Kauneimmat Joululaulut
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Clare Griffiths


Jean Sibelius Sibeliuksen joululaulujen esittely.

Joulukynttilät Jean Sibelius ja joulu

Kansallissäveltäjämme Johan Christian Julius "Jean" Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa ja kuoli 20. syyskuuta 1957 Ainolassa.

Sibeliuksen perheelle joulu Ainolassa oli tärkeä juhla. Jouluisin Ainolan salin vihreän uunin eteen tuotiin joulukuusi, joka koristeltiin. Joulukuusenkoristeita ei ole säilynyt näihin päiviin asti, mutta Ainolassa on vielä jäljellä kaksi jouluhimmeliä ja jokin jouluinen kynttilänjalka.

Pietarin pikkupianistit

Pietarin pikkupianistit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wonder Woman

Sibelius

Jean Sibeliuksen sinfonia nro 2 D-duuri op. 43 on vuonna 1902 valmistunut orkesterisävellys.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Piano Piano!
Photo used with permission.

Joululauluja

Joulu oli aikaa, jolloin Ainolassa leikittiin ja laulettiin, kun muulloin talossa vallitsi hiljaisuus ja rauha. Normaalisti säveltäjä kaipasi hiljaisuutta ja työrauhaa, mutta jouluisin talo sai täyttyä joulun äänistä, soitosta ja laulusta.

Erilaisten jouluperinteiden mukana Ainolassa tietenkin musiikilla oli tärkeä sijansa. Joululaulujakin laulettiin, vaikka Ainolassa yleensä soitettiin enemmän, kuin laulettiin.

Kodin keskipisteenä alakerran salissa seisoi säveltäjän musta Steinway & Sons -flyygeli. Sibeliuksen itsensä säveltämistä joululauluista Aino Sibelius säesti aina laulun "En etsi valtaa, loistoa" - säveltäjämestari itse säesti muut joululaulut.

Iloa ja valoa pimeyden keskellä

Joulua juhlittiin Ainolassa hyvin iloisesti, ei liian hartaasti. Lapset kiersivät marssien huoneita, tai leikkivät tuolileikkiä, jossa istuimia on yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Välillä soitettiin ja laulettiin. Ensimmäiset lapsenlapset tulivat mukaan Ainolan jouluun 1920-luvulla. Ruth Snellmannin tytär Laura Enckell on kertonut, että "pappa soitti On hanget korkeat, nietokset - kovaa, ja pedaali alhaalla, kuin uruilla. Lauloimme sen ja sitten En etsi valtaa loistoa. Kaikki tämä oli hyvin iloista, ei mitään harrasta tai synkkää".

Jean Sibelius poti talviaikoina kaamosmasennusta, vaikka asia ei ollutkaan yleisemmin tiedossa. Hän on syntynyt talven syvimmän pimeyden aikana, 8. päivänä joulukuuta ja juuri syntymäpäivän aika oli hänelle erityisen vaikeaa. Kaamoksen keskelle syttyvä joulu sai aikaan käänteen säveltäjämestarin mielialassa. Siitä ovat todisteena monet hänen päiväkirjamerkinnöistään. Niiden perusteella hän oli usein parhaassa sävellysvireessä juuri joulun aikaan.
Ainola

Kuvassa Ainola talvisessa asussa 1940-luvulla. Valokuva Santeri Levas. Kuva Copyright The Finnish Museum of Photography / Suomen valokuvataiteen museo.

Ainola

Ainola on kotimuseo, joka oli Jean Sibeliuksen ja hänen puolisonsa Ainon kotitalo. Se sijaitsee nykyisessä Järvenpäässä lähellä Tuusulanjärven rantatien pohjoispäätä. Sibeliuksen hyvän ystävän, arkkitehti Lars Sonckin (1870 - 1956) suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1904. Sibeliukset muuttivat Ainolaan 24. syyskuuta 1904. Alkuvuodet tuolloin vielä viisihenkinen perhe asui ainoastaan alakerrassa. Säveltäjän työhuoneena toimi huoneista suurin ja sieltä oli näköala Tuusulanjärvelle. Yläkerrankin perhe otti asumiskäyttöön vuonna 1911. Nykyinen Ainola on siinä asussa, johon Aino Sibelius jätti sen kuollessaan vuonna 1969. Ainolaan kuuluu neljä hehtaaria metsää sekä puutarha.

