Hevonen HEVOSIA * PONEJA * MINIHEVOSIA

"Ruumiinosien ja muotojen sopusuhtaisuus, liikkeiden keveys ja loistokkuus, luonteen eloisuus ja käytöksen jalous ovat ominaisuuksia, jotka antavat meille täyden oikeuden pitää hevosta eräänä maailman kauneimmista eläimistä."

Arabianhevonen
Ratsastaminen on tiivistetysti ja yhdellä tavalla sanottuna, kyky pitää hevonen itsensä ja maan välissä. Vielä sata vuotta sitten hevoset olivat suomalaisten kanssa, rakentamassa maatamme työtovereina pelloilla ja muussa työajossa. Nykyisin hevonen on yhä suositumpi kumppani vapaa-ajassa, ratsuna ja raveissa.

Arabianhevonen
Koko maailmassa hevosia on noin 60 miljoonaa. Niistä pelkästään Yhdysvalloissa on noin 9,5 miljoonaa. Suomessa oli vuonna 2009 noin 75 000 hevosta. Lämminverisiä ratsuhevosia oli vuonna 2009 rekisteröitynä 17 500, poneja 9 300 ja suomenhevosia 19 800, joista ratsukäytössä oli noin 4 400. Yhteensä ratsukäytössä oli noin 30 000 rekisteröityä hevosta, minkä lisäksi suurin osa rekisteröimättömistä hevosista on ratsuja. Maailman ratsastajiin lukeutuu myös, kuvassa oikealla, argentiinalainen karjapaimen, gaucho.

Gauchot ja criollot

Gauchon ratsuna kuvassa oikealla on criollo. Argentiinan kansallishevonen criollo polveutuu niistä hevosista, jotka tulivat espanjalaisten valloittajien, konkistadorien, mukana Etelä-Amerikkaan 1500-luvulla. Monet uskovat, että criollon takana on laivalastillinen hienoimpia andalusianhevosoreja ja -tammoja, joita Pedro de Mendoza, Buenos Airesin perustaja, toi Argentiinaan vuonna 1535. Hänen mukanaan oli ilmeisestikin myös sitkeitä garrano- ja sorraiahevosia. Kun intiaanit hävittivät Buenos Airesin kymmenen vuotta myöhemmin, näistä hevosista useat kiisivät vapauteen. Ne muodostivat villihevoslaumoja, jotka laidunsivat ja lisääntyivät vapaasti Argentiinan laajalla pampalla.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © Guillermo Mamede d'Almeida
*Kuva hevossivujen logossa Copyright © Wilfred Smit - Katso kuva kokonaisena.
*Vanhat taidekuvat - Copyright © janwillemsen


Tamma ja varsa

Kaunis taidekuva tammasta ja varsasta vuodelta 1890. Klikkaa kuvasta iso.
Argentiinan gaucho
Kamelipoika
Beduiinipoika

Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Michael Zahra
Photo used with permission.
Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva yllä Copyright © Mohammed Aliwi
Photo used with permission.


Beduiinien kamelit, aasit, muulit ja arabianhevoset

Pohjois-Afrikan kuumissa autiomaissa elävät beduiinit pitävät itseään puhtaimpina arabeina. Yksi beduiinien kulttuurin tunnetuimmista piirteistä on erämaan julman todellisuuden tuoma ehdoton vieraanvaraisuus. Vieras saa beduiiniteltasta aina suojan ja ruokaa, mutta vieraanvaraisuuden laki rajoittuu kolmeen päivään. Sen jälkeen kulkijan on syytä lähteä jatkamaan matkaansa - vaikka, pitkä aikahan kolme päivääkin on kyläillä aivan tuntemattomien kodissa.

Beduiinit ovat jättäneet ikiaikaiset jälkensä hevosjalostukseen. Arabianhevonen, beduiinien mestariluomus, on hevoskasvatuksen historian tärkein rotu. Arabian ylänköjen, Najdin seudun beduiineilla, joiden käsissä tämän hienon rodun kasvattaminen oli vuosisatojen ajan, ei ollut varaa pitää jalostuksen tavoitteena kauneutta - silti he loivat maailman kauneimman hevosen.
Beduiinipoika

Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Michael Zahra
Photo used with permission.
Ratsukko
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Travis Warren


Mustangi

Paratiisin portilla - "Paratiisin portilla arvioidaan ihminen sen mukaan, miten hän on kohdellut hevostaan." - Arabialainen sananlasku.
Tarujen lentävä Pegasos

