Joulu
Tunturisuden sivut

Alaska vuoden lyhyimpänä päivänä, eli talvipäivänseisauksena, 21.12.2020 - aamupäivällä klo 11. - Kuva Copyright © JLS Photography - Alaska - www.freepik.com

Yhdysvaltain joulu JOULUA YHDYSVALLOISSA

Amerikan Yhdysvallat on suuri maa, ja myös suuri joulumaa. Ovathan monet jouluun liittyvät asiat tavalla taikka toisella kehittyneet siellä. Yksi maailman kuuluisimmista joulupukeistakin, Santa Claus, elää juuri Yhdysvaltain maaperällä.

Puhutaan tyypillisestä amerikkalaisesta joulusta, ja sellainenkin varmasti on olemassa, mutta erilaisten kansojen ja kulttuurien sulatusuunissa, Yhdysvalloissa, joulullakin on monet kasvot.

Miten Santa Claus syntyi

Hollantilaiset siirtolaiset kuljettivat Pyhän Nikolauksen Yhdysvaltoihin, jossa hänestä tuli Santa Claus, tai tuttavallisemmin pelkästään Santa tai juhlavasti St. Nicolaus. Amerikkalainen Clement Clark Moore kirjoitti lapsilleen vuonna 1823 runon "Jouluaattoiltana". Santa Claus lentää siinä kattojen yllä kahdeksan poron vetämässä reessä, tulee savupiipusta sisään ja jättää lahjansa lasten sukkiin takanreunustalle. Tämän jälkeen Santa Amerikassa on aina lentänyt, kulkenut savupiipuissa ja täyttänyt sukkia.

USA Joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Mubina H

Monia niistä joulupukin piirteistä, jotka tunnistamme tänään, luotiin myös Yhdysvalloissa. New York Times lehti määritteli vuonna 1927 joulupukin olemuksen:

"Joulupukilla on punainen takki ja hiippalakki valkoisin reunuksin, reppu täynnä leluja, punottavat posket ja nenä, paksut kulmakarvat ja iloinen, rempseä olemus."

Ho! Ho! Ho!

Rouva C.S. Stonen kirjoittaman sadun jälkeen amerikkalaisen joulupukin, Santa Clausin, tervehdykseksi on vakiintunut Ho! Ho! Ho!

USA Joulu

Yhdysvaltojen sotilaat valvovat koko maailmankin rauhaa myös joulun aikaa ympäri maailman, tukikohdissaan eri mantereilla ja laivoissaan kaikilla maailman merillä. Ehkäpä kuvassa on tuleva USA:n armeijan eversti?!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Lars Plougmann


Yhdysvaltain joulu

Lumipyryn jälkeen Utahissa tapaninpäivänä 2016. Utahissa vuoret ja laaksot ovat saaneet jouluksi valkoisen lumivaipan. Horisontissa Tithing Mountain, vuori, jolla on korkeutta 1753 metriä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Brandon Rasmussen

Joulupukki

Coca-Cola-joulupukki!

Tärkein amerikkalainen joulupukin kuvittaja Thomas Nastin jälkeen on ollut Haddon Hubert Sundblom-niminen mainostaiteilija, joka syntyi 22. kesäkuuta vuonna 1899 ja kuoli 1976 Amerikassa. Hänen isänsä oli muuttanut siirtolaisena Ahvenanmaalta, ja äitinsä Ruotsista, Chicagoon. Sundblom tai Sunny, kuten häntä kutsuttiin, oli opiskellut taidekouluissa ja perustanut kaksikymmentäluvulla mainostoimiston, jonka asiakkaat olivat maan varaikkaimpia yhtiöitä. Lopullisesti Sunny löysi tiensä kaikkien amerikkalaisten sydämiin piirtämällä Coca-Cola-joulupukkeja.

Vuonna 1931 Coca-Cola Company palkkasi hänet luomaan joulumainonnalleen taiteellista ilmettä. Näin syntyi kaikkien aikojen joulupukki, joka levisi Coca-Cola-mainonnan myötä maailmalle ja kasvoi joulun kansainväliseksi ikoniksi. Tuo punanuttuinen, ympäri maailmaa levinnyt Coca-Cola-pukki oli pullea, hymyilevä, hyväntuulinen miekkonen. Vaikka Coca-Cola-pukki on luotu Amerikassa, on sillä tekijänsä syntyperän vuoksi selkeästi pohjoismainen tausta.

