Villihevonen Portugalin kesää

Kuvassa ratsastetaan Portugalissa kesällä 2014.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Mark A Coleman
Italian joulu Katso ylin kuva kokonaisena.
Heppa

HEVOSIA * PONEJA * MINIHEVOSIA

"Ruumiinosien ja muotojen sopusuhtaisuus, liikkeiden keveys ja loistokkuus, luonteen eloisuus ja käytöksen jalous ovat ominaisuuksia, jotka antavat meille täyden oikeuden pitää hevosta eräänä maailman kauneimmista eläimistä."

Villihevonen Koko maailmassa 75 miljoonaa hevosta - Yhdysvallat on ykkönen

Koko maailmassa hevosia on noin 75 miljoonaa. Niistä pelkästään Yhdysvalloissa on noin 9,5 miljoonaa. Yli miljoonan hevosen maita ovat myös Kiina (yli 7 milj.), Meksiko (yli 6 milj.), Brasilia (lähes 6 milj.), Argentiina (lähes 4 milj.), Kolumbia (yli 2 milj.), Mongolia (yli 2 milj.), Etiopia (lähes 2 milj.), Kazakstan (yli 1 milj.) ja Venäjä (yli 1 milj.).

Suomessa oli vuonna 2009 noin 75 000 hevosta. Lämminverisiä ratsuhevosia oli vuonna 2009 rekisteröitynä 17 500, poneja 9 300 ja suomenhevosia 19 800, joista ratsukäytössä oli noin 4 400. Yhteensä ratsukäytössä oli noin 30 000 rekisteröityä hevosta, minkä lisäksi suurin osa rekisteröimättömistä hevosista on ratsuja. Maailman ratsastajiin lukeutuu myös, kuvassa oikealla, Kanadan Kuninkaallinen ratsupoliisi.

Kanada Kanadan Kuninkaallinen ratsupoliisi - Royal Canadian Mounted Police

Kanadan kuninkaalliset ratsupoliisit ovat maailman tunnetuimpia ratsastavia poliiseja punaisine takkeineen, keltajuovaisine housuineen ja stetson-lierihattuineen. Stetsoneita käytetään yleensä vain paraateissa ja juhlatilaisuuksissa.

Muulle maailmalle nämä Kanadan punatakkiset ratsupoliisit ovat ehkä kaikkein näkyvin ja tärkein Kanadan symboli.

Kuvassa oikealla Kanadan Kuninkaallinen ratsupoliisi näytöksessä toukokuussa 2011 - tapahtumapaikkana Ottawa, Ontario, Kanada. May 2011, Royal Canadian Mounted Police Musical Ride Commissioners.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva hevossivujen logossa Copyright © Creative Ads and Designs
*Vanhat taidekuvat - Copyright © janwillemsen


Tamma ja varsa

Kaunis taidekuva tammasta ja varsasta vuodelta 1890. Klikkaa kuvasta iso.
Kanadan Kuninkaallinen ratsupoliisi

Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva Royal Canadian Mounted Police - Copyright
© Flickr/Mark Spowart
© Website/Mark Spowart
Photo used with permission.


Kamelipoika
Beduiinipoika

Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Michael Zahra
Photo used with permission.
Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva yllä Copyright © Mohammed Aliwi
Photo used with permission.


Beduiinien kamelit, aasit, muulit ja arabianhevoset

Pohjois-Afrikan kuumissa autiomaissa elävät beduiinit pitävät itseään puhtaimpina arabeina. Yksi beduiinien kulttuurin tunnetuimmista piirteistä on erämaan julman todellisuuden tuoma ehdoton vieraanvaraisuus. Vieras saa beduiiniteltasta aina suojan ja ruokaa, mutta vieraanvaraisuuden laki rajoittuu kolmeen päivään. Sen jälkeen kulkijan on syytä lähteä jatkamaan matkaansa - vaikka, pitkä aikahan kolme päivääkin on kyläillä aivan tuntemattomien kodissa.

Beduiinit ovat jättäneet ikiaikaiset jälkensä hevosjalostukseen. Arabianhevonen, beduiinien mestariluomus, on hevoskasvatuksen historian tärkein rotu. Arabian ylänköjen, Najdin seudun beduiineilla, joiden käsissä tämän hienon rodun kasvattaminen oli vuosisatojen ajan, ei ollut varaa pitää jalostuksen tavoitteena kauneutta - silti he loivat maailman kauneimman hevosen.
Beduiinipoika

Arabianhevonen All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Michael Zahra
Photo used with permission.
Ratsukko
Pegasos

Alla osio Tiesitkö tämän hevosista - päälähde Otavan "Tiesitkö tämän hevosista", suomentanut Petra Skarra.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Travis Warren


Tarujen lentävä Pegasos

Hevonen on mysteeri, tarujen lentävä Pegasos. Hevostietomme ja -taitomme koostuvat siitä alueesta, joka ylipäänsä on inhimillisen tiedon ja taidon ulottuvissa. Tietomme hevosesta on välttämättä ihmisen tietoa. Sitä, miltä tuntuu olla hevonen, mikä on hevosen onni, emme ehkä koskaan sataprosenttisesti tiedä. Toisaalta hevonen ei ole ihmiselle erityisen outo tai vieras eläin vaan kyseessä on tuhansia vuosia kestänyt ihmisen ja eläimen kumppanuus.

