Tunturisuden sivut
Uljaat muulit juhlaparaatissa

Sivun yläreunassa muuliratsukot, jotka kuuluvat Yhdysvaltojen maatalousministeriön alaisuudessa metsiä valvoviin vartijoihin (U.S. Forest Service mounted Color Guard).
Kuormamuuli ja tyttö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, tyttö muuleineen Saharassa, Marokossa 14.3.2012 - Copyright - © Chrissy Olson


MUULI

Muuli on hybridi eli kahden lajin jälkeläisenä syntynyt lajiristeymä. Sen isä on aasiori ja emä hevostamma. Jos vanhempien lajit ovat toisinpäin, on jälkeläinen muuliaasi. Muuleja on käytetty kanto- ja vetojuhtina Euroopassa erityisesti Välimeren alueen maissa. Vahva ja kestävä muuli kykenee kantamaan 150 kilon kuormaa ja selviytyy pitkistä taipaleista vaatimattomalla ravinnollakin.

Muulin tuntomerkkejä ovat isot korvat, jotka tosin ovat pienemmät kuin aasilla, mutta suuremmat, kuin hevosella. Muuli on yleensä rakenteeltaan melko tarkoin vanhempiensä välimuoto, joten sen ominaisuudet riippuvat siitä, mitä rotuja risteytykseen on käytetty. Kooltaan se kuitenkin yleensä vastaa emäänsä hevosta, kun taas pää, korvat ja karvapeite ovat aasimaiset.


Isältään muuli on perinyt kestävyyden ja tyytyväisen luonteen sekä vuoristopoluilla välttämättömän varman ja varovaisen astunnan, äidiltään voiman ja rohkeuden.

Muuli on tunnettu ehkä aasiakin itsepäisempänä, ja jos se päättää pysähtyä, sitä on melkeinpä mahdotonta saada liikkeelle. Tämä muulin luontainen varovaisuus on usein tulkittu erheellisesti itsepäisyydeksi tai peräti typeryydeksi.

MUULIAASI

Muuliaasit muistuttavat enemmän hevosia kuin aaseja, joskin ne ovat muuleja pienempiä. Niilläkin ulkonäkö on peräisin lähinnä isältä, luuston rakenne ja koko taas emältä.

Muuliaasi ei ole yhtä vahva ja sitkeä kuin muuli, ja siksi niitä on tuotettu vähemmän. Tunnettuja muuliaasiseutuja edustavat Sisilian eteläosat, Agrigenton tienoilla, missä muuliaaseja on käytetty maataloudessa.
Muuliratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, muuliratsukko paraatissa, Santa Barbara, Kalifornia, USA - 4.8.2006 - Copyright © Craig Moe
Guyana
Guyanan muuliratsukoita

Guyanan osuustoiminnallinen tasavalta (engl. Co-operative Republic of Guyana) eli Guyana on valtio Etelä-Amerikan pohjoisosissa, Surinamen, Brasilian ja Venezuelan välissä Atlantin valtameren rannalla. Sen vajaasta 750 000 asukkaasta noin puolet polveutuu Intiasta tuoduista työläisistä. Guyana sijaitsee tropiikissa.

Vaikka kuvista näkyykin melko karu köyhyys, näyttävät ratsastajat hyvin iloisilta ja muulitkin ovat varsin hyvinvoivia. Molemmat kuvat, yllä ja oikealla - kuvauspaikka Demerara-Mahaica, Guyana. Ylempi 15.4.2012 ja kuva oikealla 10.5.2009.
Guyana

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Amanda Richards


USA

Karjapaimen eli cowboy Pohjois-Amerikassa ratsastaa muulilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © hillcountryhack
Muulit Etelä-Amerikassa

Muulit saapuivat Etelä-Amerikkaan jo espanjalaisten valloittajien mukana. Ne ovat maanosassa edelleenkin tärkeitä sekä töissä että muussa käytössä, kuten vaikkapa liikkumisessa ratsain. Näillä vuorisilla seuduilla muuli on ollut arvokas, jopa korvaamaton juhta. Onkin sanottu, että muuli on ollut Etelä-Amerikan vuoristoseutujen asukkaille yhtä tärkeä, kuin kameli arabialaisille.

Muulien historiaa

Vanhoista ajoista lähtien muuleja on kasvatettu Etu-Aasiassa, Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Jo roomalaiset käyttivät muuleja tavaran kuljetuksiin. Tuon ajan jälkeen muulit ovat eri puolilla maailmaa toimineet raskaissa tehtävissä työn sankareina ja kasvattaneet ihmiskunnan hyvinvointia.

Muulit ovat vähään tyytyviä, kestäviä, pehmeä- ja varma-askelisia ja ne sietävät hyvin kylmyyttäkin. Niinpä muuleja onkin suosittu kanto- ja vetojuhtina, sekä ratsuina monissa maissa. Muuleja on käytetty samoihin tehtäviin, joihin on käytetty myös hevosia, kameleita ja aaseja. Tasaisella maalla muuli on lähes yhtä hyvä, kuin hevonenkin, mutta voittaa suvereenisti hevosen vuoristoissa. Vaikeakulkuisissa maastoissa, kuten vaarallisilla vuoripoluilla, muulit ovat olleet korvaamattomia taakan kuljettajia.

Muulit ovat olleet mukana myös sodissa, ja erityisesti ensimmäisessä maailmansodassa ne vetivät keveämpää kalustoa ja keveitä tykkejä.

Länsimaissa muuleja on suosittu erityisesti Ranskassa, Italiassa sekä Yhdysvaltain etelävaltioissa, missä niitä ennen koneistumisen aikaa käytettiin paljon maataloustöissä. Kuvassa vasemmalla karjapaimen Yhdysvalloissa on muulin selässä, ja kunnioittaa näin paikallisia muulikulttuurin perinteitä.
Muuli
Muulin jalous

Ylvään muulin jalo olemus.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright cindy47452
Ratsastetaan muulilla
Muuliratsukko

Näin ratsastettiin muulilla Turkissa heinäkuussa 2005.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Adam Franco
Ratsastetaan muulilla
Muulikaravaani - tästä alkaa seikkailu!

Yhdysvaltain metsiä hallinnoivan instituution (U.S. Forest Service) muulikaravaani kuljettaa mukanaan sen verran tavaraa, että melkomoiselle metsäretkelle ollaan juuri lähdössä.
Ratsastetaan muulilla
Muulit mukana palontorjunnassa

Muulit ovat Yhdysvalloissa monessa mukana. Kuvassa muulit kuljettavat tarpeistoa metsäpaloa sammuttaville palomiehille (U.S. Forest Service).
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***