Jouluisin Ainolan salin vihreän uunin eteen tuotiin joulukuusi, joka koristeltiin. Joulukuusenkoristeita ei ole säilynyt näihin päiviin asti, mutta Ainolassa on vielä jäljellä kaksi jouluhimmeliä ja jokin jouluinen kynttilänjalka. Tarinat kertovat, että Jean Sibeliuksen mielestä jouluun kuuluivat runsaat lahjapaketit. Kerran kävi niin, että säveltäjän tyttäret unohtivat hankkia isälleen lahjoja, minkä jälkeen Sibelius purnasi asiasta päiväkirjalleen.

Vuodesta 1972 Ainola on ollut Suomen valtion omistuksessa. Sen kunnosta ja ylläpidosta huolehtii Museovirasto. Nykyisin Ainola on museo, jonka toiminnasta vastaa Ainolasäätiö.

Sibelius

Jean Sibeliuksen sinfonia nro 2 D-duuri op. 43 on vuonna 1902 valmistunut orkesterisävellys.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Piano Piano!
Photo used with permission.



All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Outi Tuomaala
*Photo used with permission.

Ainolan kirjasto

Alakerran huone oli alunalkaen lastenhuone. Sibeliuksen täyttäessä 70 vuotta vuonna 1935 muutettiin lastenhuone kirjastoksi, Sibeliuksen vävyn arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnitelmien mukaan.

Työn suoritti Keravan Puusepäntehdas loppukesällä 1935. Kirjahyllyt, ovet, uusi lattia eristeineen, petsaukset, kristallilasilla varustettu tupakkapöytä, työt ja tarvikkeet maksoivat yhteensä vajaa 20 000 silloista markkaa (5 800 nykyeuroa).

Lisäksi N. Boman teki Helsingissä 4 kpl nojatuoleja Aulis Blomstedtin piirustusten mukaan hintaan 8 400 markkaa (2 500 euroa). Siniset nojatuolit kuvassa yllä. Kotiahkeruus Oy:stä hankittiin matto 8 232 markalla (2 350 euroa) ja salin empirekalustoon lisättiin lehtikultausta 6 400 markalla (1 850 euroa).

Vasemmalla olevan uunin päällä on kuvanveistäjä G. Nyholmin kipsiveistos Sibeliuksen nuorimmasta tyttärestä Heidistä. (Ainola: Asuinrakennuksen kunnostus ja lisärakentaminen 1911 - 1935)

Jean Sibelius

All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Merja

Sibelius kirjastossaan

Radion ja levyjen kuuntelua

Jean Sibelius kirjastonsa lempinurkkauksessaan. Tässä Sibelius sikareita tuprutellen kuunteli vanhoilla päivillään radiosta ja levyiltä sävellyksiään.

Aluksi Jean Sibelius ei pitänyt radiosta musiikin kuunteluvälineenä, heikon äänentoiston vuoksi. Myöhemmin hänen suhtautumisensa radioon muuttui ja hän katsoi radion tekevän tärkeää työtä, kun ihmiset sen kautta oppivat tuntemaan musiikkia, myös Sibeliuksen omaa musiikkia.

Vuonna 1951 Sibeliukselle lahjoitettiin Philipsin radio-levysoitinyhdistelmä.

Satu

Satu

Kirjaston seinällä on Akseli Gallen-Kallelan maalaus. Se on kolmiosainen akvarelli, jota usein kutsutaan nimellä "Satu". Maalaus on valmistunut vuonna 1894 ja Gallen-Kallela antoi sen Sibeliukselle lahjaksi.

