Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Daniele Marzocchi

Riminin joulukuusi

Adrianmeren rannikolla sijaitsee Italian kaupungeista Rimini. Yllä kuvassa Riminin keskustaa jouluna 2017 kauniine kartiokuusineen.

Pitkä pukki

Ei La Befana, vaan pitkäpukki Italian illassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Samuele Ghilardi

Hauskaa joulua La Befana - Italian loppiaisakka

Italiassa kiertää Loppiaisen aattona kyliä ja kaupunkeja vanha akka, La Befana. Hän lentää luudallakin kaikkien noita-akkojen tapaan, ja nakkelee tuomisia ihmisten koteihin savupiippujen kautta. Kilteille lapsille karkkia "caramelle", tai lahjoja, ja tuhmille lapsille joko hiiliä tai mustia karamelleja. Ne onnekkaat, jotka saavat lahjoja hiilien sijaan, huutavat kiitollisina "Viva, viva La Befana!" Kerrotaan, että siisteyttä rakastavana La Befana vielä lakaisee kodeista lattiatkin, ennen poistumistaan.

Surullinen tarina

Loppiaisakan legenda on syntynyt Italiassa jo 1200-luvulla. La Befanan tarina on kertomus ihmisen piittaamattomuudesta. Jeesuksen syntymän aikoina Itämaan tietäjät, kolme viisasta miestä matkasivat Betlehemin tähden ohjaamina kohti Jeesuksen syntymäpaikkaa. Matkallaan he pysähtyivät erään mökin luona, kysymään vanhalta akalta suuntaa ja tietä kohti Jeesusta. He ihan pyysivät akkaa mukaansakin, mutta tämä kieltäytyi todeten, että siivoaa juuri mökkiään eikä ennätä.

Myöhemmin, akka katui sitä, että ei ollut lähtenyt kolmen viisaan miehen mukaan. Hänpä lähti nyt sitten etsimään Kristus-lasta. Tällä etsintämatkallaan loppiaisakka on vielä tänäkin päivänä, pysähtyen jokaisen kohtaamansa lapsen kohdalla katsomaan tarkasti tämän kasvoja, tunnistaakseen Jeesuksen.

Italian jouluenkelit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Ritten_Renon

Loppiaisakka nykyisin

Tänä päivänä loppiaisakan traditio elää Italiassa vireänä, ja La Befana kiertää loppiaisen aattona koko Italiaa, kuten hän on tehnyt jo hyvin kauan. Lapset jättävät sukkiaan ja jopa kenkiään roikkumaan ja valmiiksi, odottaessaan tätä jännittävää ja toivottua vierailua.

Aivan, kuten joulupukille kirjoitetaan toivomuskirjeitä, myös loppiaisakalle lapset lähettävät kirjeitään. Loppiaisakalle jätetään monin paikoin myös ruokaa ja viiniä ulos odottamaan. La Befana näyttää luutineen ja kyömyine nenineen ihan pääsiäisen pelottavalta noita-akalta, mutta sellainen paha noita hän ei ole laisinkaan, vaan hyvin rakastettu ja odotettu.

Befana-noitia koristeina on myynnissä hyvissä ajoin ennen joulua ja niistä tulee mieleen omat pääsiäisnoitamme, lentävä luuta on mukana kuvioissa. Befana tunnetaan hyväluontoisena, mutta myös oikukkaana ja äksynäkin eukkona. Befana on siirtynyt ikävähkönä haukkumasanana italian kieleen ja kohdistuu - kuinkas muuten - naisten ulkonäköön tai olemukseen.
Via San Gregorio Armeno
Via San Gregorio Armeno

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Joulukujakuvat Copyright © Giuseppe Guida


Kuvat yllä: Via San Gregorio Armeno.

Napolin joulukuja - Via San Gregorio Armeno

Via San Gregorio Armeno on Napolin joulukuja, jossa joulu vallitsee koko vuoden ajan. Kuja tunnetaan pienoisveistoksistaan, joita jo satojen vuosien ajan on valmistettu kujalla käsityönä joulujen seimiasetelmiin. Nykyisin henkilögalleriaa on laajennettu, ja Jeesus- ja Madonna-veistosten rinnalla mukana ovat lukemattomat hahmot paaveista elokuvatähtiin.

Joulukujalla on tarjolla luonnollisestikin tavaton määrä erilaisia, muita esineitä, kuten valmiita pikkutaloja jouluseimen tekijöille ja myös materiaaleja, kuten vaikkapa korkkia vuorten ja muiden kohteiden muotoiluun. Kaikkea löytyy. Joulun aikaan puolisen miljoonaa turistia tulee tutustumaan kujan käsityöläisiin ja heidän tuotteisiinsa. Kuja on kuitenkin auki ja täydessä työn touhussa ympäri vuoden.

Italian jouluruokia

Aatoksi pystytetyt kalatorit (mercati di pesce) notkuvat meren hedelmistä, sillä kala on Italiassa tyypillinen jouluaaton ruoka. Se symbolisoi vaatimatonta ateriointia ja on eräänlainen puhdistautumisrituaali ennen suurta juhlaa lihottavine herkkuineen. Meren antimia on tarjolla monenlaisia, mutta erittäin tyypillinen on ankerias (anguilla).

