Tunturisuden sivut

Elämänohjeita siveälle ryhtinuorisolle vanhassa joululehdessä

Mihin on nuorison pyrittävä ja mitenkä tämä pyrkimys käytännöllisessä elämässä on toteutettava? Nuorison Joulun toimitus pyysi vuoden 1906 joulunumeroon ajan opettajilta, kirjailijoilta ja tunnetuilta henkilöiltä ohjeita ja vastauksia tähän kysymykseen.

Lehden toimitus toivoi, että lehden lukijat saisivat näin tärkeitä opastuksia, varsinkin, kun ohjeet suurimmaksi osaksi ovat käytännöllisessä kasvatus- ja valistustyössä toimineiden henkilöiden kokemuksiin ja havaintoihin perustuvia lausunnoita.

Nuorten joulu

Tarvitaan selkärankaa!

"Pyydätte minua lyhyesti vastaamaan kysymykseen: Mitä aikamme vaatii nuorisolta. Luulenkin voivani vastata siihen yhdellä ainoalla sanalla: selkärankaa!"
- Antti Rytkönen.

Nuorten joulu

Kuva pressfoto - www.freepik.com.

On tultava kykeneväksi hyödylliseen työhön!

"Nuorison on ensi sijassa pyrittävä siihen, että se tulee kykeneväiseksi hyödylliseen työhön! Ihmiselämä on työtä - jota on tehtävä pontevasti, reippaalla ja mikäli mahdollista iloisella mielellä, mutta perustuksena ja pohjasävelenä pitää olla vakava käsitys ihmiselämästä. Nuorukaisen harrastus olkoon suunnattu etupäässä siihen, että hän kypsyisi tositoimeen - kukin alallaan."
- Arvi Grotenfelt.

Nuorten joulu

On pyrittävä hyviksi ihmisiksi!

"Nuorison on pyrittävä hyviksi ihmisiksi. Mitkä keinot auttavat tähän päämäärään? kysytte. Vuosien kuluessa olen useasti niitä itsekin etsinyt. Ainoastaan parhaimmilla hetkillä luulen ne löytäneeni: Ne ovat nöyrä mieli, uuras työ ja rukous."
- Alpo Noponen.

Terve sielu terveessä ruumiissa!

"Karaise ruumistasi voimistelulla ja urheilulla muistaen: terve sielu terveessä ruumiissa! Vältä nuoruuden himot, mutta säilytä sen hilpeä, vilkas mieli muistaen, että sielu vaikuttaa ruumiiseen niinkuin ruumiskin sieluun."
- Juho Päiviö.

Nuorten joulu

Kostopeli ei vetele - minä muutun hyväksi!

"Elämän kärsimysten keskellä, jonakin rauhan hiljaisena hetkenä kuohahtaa sydämeemme eräs iloinen päätös: Tästä lähtienpä muutun hyväksi! Jääkööt muut ympärilläni sellaisiksi, kuin ennenkin, mutta minä, yksilö, muutun hyväksi ja vaikutan senkautta hyvyyttä muihinkin. Kuinka yksinkertainen on elämän arvoituksen ratkaisu! Ei tarvitse muuta, kuin heittäytyä hyväksi ja lempeäksi lähimmäistänsä kohtaan ja elämä tuntuu taas mahdolliselta, ehkäpä suloiseltakin.

Minä hullu, joka olenkin itseäni niin kauheasti rääkännyt asettamalla elämän ehdoksi: jos muut ovat minulle hyvät, niin minäkin olen hyvä, mutta pahan kostan pahalla. Sehän on ollut raakaa pakanuutta, mutta minä tahdon olla kristitty! Olenhan tuhannesti kokenut, että kostopeli ei vetele ja minä käyn päivä päivältä pahemmaksi koska aina odotan, että toinen astuu ensin hyvyyden polulle, ja minä vasta sitten, kun hän on sen tehnyt. Jos aina odotan toisen muuttumista, niin saan odottaa ehkä kuolemaani asti turhaan. Sentähden täytyy minun nyt itse heti muuttua. Yksin minä teen tämän iloisen päätöksen."
- I.C.

Vanhan ajan joulua

Joulun hiljaiset hetket

Keinutuolissa voi itse kukin hiljentyä miettimään sekä elämän että joulun suuria kysymyksiä muistaen, että useinkin juuri hiljaisuus puhuu ja puhuttelee eniten.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Erik Sparre-Enger


Nuorisoa
Joulu
Tunturisuden sivut