Hevonen on mysteeri, tarujen lentävä Pegasos. Hevostietomme ja -taitomme koostuvat siitä alueesta, joka ylipäänsä on inhimillisen tiedon ja taidon ulottuvissa. Tietomme hevosesta on välttämättä ihmisen tietoa. Sitä, miltä tuntuu olla hevonen, mikä on hevosen onni, emme ehkä koskaan sataprosenttisesti tiedä. Toisaalta hevonen ei ole ihmiselle erityisen outo tai vieras eläin vaan kyseessä on tuhansia vuosia kestänyt ihmisen ja eläimen kumppanuus.

Hevoset kietoutuvat monin tavoin ihmisen historiaan sodassa, työssä ja arjessa. Hevosharrastuksen laajuutta ei varmasti voi selittää yksin järjellisillä syillä. Hevoset vetävät ihmistä puoleensa yhtä varmasti kuin ihmisessä on se jokin, joka vetää hevosta puoleensa. Tarvitsemme toisiamme.

Nykyinen hevonen ei pärjää ilman ihmistä, mutta pärjäisikö ihminen ilman hevosta? Hevonen ei ole enää välttämättömyys; maatalouskoneet, autot ja rekat ovat korvanneet hevosen. Henkinen sidos hevoseen on kuitenkin säilynyt. Tästä kertovat yhä uudet ja uudet hevostytöt kuin myös raviurheilun mukaansa tempaamat lukuisat miesjoukot. (Leena Vilkka: Hevosen hyvä elämä).
Paint
Paint

Kuvassa yllä kuin sadun maisemassa paint. Paintit ovat väritykseltään ja kuvioinniltaan läikikkäitä, kirjavia eli tarkemmin, lehmänkirjavia - erotuksena tiikerinkirjavista, kuten appaloosista. Lehmänkirjava hevonen on osittain tai miltei kokonaan valkoinen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Rosanne Haaland


Hevoset ja ponit kuvataiteessa

Esihistoriallisista luolamaalausajoista lähtien ihminen on maalannut hevosia. Menneinä vuosisatoina, kun hevonen on ollut keskeisesti mukana kulttuurissa, on hevonen ollut näkyvästi myös mukana kuvataiteessa. Hevosia on kuvattu sotakentillä, maataloustöissä, vetämässä erilaisia vankkureita ja ratsuina erilaisissa tilanteissa, kuten hallitsijoiden muotokuvissa.

Ponien suosio on näkynyt myös kuvataiteessa. Ponitaidetta on julkaistu tavaton määrä erilaisissa julkaisuissa, lehdissä ja kirjoissa.

Hevoset Hevosia ja poneja kirjojen kansissa.

USA Lännenratsastaja USA

Länsi valloitettiin aikoinaan hevosten avulla - kuvassa oikealla nuori lännenratsastaja, kesä 2012.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © judej


Villihevonen
Lännenratsastaja
Arabianhevonen Hevonen kirjoissa

Arabialaiset ovat hevostietokirjallisuuden uranuurtajia. Jo vuoden 785 ja 1400-luvun välillä kirjoitettiin arabian kielellä ainakin 86 kirjaa hevosen anatomiasta, fysiologiasta, käyttäytymisestä ja ratsastamisesta. Näiden kirjojen tiedot pätevät osittain vielä nykyäänkin.

Käy Arabian yön tunnelmissa CLICK!

"Jos kehitysopin lait pitävät paikkansa, ihmiset muuttuvat ajan mittaan aivan täydellisiksi - siis he kehittyvät hevosiksi." - Tuntematon.

"Hevosen selässä ihminen on sekä henkisesti että fyysisesti suurempi kuin jalkaisin." - John Steinbeck.


Mailipalaute - Webmaster Email
tuntsu@dnainternet.net

Lähteitä
Hevoset Hevossivujen lähdekirjallisuus

Yhdysvallat USA Virginia

RATSASTAJA VIRGINIASSA, USA - kuva oikealla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla poniklubin kilparatsastaja Virginian vihreässä keväässä, Copyright © Dominion Valley Pony Club


Tamma ja varsa

Kaunis taidekuva hevosista vuodelta 1921. Klikkaa kuvasta iso.
Ratsukko
Kesäratsukko
Villihevonen Kesän ratsastuksia Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rain0975
*** www.tunturisusi.com ***