Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, viirupöllön poikanen pesäpöntössä - Copyright ken


PÖLLÖT (Strigidae)

Pöllöt (Strigidae) on lintuheimo, joka kuuluu pöllölintujen (Strigiformes) lahkoon. Elintavoiltaan pöllöt muistuttavat jossain määrin petolintuja, sillä molemmat syövät lihaa ja pyydystävät ravinnokseen eläviä lintuja sekä pikkunisäkkäitä. Pöllöt eivät kuitenkaan ole sukua petolinnuille, vaan niiden lähimmät sukulaiset ovat kehrääjälinnuissa (Caprimulgiformes).

Suomessa pesiviä pöllölajeja ovat helmipöllö, varpuspöllö, huuhkaja, hiiripöllö, lehtopöllö, viirupöllö, lapinpöllö, sarvipöllö, suopöllö ja joinakin vuosina tunturipöllö. Harhailijoina meillä on tavattu kyläpöllönen ja minervanpöllö.

Viirupöllö

VIIRUPÖLLÖ (Strix uralensis)

Yleisväriltään vaalean harmaanruskea viirupöllö on selvästi suurempi ja pitkäpyrstöisempi kuin lehtopöllö. Puku on kauttaaltaan tummanruskeiden pitkittäisjuovien kuvioima. Lapinpöllöstä viirupöllö eroaa naamakuvioinnin ja tummien silmiensä sekä hieman pienemmän kokonsa ansiosta. Naaras on huomattavasti koirasta suurempi. Pituutta naaraalla on 58 - 62 cm ja painoa 630 - 1 300 g. Koiraan paino on 570 - 800 g.

Äänet

Koiraan soidinhuuto on huuhkajamaisen kumea "huu-hu huhu-hu-huhu". Viirupöllö ei silti ole yhtä helposti kuultavissa, kuin muut pöllöt, sillä koiraan keväinen soidinhuhuilu ei ole yhtä kantavaa, kuin esimerkiksi lehtopöllön, jonka ääntä viirupöllön ääni muistuttaa.

Kaksiosaista soidinhuhuilua voi kuullä myös kuulakkaina syysöinä. Soitimella ja pesällä viirupöllöllä on muitakin ääniä.
Viirupöllö

Ravinto

Pääasiassa myyrät ja muut pikkunisäkkäät. Näiden ollessa vähissä viirupöllö voi pyydystää jäniksiä ja kanalintuja. Voi tappaa myös muita, pienempiä pöllöjä, kuten helmipöllön ja joskus jopa lehtopöllön.

Viirupöllö

Pesintä

Viirupöllö pesii keskeltä katkenneiden pökkelöiden nokissa, taikka lajille asetetuissa avopöntöissä. Viirupöllön alkuperäisenä pesäpaikkana lienee ollut ontto ja - usein palokärjen kolon kohdalta - katkennut iso puu.

Kun tällaisia "savupiippukeloja" ei metsistämme enää juurikaan löydy, ovat viirupöllöt osin joutuneeet siirtymään metsänhoidon tieltä vanhoihin haukanpesiin. Avopesissä pesiminen tuottaa kuitenkin viirupöllölle monenlaisia ongelmia. Kuoriutuneet poikasetkin lähtevät avopesästä liian aikaisin lähioksille, eivätkä selviydy lentokykyisiksi asti.

Nykyisin pääosa viirupöllöistä pesii niille asetetuissa, erityisen kookkaissa pöntöissä, joihin viirupöllöt ovat kotiutuneet hyvin.

Viirupöllöt puolustavat kotipesäänsä tunkeilijoilta. Erityisen hanakoita ne ovat hyökkäämään liian lähelle harhautuneen ihmisenkin kimppuun silloin, kun niiden poikaset ovat liikekannalla. Lentokyvyttömät poikaset siirtyvät pesältä sitä ympäröivään maastoon, missä ne kiipeilevät jalkojensa ja nokkansa avulla lähipuissa parisen viikkoa. Silloin voi metsässä kulkija arvaamattaan joutua viirupöllöjen yllätyshyökkäyksen kohteeksi.

Viirupöllö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta - Copyright Ulrich prokop


Levinneisyys

Viirupöllö on levinnyt laajalti pohjoiseen Euraasiaan Tyyneltämereltä Skandinaviaan. Se on tyypillinen taigan pesimälintu. Suomessa sitä tavataan pääosin maan etelä- ja keskiosissa lukuunottamatta Ahvenanmaata. Pesimäkantamme on ollut 3 000 - 4 000 paria, mutta keväällä 2011 on ollut todettavissa kannan heikkeneminen. Virossa pesii noin 2 000, Ruotsissa noin 3 000 ja Norjassa 10 - 50 paria. Muualla läntisessä Euroopassa viirupöllö ei pesi. Erillinen populaatio asustaa Kaakkois-Euroopassa. Euroopan populaation kooksi arvioidaan 110 000 - 280 000 yksilöä. (Levinneisyys: Wikipedia)

Viirupöllö

Viirupöllöpoikanen.

Viirupöllö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat viirupöllöstä - Copyright Sergey Yeliseev


Viirupöllö

Lähteet

Taiteilijaveljekset von Wright, Suomen kauneimmat lintumaalaukset: Viirupöllö - Valitut Palat
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
Juhani Lokki: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
Linnut - Suomen oloihin soveltanut Otto Pöyhönen - Tammi
Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
Linnut laulavat - Otava


Viirupöllö
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***