Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä nunnat ja joulukuusi. Palacio Nacional, Dominikaaninen tasavalta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gobierno Danilo Medina

Ensimmäinen adventtikynttilä - toivon kynttilä Luostarista löytyy rauha ja levollisuus

Luostari merkitsee maailmassa vaeltavalle keidasta, jossa virvoittuneena voi jatkaa matkaa valitsemallaan tiellä. Ken tulee mieleltään nöyränä ja hiljaisena, hän löytää rauhan ja levollisuuden. Ken saapuu tämän aikakauden ylpeät vaatimukset huulillaan, hän jää vastausta vaille. (Isä Ambrosius, Markku Haapio: Ortodoksinen kirkko Suomessa)

Luostarin joulu

Luostareissa vallitsee aina oma, erityinen, juhlava ja rauhallinen tunnelmansa, joka juuri jouluna vain entisestäänkin korostuu. Nunnat ja munkit elävät ja asuvat luostareissa ja viettävät tietysti niissä joulunsakin, mutta myös monet muut ihmiset suuntaavat matkansa joulunakin luostariin. Missäpä voisikaan kuvitella paremmin saavuttavansa tunnelman ajattomuudesta, ikuisuudesta ja joulun rauhasta.

Valamon luostarin joulu

Valamon luostari ottaa runsaasti vastaan vierailijoita ja pyhiinvaeltajia myös jouluna, jolloin luostarissa voi majoittua täysihoitoon. Rauhallinen ilmapiiri, tunnelmalliset juhlapalvelukset ja luostarin johtajan vastaanotto luovatkin mitä parhaat puitteet juhlapyhien viettoon.

Valamon luostarin joulunviettäjistä valtaosa on muita kuin ortodokseja, eli luterilaisia. Heitä varten Valamossa järjestetään luterilainen joulujuhla aattoiltana. Luostarikirkon jumalanpalvelusten eksotiikka kiehtoo uskontokunnasta ja uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Valamon luostarissa joulun sanoma tulee lähelle ja joulun rauha valtaa sielun ja sydämen. Valamossa joulunviettäjiä on noin kaksisataa, heistä nelisenkymmentä on vapaaehtoisia talkoolaisia. Luostarihotellissa on noin sata vuodepaikkaa ja saman verran mahtuu yöpyjiä kahteen vierasmajaan. Joulupakettiin kuuluvat myös ateriat, joiden koostumuksessa on huomioitu ortodoksien vasta joulupäivänä päättyvä joulupaasto. Runsaan noutopöydän antimet on paaston aikana koottu kala- ja kasvisruuista.

Valamossa jouluaattona ruokailijoita on 200 ja joulupäivänä noin 400. Joulupäivä on myös vuoden ainoa päivä, jolloin luostarin kymmenpäinen munkkiveljestö ruokailee yhdessä matkailijoiden ja pyhiinvaeltajien kanssa. Piirakoita jouluna napostellaan 4 000, joulutorttuja 1 500 ja pipareita parinkymmenen kilon taikinasta. Joulukinkkua syödään 40 kiloa.

Keittiöhenkilökunnalla talkoolaisineen riittää siten Valamossa jouluna kiirettä. Luostarin keittiö valmistaa joulunkin ruuat pääosin itse alusta alkaen. Itäinen ruokaperinne näkyy esimerkiksi hapankaalin ja piirakoiden läsnäolona. Joulupaastosta huolimatta myös jouluaattona saa luostarissa syödä enemmän kuin kyllikseen.

Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin joulu

Lintulan luostarissa on 10 vihittyä nunnaa, 4 viitankantajaa ja yksi noviisi eli kuuliaisuussisar. Lintulan luostarin tuloista puolet tulee kynttilänvalmistuksesta, joka on talviaikaan tehtävää työtä.

Lintulan nunnaluostarissa Heinäveden Palokissa valmistaudutaan jouluun, kuten kaikkialla muuallakin, ja joulusiivoukset ja jouluruokien valmistelu täyttävät luostarin arkipäivät. Jumalanpalveluksissa korostuu joulun alkuperäinen sanoma. Suuria vierasmääriä ei Lintulassa jouluna nähdä, mutta nunnien omaisia ja ystäviä pistäytyy joulunaikana ja Jumalanpalveluksiin tulee aina vieraita luostarin ulkopuolelta. Joulupukkikin pistää lahjavakan luostarin rappusille.

Igumenia Marina kertoo monien ystävien muistavan luostarin sisaria jo ennen joulua. Aattoiltana luostarissa syödään kalaa, mutta joulupäivänä paaston loputtua jouluaterialla ovat kaikki tutut herkut, kuten kalkkunat, kinkut ja laatikot.

Lähteet
Yle, Uutiset: Nunna Varvara tuntee Lintulan - 62 joulua takana
Lintulan luostarin ystävät ry
Yle, Aamusydämellä: Nunna ja munkki - luostarielämää
Päivi Arvonen: Valamon joulu - Jouluruokaa tarjoo kunnon väki...
Yle, Pohjois-Karjala, Anneli Lujanen: Lintulan luostarissa vallitsee joulurauha
http://www.valamo.fi/: Valamon luostari
http://www.moscow.info: The Trinity Monastery of St. Sergii
http://plaza.fi/matkalaukku/: Luostarihotellit - Joulurauhaa etsimässä
Joulu
Tunturisuden sivut