Yhdysvaltain joulu

Arizona joulupäivänä 2016. Red Rock Canyonin luonnonsuojelualueen vuorten huippuja valaisevat joulupäivän ilta-auringon viimeiset säteet. Kuvauspaikkana on tie, joka johtaa naapuriosavaltioon Nevadaan. Sieltä löytyy yksi oman luokkansa jouluparatiisi, Las Vegas.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Murray Foubister
Yhdysvaltain joulu

Coloradon yksinäinen joulukuusi

Coloradossa, autiomaassa valtatie 50:n varrella, Grand Junctionin ja Deltan välillä, sijaitsee kuvan maamerkki, yksinäinen joulukuusi. Ensimmäinen kuusi paikalle istutettiin 1950-luvulla. Nykyisin paikalliset ihmiset käyvät kastelemassa kuusta, muuten se ei selviytyisi. Joulukuussa kuuseen sytytetään sähköiset jouluvalot.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chuck Carstensen

Amerikan joulukuusi

Joulukuusen koristelu

Amerikkalaiset rakastavat joulussa runsasta koristelua. Usein heidän joulukuusistaan ei juuri varsinaisia havuja koristemassojen alta näe ollenkaan. Amerikkalaiset koristelevat usein myös kotitalojensa edustat ja pihamaat ja koko talokin voidaan päällystää jouluvaloketjuin. Kaiken kaikkiaan, amerikkalainen joulu tulvii valoja, kimalletta ja säihkettä - huomattavasti enemmän, kuin meidän joulumme.

USA Joulu

Macy's joulukoristelua, Koreatown, New York. - Kuva Copyright © Vittorio Dell'Aquila - Creative Commons.
Piparkakkutalo

Piparkakkutalo, Valkoisen talon joulukoristeluja. - Kuva Copyright © GPA Photo Archive - Creative Commons.

Yhdysvallat USA VALKOISEN TALON JOULU

Yhdysvaltain presidentin virka-asunto ja työpaikka on Valkoinen talo, The White House, maan pääkaupungissa Washington D.C:ssä. Valkoinen talo sonnustautuu jokaisena jouluna näyttävästi koristeltuna jouluun. Valkoisen talon jouluun pääsee myös yleisö tutustumaan ja kävijöitä sisätiloissa on jopa yli 100 000.

Valkoisen talon edustalla oleva suuri, kansallinen joulukuusi, National Christmas Tree, koristellaan hieman eri tavoin eri vuosina. Talon sisällä on myös virallinen sisätilojen joulukuusi, jolla nimenä White House Christmas Tree, tunnetaan myös nimellä Blue Room Christmas Tree - sinisen huoneen joulukuusi. Valkoisen talon alueella on runsas määrä muitakin joulukuusia, pelkästään avoimien ovien aikana, vierailijoiden reitin varrella talon sisällä oli joulukuusia 19 vuonna 2010.

Jouluteemat

Jokaiselle joululle Valkoisessa talossa on jokin erityinen teema, tämän tradition laittoi alulle presidentin puoliso Jacqueline Kennedy Vuonna 1961.

Obamat viettivät Valkoisessa talossa jouluna 2016 viimeistä ja kahdeksatta jouluaan. Vuoden 2016 jouluteemana oli "The Gift of the Holidays" eli suomeksi - Joulun lahja. Lahjalla ei niinkään tarkoitettu vain jouluna annettavia lahjoja, vaan kaikkea sitä lahjakkuutta, jota Yhdysvallat pitää sisällään. Jouluteemalla rohkaistiin ihmisiä ajattelemaan niitä todellisia lahjoja, joita jokaisella on, kuten erilaisia palveluja, perhettä, ystäviä ja vaikkapa hyvää terveyttä. Jouluteema kertoi myös siitä, millainen suuri lahja Obaman perheelle olivat olleet menneet kahdeksan vuotta.

Valkoisen talon joulu kaikkine joulukoristuksineen muistuttaa joulun aikaan talossa käyviä vieraita siitä, miten pitkät perinteet koko Amerikan ja myös Valkoisen talon joululla on. Valkoisen talon joulu on heijastellut aikojen myötä jouluja sellaisina, kuin niitä on Amerikassa vietetty. Valkoisessa talossa on vietetty joulua jo yli kahden vuosisadan ajan, ja kullakin joululla on ollut oman aikakautensa erityispiirteitä.

Valkoinen talo

Kuvassa yllä presidentin virkahuone, Oval Office. Kukin presidentti sisustaa tämän huoneen virkakaudellaan oman makunsa mukaiseksi. - Kuva Copyright Photo by Tina Hager, Courtesy of the George W. Bush Presidential Library and Museum © Flickr/The Bush Center

Jouluteema vuonna 2023

Odotamme tulevan joulun jouluteeman julkistamista. Sehän onkin aina odotettu ja jännittävä tapahtuma ja toteutuu joskus marraskuun lopulla.