Aterialla tarjotaan usein kalaherkuista koostuva antipasto-valikoima (un antipasto misto di pesce), sitten vaikkapa kalalientä (un brodo di pesce) ja tietysti pastaa. Pääruokana nautitaan perheen valitsema kalaruoka ja vihanneksia. Jälkiruoka on vielä aattona italialaisittain vaatimaton: pähkinöitä (nocce, nocciole), manteleita (mandorle) ja kuivattuja hedelmiä (frutta secca). Meillekin kantautunut kuivattujen jouluhedelmien - taateleiden, viikunoiden ja runsaiden pähkinäkulhojen - perinne juontaa juurensa Etelä-Euroopasta. Il torrone on kova, manteleista ja hunajasta tehty karamellimainen leivonnainen, jota myös tarjotaan aattoaterialla. Tämä arabimaista kulkeutunut makeinen tunnetaan eri muodoissaan kaikissa Välimeren maissa. (Yle Oppiminen: Sini Sovijärvi /Yle, Gabriella Serra)

Joulukuusi Rooma

Joulukuusi Roomassa jouluna 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Darren & Brad

Joulua italiaksi

Natale - Joulu
il Babbo Natale - joulupukki
il giorno di Natale - joulupäivä
l'albero di Natal - joulukuusi
il giorno di Santo Stefano - Tapaninpäivä
la festa del Capo d'anno - uusivuosi
i fuochi d'artificio - ilotulitus
la cena di Capodanno - uudenvuoden juhlaillallinen
l'Epifania - Loppiainen
il brindisi - (viini)lasien kilistelyä
il pranzo di Natale - joulupäivän ateria
tacchino - kalkkuna
fagiano - fasaani
gallina faraona - helmikana
vitello - vasikanliha
maiale - sianliha
zampone - täytetty siansorkka
cotechino - siannahkamakkara
Buon Natale! - Hyvää Joulua!
(la) Maria - Neitsyt Maria
Giuseppe - Joosef
il bambino Gesù - Jeesus-lapsi
i pastori - paimenet
l'asino - aasi
il bue - härkä
l'angelo - enkeli
i re magi - Itämaan tietäjät
Betlemme - Beetlehem
il presepio, il presepe - seimi
natività - seimikuvaelma, joulun syntymäjuhla
Santa Messa di Natale - jouluyön messu
spumante - kuohuviini
Il Panettone

Italian pullakakku - il panettone

Italian kuuluisia herkkuja on muhkea, maustettu pullakakku, il panettone. Tämä erittäin maukas ja hyvin säilyvä kakku on tyypillinen joulunaluslahja, joka usein annetaan aattonakin sukulaisille ja työtovereille.

Italian jouluperinteitä - la Novena di Natale

Jouluperinteissä eri puolilla Italiaa on paikallista vaihtelua, mutta perusluonteeltaan joulunvietto Italiassa on varsin uskonnollista. Seimiperinne on tärkeää. Seimihahmojen joukkoon laitetaan usein vanhanajan käsityöammattien edustajia (artigiani), kuten esimerkiksi seppiä (fabbri). Laiduntavia eläimiä lisätään elävöittämään ilmapiiriä.

Seimiasetelmien lomissa näkee runsaasti myös eläviä seimiä, joissa ihmiset ja eläimet näyttelevät seimihahmoja yleisön iloksi. Yksi maan kuuluisimmista seimistä on Palermon kirkossa Cappella Palatinassa, ja siellä sitä käyvät ihastelemassa sankat väkijoukot.

Kauppa se on joulunakin, joka kannattaa - ja joulutorit, mercatini di Natale, avautuvat Italiassakin jo marraskuun lopulla. Joulutorit ovat alunalkaen keskieurooppalaista, saksalaista perinnettä, ja sieltä ne ovat kulkeutuneet myös Italiaan.

Musiikin suurmaassa Italiassa joulunakin musiikki on tärkeässä asemassa. Zampognari-puhallinsoittajat kiertelevät toreja luritellen perinteisiä joulunajan säveliä soittimillaan. Traditio elää varsinkin Keski- ja Etelä-Italiassa. Joululauluja lauletaan luonnollisesti paljon ja kaikkialla. Italian tunnetuimpia joululauluja on Tu scendi dalle stelle (napolilainen laulu vuodelta 1754). Se perustuu napolilaiseen kansanlauluun Quanno nascette Ninn ja sen on säveltänyt Sant'Alfonso Maria de' Liguor.

Italiassa varsinainen jouluun valmistautuminen alkaa yhdeksän päivää ennen joulupäivää, ja tällä yhdeksän päivän ajanjaksolla on nimenä la Novena di Natale.

Babbo Natale - joulupukki

Loppiaisakka ei Italiassakaan ole ryöstänyt joulupukilta tämän tehtävää, ei suinkaan. Italiassa lapsilla on loppiaisakan lisäksi toki myös joulupukki, "Babbo Natale", joten Italiassa lapset saavat lahjoja kaksi kertaa joulun aikaan.
Italian joulu
Palermon joulukatu vuonna 2018. Palermo on Sisilian suurin kaupunki.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrea Schaffer
Taormina
Taorminan joulutori vuonna 2017. Satumaisen kaunis Taormina sijaitsee Sisiliassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrea Schaffer
Rooman joulupukki
Joulupukki Roomassa vuonna 2017. Valppaat katseet seuraavat joulupukin kulkua Rooman kaduilla ja kujilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Karl Grenet


Lähteet
Yle Oppiminen: Italialainen joulu - Natale in Italia
Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä - Karisto 2011
TV1: Kiehtova maailma: Salattu Italia - tässä dokumentissa esitellään Napolin joulukuja
Joulu
Tunturisuden sivut