin.
Joulupukki lennolle lähdössä
McDonnell Douglas T-45 Goshawk

Joulupukki tonttuineen ei kohottautunut jouluna 2016 ihan avaruuteen asti, mutta lahjat tulivat jaelluiksi nopeasti, kun kulkuvälineenä oli Yhdysvaltain laivaston koulutuslentokone McDonnell Douglas T-45 Goshawk.
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, U.S. Navy photo by Cmdr. Damon - Copyright © Official U.S. Navy Page
Joulu avaruudessa
Joulu 2016 avaruusasemalla - kuvat yllä ja alla

Kuvissa yllä ja alla vietetään joulua Kansainvälisellä avaruusasemalla (International Space Station) - Retkikunta 50 (Expedition 50). Ylhäällä kuvassa vasemmalta oikealle: Shane Kimbrough (NASA), Sergey Ryzhikov (Roscosmos) Andrei Borisenko (Roscosmos), Oleg Novitskiy (Roscosmos) ja Peggy Whitson (NASA).
Peggy Whitson - superastronautti

Kuvissa yllä ja alla mukana joulutunnelmissa astronautti Peggy Whitson. Peggy Annette Whitson (s. 9.2. 1960) on yhdysvaltalainen avaruuslentäjä ja biokemisti. Whitson on ensimmäinen Kansainvälisen avaruusaseman komentajana toiminut nainen ja hän on pisimpään avaruudessa ollut yhdysvaltalainen. Vuonna 2016 avaruudessa joulua viettäneen Whitsonin ensimmäinen avaruuslento oli Retkikunta 5 vuonna 2002 ja toinen Retkikunta 16 vuosina 2007 - 2008. Kuvissa hän on kolmannella avaruuslennollaan, jolta hän palasi 3.9.2017. Täten hän on viettänyt avaruudessa yhteensä 665 vuorokautta.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright © NASA Johnson
Joulu avaruudessa
*** tunturisusi.com linkit ***