Kauneimmat Joululaulut

Reippahasti käypi askelet,
äidin hommat on niin kiireiset.
Lahjat peittyi kääröihin,
ukset kiinni pantihin,
vaan on hauska sentään!

Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Reippahasti käypi askelet

Säveltäjä - Emmy Köhler (22.5.1828 - 2.2.1925). Ruotsalainen opettaja, kirjailija ja säveltäjä.

Sanoittaja - Sigrid Sköldberg-Pettersson (1870 - 1941). Ruotsalainen laulunkirjoittaja. Suomennos Anna Sarlin (1862 - 1933).

Joululaulut Joululaulun taustoja

Emmy Köhlerin säveltämä iloinen ja reipas "Raska fötter springa tripp, tripp, tripp" julkaistiin Ruotsissa vuonna 1901. Ihan alkuperäinen nimi oli "Liten julvisa" eli "Pieni joululaulu". Ruotsissa laulu on hyvin suosittu ja sitä lauletaan jouluisin piiritanssissa kuusen ympärilllä.

Suomeksi se ilmestyi vuonna 1913 Anna Sarlinin joululaulukokoelmassa "Kuusen ympärillä". Toisin, kuin laulun alkuperäisissä sanoissa, on suomentaja säilyttänyt laulussaan lapsille joulupukin salaisuuden.

Emmy Köhlerin toinen, Suomessakin hyvin tuttu joululaulu on "Nyt syttyy valot tuhannet" (Nu tändas tusen juleljus). Laulu muistuttaa meitä ajasta, jolloin kodeissa ei vielä ollut sähkövaloa.

Pariisissa ja Berliinissä musiikkia opiskellut, Helsingin suomenkielisessä tyttökoulussa (myöh. tyttölyseo) musiikinopettajana toiminut Anna Sarlin on toimittanut lukuisia laulukirjoja. Niistä tunnetuimpia ovat Laululeivonen, Laululeikkejä, Valkovuokko, Keltavuokko, Lasten laulukirja, Joulun airut, Joululauluja sekä Pieni opas musiikin alkeiden opetusta varten ja Kuusen ympärillä. Sarlinin toimittamissa laulukokoelmissa oli sellaisia lauluja kuin "No, onkos tullut kesä", "Reippahasti käypi askelet" ja "Kello löi jo viisi". Anna Sarlin oli yksi heistä, jotka toimittivat vuonna 1913 ilmestyneen kirjan Koulujen laululipas.