Tunturisuden sivut
Kuva yllä, Johanneksenkirkko elokuussa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Poco a poco


Johanneksenkirkko

Johanneksenkirkko syksyn kirkkaudessa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jari Värälä

Johanneksenkirkko

Helsingin Ullanlinnassa, Korkeavuorenkadun varrella sijaitseva Johanneksenkirkko on rakennettu vuosina 1888 - 1891. 74 metriä korkean kirkon on suunnitellut A. E. Melander. Alttaritauluna on Eero Järnefeltin 1932 maalaama Taivaallinen näky.

Joulukirkko - Sulo Saarits, Tauno Äikää - Taas kaikki kauniit muistot

Johanneksenkirkko liittyy tiiviisti suomalaisen joulun ja pääsiäisenkin musiikkiperintöön. Johanneksen seurakunnan palveluksessa nimittäin olivat pitkään laulaja Sulo Saarits ja urkuri Tauno Äikää. Myös Oskar Merikanto palveli seurakuntaa kauan. Suuret oratoriot, messut, passiot ja kantaatit kuuluvat yhä olennaisena osana kirkollisten juhla-aikojen ohjelmistoon.

Johanneksenkirkko

All rights reserved
*Kuva yllä Johanneksenkirkko, Copyright © Flickr/Mikko Miettinen
Photo used with permission.

Radio ja TV

Radion välityksellä Johanneksenkirkon musiikki on ollut kaikkien suomalaisten kuuntelijoiden tavoitettavissa niin kauan, kuin yleisradiotoimintaa on Suomessa ollut. Ensimmäinen Johanneksenkirkosta televisioitu jouluohjelma oli joulupäivänä 1965 lähetetty Maailman kauneimmat joululaulut, jonka musiikista vastasi George de Godzinsky.

Sulo Saarits

Sulo Saarits (22. helmikuuta 1911 Luumäki - 25. toukokuuta 1990 Luumäki) on yksi suomalaisen joulun suurimpia laulajia ja tulkitsijoita kautta aikain. Hänen laulamansa joululaulu, "Taas kaikki kauniit muistot", on monille se kaikkein koskettavin joululaulu.

Taas kaikki kauniit muistot on Sulho Rannan Viljo Kojon runoon säveltämä tunnettu joululaulu, op. 78. Runo ja sen nuotit julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1931 sanomalehti Karjalan joululiitteessä. Kojo oli Viipurissa toimineen Karjalan toimittaja ja Ranta Viipurin musiikkiopiston opettaja. Laulu kuuluu vahvasti suomalaiseen jouluperinteeseen. Se on esitetty jouluaattona vuosittain vuodesta 1955 alkaen YLE Radio yhdessä heti joulurauhanjulistuksen jälkeen. Kappaleen laulaa perinteisesti baritoni Sulo Saarits. Uruilla säestää Taneli Kuusisto. Vuodelta 1980 olevassa, lähes identtisessä versiossa urkuja soittaa Tauno Äikää.

Myös Sylvian joululaulu, Sulo Saaritsin tulkitsemana, on jäänyt ikiajoiksi suomalaisten sydämiin. Saaritsin laulutaiteelle antoivat leimansa suuri sisäinen lämpö ja soinniltaan poikkeuksellisen miellyttävä baritoni.

Johanneksenkirkko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Johanneksenkirkko, Copyright © Flickr/Ian Kennedy

Johanneksenkirkko

Kirkossa on 1 400 paikkaa. Paikkaluvultaan Johanneksenkirkko on siten Suomen suurin kivikirkko. Kirkon ulkoasua leimaavat jykevä graniittisokkeli ja punatiilimuuraus.Polyteknikkojen Kuoro. Johanneksenkirkko 21.12.2017.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Les Chaurandies
*Photo used with permission.


Lähteet
Markus Similä: Rakkaimmat joululaulut ja niiden tekijät
Otavan musiikkitieto
Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta
Joulu
Tunturisuden sivut