Hevoset kietoutuvat monin tavoin ihmisen historiaan sodassa, työssä ja arjessa. Hevosharrastuksen laajuutta ei varmasti voi selittää yksin järjellisillä syillä. Hevoset vetävät ihmistä puoleensa yhtä varmasti kuin ihmisessä on se jokin, joka vetää hevosta puoleensa. Tarvitsemme toisiamme.

Nykyinen hevonen ei pärjää ilman ihmistä, mutta pärjäisikö ihminen ilman hevosta? Hevonen ei ole enää välttämättömyys; maatalouskoneet, autot ja rekat ovat korvanneet hevosen. Henkinen sidos hevoseen on kuitenkin säilynyt. Tästä kertovat yhä uudet ja uudet hevostytöt kuin myös raviurheilun mukaansa tempaamat lukuisat miesjoukot. (Leena Vilkka: Hevosen hyvä elämä).

Paratiisin portilla - "Paratiisin portilla arvioidaan ihminen sen mukaan, miten hän on kohdellut hevostaan." - Arabialainen sananlasku.

"Mistä voimme maan päällä löytää jaloutta ilman ylpeyttä, ystävyyttä ilman kateutta tai kauneutta ilman turhamaisuutta? Kun lihakset kruunaavat kauneuden ja säyseys hallitsee voimaa, hevonen palvelee nöyristelemättä, ja se on taistellut tuntematta vihaa. Ei ole mitään yhtä voimakasta, mitään väkivallattomampaa, ei ole mitään yhtä nopeaa, ei mitään kärsivällisempää, kuin hevonen." - Robert Duncan.
Heppa Tiesitkö tämän hevosista

 • Puhdasveriset ja täysiveriset hevoset. Yhdestä rotulinjasta polveutuvat hevoset ovat puhdasverisiä. Täysiveriset on sellainen puhdas rotu, jonka roturekisteriä pitää yllä hyväksytty rotujärjestö.
 • Hevosen päivässä ulostama lantamäärä painaa 15 - 23 kg. Kaksi kolmasosaa tuoreesta lannasta on vettä.
 • Hevosellakin voi olla hikka.
 • Hevonen ei voi oksentaa, sillä sen mahalaukun suulla oleva lihasläppä estää tämän.
 • 65 % levossa olevan hevosen painosta lepää sen etujalkojen päällä.
 • Intiaaneille kiharakarvaiset hevoset ovat pyhiä ja he kutsuvat niitä buffaloponeiksi.
 • Yhden tavallisen kokoisen hevosen vuorokaudessa tuottama lämpö on noin 38 000 kilojoulea, siksi talli vaatii tehokkaan tuuletuksen.
 • Hevonen ei näe samaa määrää värejä kuin ihminen. Hevosen näkö on kaksivärinen eli dikromaattinen ja se näkee niitä värejä, joita esiintyy luonnossa - erityisen selvästi se erottaa siniset ja punaiset sävyt.
 • Hevoset pystyvät maistamaan makean ja suolaisen, joista ne pitävät - sekä karvaan ja happaman, joista ne eivät pidä.
 • "Jos panemme suitset hevosen suuhun, me saamme sen tottelemaan itseämme ja voimme ohjata koko hevosta." - Uusi Testamentti, Jaakobin kirje 3:3.
 • Heppa Tiesitkö tämän hevosista

 • Sellaista hevosta, joka satuloinnin aikana tai ratsastajan noustessa selkään, aristelee selkäänsä, sanotaan kylmäselkäiseksi.
 • Sileenit olivat kreikkalaisessa mytologiassa haltiaolentoja, puoliksi hevosia ja puoliksi ihmisiä.
 • Sellaiset hevoset, jotka eivät kuulu raskaisiin kylmäverirotuihin, ovat kevyitä hevosrotuja. Näitä ovat mm. andalusianhevoset, englantilaiset ja arabialaiset täysiveriset, amerikanratsuhevoset ja morganinhevoset.
 • Hevosen yleisin kuolinsyy on ähky.
 • Ensimmäiset hevosen selkään kavunneet ratsastajat ohjailivat hevostaan turvan ympärille sidotun remmin avulla noin 3 500 vuotta sitten.
 • Hevosella on turvan ja silmien ympärillä sille hyvin tärkeitä tuntokarvoja.
 • Hevonen voi erityisen sopeutumansa myötä - lukitusjärjestelmä luissa, lihaksissa ja nivelissä - levätä ja nukkua täysin rentoutuneena pystyasennossa.
 • Hevosella on juoksuun lähdössä hyvin räjähtävä kiihtyvyys ja se saavuttaa huippunopeutensa 70 km/h kolmessa - neljässä sekunnissa.
 • "Hevosten käyttäytymisestä voidaan ennakoida luonnonmullistuksia. Hevoset käyttäytyvät poikkeavasti ja hermostuneesti ennen myrskyä, maanjäristystä, tulivuorenpurkausta tai tsunamia. Tämän on arveltu liittyvän siihen, että hevonen havaitsee ultraääniaaltoja tai sähkömagneettisia kenttiä."
 • Heppa Tiesitkö tämän hevosista