Maalaus muodostuu kolmesta osasta. Siinä on luonnos Jean Sibeliuksesta - luonnos on tehty Symposion-taulua varten. Maalauksen toisen osan muodostaa fantasiamaisema ja kolmas osa, alhaalla vasemmalla, on jätetty tyhjäksi. Tarinan mukaan Gallen-Kallela jätti tauluun tyhjän tilan siksi, että Sibelius olisi voinut piirtää siihen teeman sinfonisesta runostaan Satu. Tätä Sibelius ei kuitenkaan koskaan tehnyt, siksi maalaus ilman siihen liittyvää tarinaa näyttää oudolta. (Ainola: Ainolan kirjaston taidetta)
Pekka Halonen

Pekka Halosen talvimaalauksia

Pekka Halonen taisi olla Sibeliukselle Ahoakin läheisempi. Värit hallitsivat molempien taiteilijoiden työskentelyä. Halonen kuvasi ne pensselillä ja Sibelius nuotein. Sibelius "kuuli" värit. C-duuri oli punainen, F-duuri vihreä ja D-duuri keltainen. Säveltäjän mieliväri oli vaaleanvihreä, mieluimmin hieman kellertävä kuin sinertävä. "Se on jossain d:n ja es:in välillä", säveltäjä selitti sihteerilleen. (Sibelius.fi)

Taidemaalarit Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen sekä säveltäjä Jean Sibelius syntyivät kaikki vuonna 1865. Heidän perheensä ja lähtökohtansa olivat erilaisia, mutta sisäinen palo ajoi heistä jokaisen taiteen tielle. Aikakauden henki, yhteiskunnallinen tilaus sekä vahvat ystävyyssuhteet vahvistivat heidän tahtoaan tehdä nimenomaan suomalaista taidetta. (Tuusula.fi)

Pekka Halonen

Sibeliuksen ajatelmia

"Musiikki on aivan eri tasolla, kuin kaikki muu tässä maailmassa".

"Kaikilla planeetoilla on säveliä ja sointuja. Onhan niillä tietysti ihmisiäkin, vaikka he elävät toisenlaisissa olosuhteissa ja varmaan ovat aivan toisenlaisia. On naurettavaa kuvitella, että meidän pieni planeettamme olisi ainoa, missä on eläviä olentoja".

Pietarin kaunis pianisti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wonder Woman

Pietarin kaunis pianisti - Sibeliuskin konsertoi kahdesti Pietarissa

Jean Sibelius poikkesi matkoillaan usein Pietariin. Yleensä hän kävi Pietarissa vain siksi, että sitä kautta matkustettiin Moskovaankin, mutta kahdesti hän oli kaupungissa kapellimestarina omien sävellystensä keralla.

Ensimmäisellä matkallaan, joka sopii hyvin joulunvieton henkeen, sillä se tapahtui joulukuussa 1906, hän johti sävellyksensä "Pohjolan tytär" esityksen. Sen saama vastaanotto yleisöltä, lehdiltä ja kriitikoilta oli kohteliaan myönteinen. Vuonna 1907 Sibelius oli Pietarissa johtamassa kolmannen sinfoniansa esitystä, ja sen saama vastaanotto ei ollut hyvä.

Jean Sibelius konsertoi Venäjällä vain kolmesti - kahdesti Pietarissa ja kerran Moskovassa. Vastaanotto Venäjällä ei ollut hyvä ja Venäjä jäi Sibeliukselta valloittamatta. (Orkesterikone: Sibeliuksen jalanjäljillä Pietarissa)

Lähteet
*Markus Similä: Rakkaimmat joululaulut ja niiden tekijät
*Otavan musiikkitieto
*Kirsti Gallen-Kallela: Isäni Akseli Gallen-Kallela, WSOY
*Santeri Levas: Jean Sibelius, WSOY
*Länsiväylä, Oskari Lehto 5.12.2013: Joulu paransi Jean Sibeliuksen kaamosmasennuksen
*Pohjois-Pohjanmaan museo: Matkoilta kotiin - Sibeliuksen Ainola
*Suomen ev.lut. kirkko: Virsikirja - 31 Ei valtaa, kultaa, loistoa Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt
*Kotiliesi: Ainola oli Jean Sibeliuksen ja Ainon rakas koti Ylempi laulukuva Copyright © pikisuperstar - www.freepik.com.
Alempi laulukuva Copyright © 588ku - pngtree.