Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Nyt riemuiten tänne - Adeste fideles

Säveltäjä - Tuntematon. - Mahdollisesti englantilainen John Wade (1711 - 1786), joka työskenteli nuotinpiirtäjänä ja musiikinopettajana Ranskassa

Sanoittaja - "Adeste Fideles"-hymnistä suomentanut P.J. Hannikainen.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Tämä virsi on alunalkaen vanha latinankielinen kirkkolaulu, joka tunnetaan nimellä Adeste fideles. Laulun säveltäjä ja sanoittaja ovat jääneet hämäryyden peittoon, mutta monenlaisia arvailuja on esitetty.

Laulun säveltäjänä on pidetty erästä portugalilaista munkkia. Tai sitten, säveltäjä on voinut olla englantilainen John Reading. Vuonna 1949 englantilainen John Stephan ilmoitti tutkimustensa jälkeen, että säveltäjä on todennäköisesti englantilainen John Wade. Wade oli toiminut nuotinpiirtäjänä ja musiikinopettajana Ranskan Douayssa, missä sijaitsee roomalaiskatolinen keskus.

Stephanin mukaan tämän laulun sävelmä olisi syntynyt jo 1740-luvulla ja sitä olisi käytetty mm. Ajacou-oopperan teemana.

P.J. Hannikainen suomensi Adeste fideles-laulun vuonna 1892. Suomenkielisenä laulu julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1898 Anna Sarlinin toimittamassa kokoelmassa Joululauluja. Tämä laulu sai nopeasti sijansa koululaulukirjoissa. Sadan vuoden aikana tästä laulusta on tullut Suomessakin hyvin tuttu, rakastettu ja suosittu joululaulu.

Anna Sarlin (1863 - 1933)

Useiden joululaulujen, kuten myös joululaulun Nyt riemuiten tänne, yhteydessä tulee esille se, että kyseinen joululaulu julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran Anna Sarlinin joululaulukokoelmassa.

Pappisperheeseen syntynyt Anna Sarlin sai monipuolisen koulutuksen. Hänestä tuli musiikinopettaja ja laulupedagogi ja hän toimi musiikinopettajana sekä laulunopettajana Helsingissä vuosina 1886 – 1930. Anna Sarlin oli myös laulajatar, vaikkakaan hän ei juurikaan konsertoinut julkisesti, vaan lauloi mieluiten perhepiirissä ja koulun juhlissa. Hänet muistetaan myös suomalaisen naiskuorolaulun uranuurtajana.

Anna Sarlinilta ilmestyi monenlaista musiikkiin liittyvää kirjallisuutta, kuten musiikin oppikirjoja ja koulun laulukirjoja.

Anna Sarlinin kokoamana ilmestyi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa ulkomaisten esikuvien mukaan laadittu suomalainen joululaulukokoelma, ensimmäisenä laatuaan Suomessa. Kokoelmaan sisältyi kahdeksan eri vihkoa ja niistä tuli hyvin suosittuja. Myöhemminkin Sarlin julkaisi myös muita joululaulukokoelmia, kuten Kuusen ympärillä ja Joulun airut -nimiset kokoelmat.

Anna Sarlin liittyy suomalaiseen joulumusiikkiin niinkin, että hän oli R. Raalan eli Berndt Sarlinin täti. Berndt Sarlinhan on joululauluklassikon "Kello löi jo viisi" säveltäjä. Berndt Sarlinin kanssa Anna julkaisi lukuisia laulukirjoja. Tunnetuimpia näistä oli vuosina 1912 - 1913 ilmestynyt, Berndtin säveltämia koululauluja sisältävä 20-osainen vihkosarja "Laululeivonen".

Nyt riemuiten tänne
kiiruhusti tulkaa.
Betlehemihin rientäkää.
Lapsonen pieni
taivahast on tullut!
Oi häntä rukoilkaamme,
oi häntä rukoilkaamme,
hän ompi meidän korkea kuningas.

Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat virret ja iltalaulut