 • Hyvällä hevosella selän pituus on noin kolmasosa koko rungon pituudesta, mikä mahdollistaa hevoselle mahdollisimman hyvät liikkeet ja tasapainon.
 • Varsomiseen tammalta kuluu aikaa puolisen tuntia ja tämä tapahtuu useimmiten aamuyöllä.
 • Ensimmäisen kloonatun hevosen saivat aikaan italialaiset tiedemiehet vuonna 2003.
 • Minihevosten eli pienhevosten pikkuruisten varsojen säkäkorkeus on pari vaaksanmittaa: 40 - 53 cm.
 • Hevosen korvat liikkuvat lähes 180 asteen kulmassa, toisistaan riippumattakin, ja keräävät ääniä joka puolelta.
 • Hevoset eivät ole erityisen äänekkäitä eläimiä. Ne kyllä hirnuvat ja ääntelevät muutenkin, mutta niiden tärkein viestintämuoto on elekieli. Viestinnässä tärkeitä ovat pienetkin asennon tai ilmeen muutokset, sekä häntä, korvat, sieraimet, kuopiminen, jalankohotukset ja suun aukominen.
 • Hevoset aivastelevatkin, ja silloin on parasta etsiä itselleen paikkaa hieman kauempaa.
 • Täysikasvuisen hevosen suoliston pituus on 27 m ja verimäärä 50 l.
 • Hevosella ei ole sappirakkoa eikä solisluita.
 • "Kaksi kansakuntaa on valinnut kansalliseläimekseen hevosen. Kanadan kansalliseläimet ovat kanadanmajava ja kanadanhevonen. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansalliseläin on, yllätys yllätys, arabianhevonen."
 • Camii Villihevonen Hevoset ja ponit kuvataiteessa

  Esihistoriallisista luolamaalausajoista lähtien ihminen on maalannut hevosia. Menneinä vuosisatoina, kun hevonen on ollut keskeisesti mukana kulttuurissa, on hevonen ollut näkyvästi myös mukana kuvataiteessa. Hevosia on kuvattu sotakentillä, maataloustöissä, vetämässä erilaisia vankkureita ja ratsuina erilaisissa tilanteissa, kuten hallitsijoiden muotokuvissa.

  Ponien suosio on näkynyt myös kuvataiteessa. Ponitaidetta on julkaistu tavaton määrä erilaisissa julkaisuissa, lehdissä ja kirjoissa.

  Hevoset Hevosia ja poneja kirjojen kansissa.

  Argentiina Argentiinan ratsukko Argentiina

  Argentiina on suuria hevosmaita ja tunnettu gauchoistaan, karjapaimenistaan. Kuvassa vasemmalla argentiinalainen gaucho.

  Arabianhevonen All rights reserved
  *Kuva vasemmalla - Camii - Copyright © Flickr/Michael Huntley
  Photo used with permission.


  Alain Emery

  Alain Emery ranskalaisessa, vuoden 1953 elokuvassa Valkoinen ori.

  Hevoset Hevoselokuvat
  Arabianhevonen Hevonen kirjoissa

  Arabialaiset ovat hevostietokirjallisuuden uranuurtajia. Jo vuoden 785 ja 1400-luvun välillä kirjoitettiin arabian kielellä ainakin 86 kirjaa hevosen anatomiasta, fysiologiasta, käyttäytymisestä ja ratsastamisesta. Näiden kirjojen tiedot pätevät osittain vielä nykyäänkin.

  Käy Arabian yön tunnelmissa CLICK!

  "Jos kehitysopin lait pitävät paikkansa, ihmiset muuttuvat ajan mittaan aivan täydellisiksi - siis he kehittyvät hevosiksi." - Tuntematon.

  "Hevosen selässä ihminen on sekä henkisesti että fyysisesti suurempi kuin jalkaisin." - John Steinbeck.


  Mailipalaute - Webmaster Email
  tuntsu@dnainternet.net

  Lähteitä
  Hevoset Hevossivujen lähdekirjallisuus

  Yhdysvallat USA Virginia

  RATSASTAJA VIRGINIASSA, USA - kuva oikealla.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva oikealla poniklubin kilparatsastaja Virginian vihreässä keväässä, Copyright © Dominion Valley Pony Club


  Tamma ja varsa

  Kaunis taidekuva hevosista vuodelta 1921. Klikkaa kuvasta iso.
  Ratsukko
  Kesäratsukko
  Villihevonen Kesän ratsastuksia Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © Rain0975
  *** www.tunturisusi.com ***