Kauneimmat Joululaulut


Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Tonttu katsoo ikkunasta

Säveltäjä - Toivo Kärki (1915 - 1992), säveltäjä, muusikko, pianotaiteilija, tuotantopäällikkö ja sovittaja.

Sanoittaja - Reino Helismaa (1913 - 1965), sanoittaja, säveltäjä, kuplettilaulaja, viihdetaiteilija, elokuvanäyttelijä ja käsikirjoittaja.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Toivo Kärki ja Reino Helismaa ovat yhdessä tehneet lukuisia joululauluja, joista on tullut suomalaisen joulumusiikin klassikoita. Toivo Kärjen säveltämiä joululauluja:

- Helkkää pienet tiu'ut, sanat Reino Helismaa.
- Joululahjat, sanat Reino Helismaa.
- Joulun sävel, sanat Reino Helismaa.
- Jätkällä on joulu, sanat Reino Helismaa.
- Kirje Korvatunturille, sanat Reino Helismaa.
- Nipsun ja Hipsun joulupuuro, sanat Reino Helismaa.
- Turun linnan tonttu-ukko, sanat Reino Helismaa.
- Tonttu katsoo ikkunasta, sanat Reino Helismaa (Orvokki Itä).
- Rekiretki, nosta orhi jalkaa, sanat Reino Helismaa (Rauni Kouta).
- Pohjolan joulu, sanat Juha Vainio.
- Äidin jouluilta, sanat H. Neva.

Toivo Kärki keskittyi 1950-luvulta alkaen säveltämiseen, eikä hän sen jälkeen juurikaan pianolla muuten soitellut. Paitsi jouluisin, jolloin hän soitteli kotonaan joululauluja. Voisi sanoa, että Kärjen perheessä joulut olivat musiikin suhteen samankaltaisia, kuin ne olivat Sibeliuksen perheessä. Näissä perheissä soitettiin ja laulettiin jouluisin joululauluja ja sillä erityispiirteellä, että saatettiin soittaa omia sävellyksiäkin.

Vieno Kekkonen ja Juha Eirto

Vieno Kekkonen ja Juha Eirto olivat iskelmälaulujen puolella aikansa supertähtiä. Tässä yhteisesti esittämässään joululaulussa he loihtivat ainutlaatuisen, herkän tunnelman ja muistuttivat myös siitä, että tontut kurkkivat kaiken aikaa ja tuhmana ei saa olla. Eipä olekaan ihme, että ennen vanhaan ainakin joulun alla, lapset pyrkivät olemaan hyvin kilttejä, sillä heille muistutettiin monin tavoin, että pukki kiertää tuhmat lapset kaukaa, jollei tuo heille peräti risuja.

Juha Eirto lauloi 1950-luvulla Tiikerihain ja Venezuelan, jotka olivat koko vuosikymmenen suurimpia hittejä. Sitten hän siirtyi vuonna 1960 oopperan kuoroon ja katosi tyystin julkisuudesta. Siis iskelmätaivaan ja koko kansan julkisuudesta, toki oopperankin kuorossa ollaan esiintyviä taiteilijoita ja julkisuuden henkilöitä, mutta suppeammalle piirille.