Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Rekiretki

"Rekiretki" -nimisiä joululauluja on suomalaisessa joululaulustossa kaksi. Toinen niistä on puhtaasti suomalainen, Toivo Kärjen ja Reino Helismaan tuotantoa. Toinen on amerikkalainen ja sen on säveltänyt Leroy Anderson. Tutustumme tässä yhteydessä kumpaankin, koska molemmat ovat hyvin tunnettuja ja kauneimpia joululaulujamme.

On myös mielenkiintoista huomioida, että "Rekiretki" -nimisiä sävellyksiä on olemassa maailmalla monia muitakin. Laulettuina näitä "rekiretkiä" pidetään joululauluina, vaikka ne ihan tarkkaan ottaen eivät sitä olekaan - vaan ne ovat talvilauluja rekiretken tunnelmissa.

Rekiretki (Suomalainen)

Säveltäjä - Toivo Kärki (3. joulukuuta 1915 Pirkkala - 30. huhtikuuta 1992 Helsinki). Säveltäjä, muusikko, pianotaiteilija, tuotantopäällikkö ja sovittaja.

Sanoittaja - Reino Helismaa nimimerkillä "Rauni Kouta" (12. heinäkuuta 1913 Helsinki - 21. tammikuuta 1965 Helsinki). Sanoittaja, säveltäjä, kuplettilaulaja, viihdetaiteilija, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Toivo Kärki ja Reino "Repe" Helismaa muodostivat kaksikon, joka loihti Suomen kansalle sen kaikkein rakkainta musiikkia. Kaksikko teki myös useita joululauluja, joista yksi on reipashenkinen ja iloinen "Rekiretki".

Nosta, orhi jalkaa, rekiretki alkaa,
helkkää tiu'ut pienet, iloiset.
Tähti kirkas hohtaa, sinne matka johtaa,
missä loistaa valot lämpöiset.

Elää saa niin riemullisen hetken
se, ken tekee reippaan rekiretken
Orhi, parhaas koita!
Soita, tiuku, soita
hilpeät ja hauskat sävelet!Tämän mukavan ja hyväntahtoisen Rekiretki-veisun levytti ensi kerran Kauko Käyhkö savikiekolle 1951. Selvästi tunnetumman tulkinnan teki myöhemmin Per-Erik "Pärre" Förars (s.1924), joka kuului 50-luvulla Toivo Kärjen yhtyeeseen. (Tahtipuikko.fi)


Rekiretki (Amerikkalainen, "Sleigh Ride")

Säveltäjä - Leroy Anderson (29. kesäkuuta 1908 - 18. toukokuuta 1975). Amerikkalainen säveltäjä

Sanoittaja - Mitchell Parish. Suomalaiset sanat Sauvo "Saukki" Puhtila.

On kaunis hohde hankien, juoksee jalakset näin
retki metsätietä vie kotitanhuaa päin
on eessä virma hevonen, hiljaa kulkuset soi
reessä vällyn alla kylmä ei tulla nyt voi.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Kappale sai alkunsa vuonna 1946, kun Anderson eräänä kuumana kesäkuisena päivänä oli kaivamassa ojitusta kesäasunnollaan Connecticutissa. Taas kerran tuli todistetuksi se, ettei inspiraatio katso aikaa eikä paikkaa. Säveltäjä ryntäsi etsimään nuottipaperia ja sai perusmelodian kirjoitettua. Näin "Rekiretki" valmistui ja tuli julki vuonna 1948.

"Rekiretkessä" luodaan orkesterin soittimillakin oikeaa ja aitoa rekiretken tunnelmaa. Kulkusten ääni ei ole ainoa elävyyttä tuova efekti. Kappaleen C-osassa kuullaan rytmisoittimia, jotka imitoivat hevosten kavioiden kopinaa. Aivan kappaleen lopussa on trumpetti, joka päästää hevosen hirnahdusta muistuttavan äänen. Sen oikeanlainen soittaminen vaatii trumpetistilta paljon aikaa vievää harjoittelua.

Leroy Andersonin "Rekiretkeä" on levytetty sadoin erilaisin versioin, sekä soitettuna että laulettuna. Sanotaan, että se olisi koko länsimaisen musiikin eniten levytetty teos.

Suomalaisen version levytti ensimmäisenä Vieno Kekkonen vuonna 1959. (Tahtipuikko.fi)
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat virret ja iltalaulut