Taivahalla syttyi juuri
tähti kirkas, tähti suuri,
josta viisaat itämaan
riemastuivat aikoinaan.

Kaikkialla kellot pauhaa
toivotellen joulurauhaa.
Hangen alle maat ja veet
juhlayöks on nukkuneet.

Kuusi seisoo permannolla,
kaikkien on hauska olla.
Joululaulut kirkkaat soi,
lasten piiri karkeloi.

Seimen lasta muistakaamme,
koska taasen laulaa saamme.
Joulu, joulu tullut on
lasten juhla verraton.

Kauneimmat Joululaulut

KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Taivahalla syttyi juuri

Säveltäjä - Uuno Klami (1900 - 1961), säveltäjä ja akateemikko.

Sanoittaja - Yrjo Jylhä (1903 - 1956), runoilija ja suomentaja.

Joululaulut Joululaulun taustoja

Yrjö Jylhän runon alkuperäinen nimi on Taivahalla syttyy juuri, vaikka tunnemmekin sen useimmiten nimellä Taivahalla syttyi juuri. Runo on syntynyt 1920- ja 1930-lukujen taitteessa. Koska runoa ei ole julkaistu missään Jylhän runokokoelmassa, oletetaan, että se on tilattu tilapäistyö.

Nelisäkeistöisessä runossa onkin runouden asiantuntijoiden mukaan havaittavissa jonkinlaista tilaustyön makua. Siihen on ahdettu kaikki joulun ja joululaulun perusasiat, kuten joulutähti, Itämaan tietäjät, joulunkellot, joulurauha, hanget, joulukuusi, joululaulut ja seimen lapsi. Näistä aineksista on muodostunut tyypillinen lasten joululaulu.

Silti, suuren runoilijan kaikissa runoissa on suurta syvällisyyttä ja taikaa, niin on tässäkin joululaulussa. Siihen, että tästä joululaulusta on tullut niin suosittu ja osa kauneimpia joulaulujamme, on varmasti vaikuttanut myös Uuno Klamin laululle loihtima tavattoman kaunis sävel.

Klami on säveltänyt joululaulun ihan kuin se olisi perinteinen kansanlaulu. Nuottiensa oheen hän on kirjoittanut esitystapamerkinnäksi "yksinkertaisesti". Laulu on siten esitettävä hyvin koruttomasti, kansanlaulun tapaan.

Klamikaan ei ollut innostunut laulujen säveltämisestä. Vaikka molemmat suuret taiteilijat, Jylhä ja Klami, loivat tämän joululaulun hieman kuin vastahankaisesti, oli lopputuloksena kuitenkin mestariteos.