Kuinka monta yötä jouluun
Tunturisuden sivut

Joulumuori jouluparaatissa Kanariansaarilla vuonna 2019.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Ayuntamiento de Gáldar

Joulumuori eli joulupukin rouva

Joulumuorin päätyö on keittiössä, jossa hän aputonttujensa kera paistelee monenlaiset herkut, joulutortut ja joulukinkut, leipoopa joululimputkin ja tietenkin keittää joulupuurot. Välillä joulumuorikin ehtii istahtaa ja autella joulupukkiakin lahjatoivomusten lukemisessa ja muussa tärkeässä pukinpajan toimessa ja touhussa.

Joulupukki ja Joulumuori

Vapaa-ajallaan joulumuori harrastaa marjastusta ja sienestystä. Kunnostaan joulumuori pitää huolta pitkilläkin luontoretkillä, joita hän tekee yhdessä joulupukin kanssa, talvisin hiihtäen ja kesäisin patikoiden. Näillä retkillään joulumuorilla on aina mukanaan kamera, sillä hän on innokas kuvaaja.

Joulupukki ja Joulumuori

Joulumuori

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © Flickr/Loren Javier


Joulumuorin nimityksestä tulee mieleen vanha, kurttuinen ja äkäinen mummonruttu. Mutta kuten kuvasta näkee, joulumuori onkin varsin hehkeä ja pirtsakka simasuu, eli varsin hieno rouva. Joulupukinpaja määrittelee Joulumuorin näin:

"Joulumuori on viisas ja lempeä vaimo, joka näkee, mistä kenkä puristaa. Joulumuori viihtyy Korvatunturilla ja auttaa Joulupukkia tämän työssä. Joulumuorilla on kaunis lauluääni. Hän osaa soittaa monia instrumentteja. Muori viihtyy villasukat jalassa ja antaa Joulupukille joka päivä vähintään yhden pusun. Muori on topakka punaposkinen naishahmo ja hän pysyttelee enimmäkseen Korvatunturilla ja huolehtii talosta sekä tontuista.

Joulumuori on lämmin ja äidillinen, hänen syliinsä lasten on helppo kiivetä. Joulumuori on kiltti jouluäiti, jota on mukava halia. Harvinaisina luppohetkinään muori kaivaa kutimet piirongin laatikosta ja neuloo töppösiä niin tontuille kuin Joulupukillekin. Joulumuori on yhtä sydämellinen ja ystävällinen kuin Joulupukkikin."

Joulupukki ja Joulumuori

Creative Commons
*Kuvat - Copyright © Flickr/Governor Earl Ray Tomblin

Kiireitä piisaa joulumuorillakin

Jos on kiirettä joulun alla joulupukilla, niin vähintäänkin yhtä kiireistä on hänen puolisollaan, joulumuorillakin.

Osan joulumuorinkin kiireistä muodostavat erilaiset tapaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Kuvassa yllä joulumuori on Amerikassa tapaamassa itseään kuvernööriä! Tai pitäisikö kuitenkin sanoa niin päin, että kuvernööri on päässyt tapaamaan itseään joulumuoria!

Tonttupojat

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Flickr/Roswell Park