Ave Maria
Kuva cookie_studio - www.freepik.com.

Fatiman ilmestys

Fatima on pieni, 9 000 asukkaan kaupunki Portugalissa. Fatima kukoistaa turismin avulla, mutta ilman Fatimassa tapahtuneita ihmeitä paikalla olisi vain pieni, köyhä kylä. Turistit tulevat Fatimaan pyhiinvaellusmatkalle siksi, että satakunta vuotta sitten Fatimassa tapahtui ihme. Neitsyt Maria ilmestyi kolmelle lapselle - Lúcialle, Jacintalle ja Franséscolle.

Neitsyt Maria Fatimassa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Paval Hadzinski

Kuinka Neitsyt Maria ilmestyi Lúcialle, Jacintalle ja Franséscolle

Toukokuun kolmantenatoista päivänä vuonna 1917, portugalilaiset, kouluja käymättömät maatyöläisten lapset, pienet lammaspaimenet - kymmenvuotias Lúcia Santos ja hänen serkkunsa, seitsenvuotias Jacinta ja yhdeksänvuotias Francisco Marto olivat paimentamassa lampaita, Aljustrelin kylän lähellä ja siellä Cova da Irian niityillä. Silloin he kohtasivat hämmästyttävän valoilmestyksen, kuin häikäisevän valosuihkun, jota Lúcia on kuvannut näin:

"Se oli kirkkaampi kuin aurinko, ja levitti ympärilleen valonsäteitä, jotka olivat puhtaampia ja kirkkaampia kuin kristallilasi, joka on täytetty kuplivalla vedellä, ja jonka läpäisevät palavat auringonsäteet."

Vaikka taivas oli kirkas, luulivat he sitä salamaksi. Lähtiessään myrskyn pelossa niityltä he tulivat parin metrin korkuisen tammen luo. Yllättäen he näkivät tammen oksalla seisomassa nuoren naisen, joka näytti olevan kokonaan häikäisevän kirkasta valoa, ja jonka kasvoja ympäröi kultainen kehä. Nainen oli pukeutunut valkoiseen huntuun tai viittaan, ja hänellä oli ihmeellisesti kimmeltäviä koruja.

Nainen kertoi kohtaamisen päätteeksi lapsille, että näiden pitäisi tulla vastedes aina kunkin kuukauden 13. päivänä samaan paikkaan. Näin lapset tekivätkin puolen vuoden ajan ja kohtasivat joka kerta saman näyn. Poikkeuksen muodosti elokuu, jolloin lapset olivat 13. päivänä viranomaisten pidättäminä. Pyhä näky ilmestyi lapsille sitten 19. päivänä elokuuta.

Tämä valoilmestys toistui kuusi kertaa puolen vuoden aikana ja kun sana siitä levisi, saapuivat tuhannet uteliaat ja lehtimiehet todistamaan tätä näkyä. Auringon nähtiin suorastaan tanssivan mykistyneiden katsojien silmien edessä ja taivas täyttyi valoilmiöistä, joita ei mitenkään tieteen keinoin kyetty selittämään. Viimeisintä valonäytelmää lokakuun 13, päivänä oli paikan päällä todistamassa 60 000 ihmistä. Vasta jälkeenpäin katolinen kirkko on tulkinnut tapahtumat niin, että kaikki tapahtunut johtui siitä, että paikalla ilmestyi Neitsyt Maria.

Paimentyttö Lucia

Harras rukoilija, kuva www.freepik.com.

Neitsyt Maria puhuttelikin ihmisiä, mutta vain ja ainoastaan niitä kolmea lasta, Lúciaa, Jacintaa ja Franséscoa, jotka olivat ensimmäisinä ihmeen nähneet. Näissä puhutteluissa hän välitti lapsille viestit, joidenka mukaan Jumala rankaisi maailman ihmisiä näiden synneistä ensimmäisellä maailmansodalla, joka juuri silloin oli meneillään. Varoituksiin kuului myös se, että vieläkin pahempaa oli ihmiskunnalle luvassa, jos ihmiset eivät parantaisi tapojaan ja lähtisi kuuliaisesti noudattamaan Jumalan käskyjä. Erityisesti esimerkkinä tuli Venäjä, joka materialistisena edusti suurinta pahuutta ja uhkaa muulle maailmalle.

Mitä muuta nämä mahdolliset, välitetyt viestit pitivät sisällään, siitä on keskusteltu ja kiistelty tapahtuman jälkeen sata vuotta. On epäilty, että tarkat kertomukset näyistä haltuunsa saanut Vatikaani ei ole kertonut koko totuutta. On epäilty jopa, että ilmestyksissä lapset saivat kuulla, että koko Rooma tuhoutuu ja tulee maailmanloppu.

Paimentyttö Lucia

Harras rukoilija, kuva www.freepik.com.

Vatikaani näkyjen, ilmestysten, viestien ja salaisuuksien verhoissa

Katolisen kirkon ja sitä johtavan Vatikaanin piirissä on pitkät perinteet erilaisten, salaperäisten tapahtumien tulkinnoissa. Niihin liittyvät lukemattomat pyhimykset mitä ihmeellisimpine pyhimystarinoineen.

Tähän samaan, ylihenkisten tapahtumien ketjuun liittyivät kolmen paimenlapsen kokemukset. Aluksi Vatikaanissakin varmaankin pohdittiin sitä, että mitä Fatimassa oli tapahtunut. Vähitellen, vuosikymmenten myötä Vatikaanin suhtautuminen varmentui ja virkaan astui paaveja, jotka uskoivat vakaasti, että Neitsyt Maria oli ilmestynyt.

Paimentyttö Lucia

Paimentyttö Lucia

Kukaan ei ihan tarkasti tiennyt, josko tiesi ollenkaan siitä, mitä Neitsyt Maria oli lapsille ilmoittanut. Ainakaan suuren kansan ja lehdistön parissa. Tästähän syntyi mitä täydellisimmin otollinen tilanne sille, että erilaiset selitykset ja huhut alkoivat liikkua kansan parissa. Kaiken salamyhkäisyyttä oli omiaan lisäämään se, että tiedettiin Lúcian kirjoittaneen tapahtumista Vatikaaniin, mutta kukaan ei tiennyt, että mitä. Vatikaanistakin tietoa tippui vasta aikojen päästä. Vatikaani on julkaissut Lucian kirjeen, mutta senkin yhteydessä on epäilty sitä, että osa kirjoituksista on pidetty piilossa.

Miljoonat ihmiset seurasivat Fatiman ilmestysten jälkitapahtumia ja tässä paineessa Vatikaaninkin oli tehtävä se osansa, mitä ihmiset siltä odottivat. Ensimmäisen, virallisen tunnustuksen Fatiman tapahtumille antoi Vatikaanissa piispa Leiria-Fátima, syksyllä 1930. Paaveista Fatiman yliluonnollisille tapahtumille antoivat myönteiset ja totuudelliset puoltonsa paavi Pius XII (paavina 1939 - 1958), paavi Johannes XXIII (paavina 1958 - 1963), paavi Paavali VI (paavina 1963 - 1978), paavi Johannes Paavali II (paavina 1978 - 2005) ja paavi Benedictus XVI (paavina 2005 - 2013). Itse asiassa näistä paaveista tuli Fatima-faneja ja Fatiman ilmestyksillä oli heille kaikille suuri merkitys.

Lopulta Vatikaanista paljastettiin joitakin Lúcian kirjoituksista, mutta nämä olivat omiaan vain lisäämään ihmisten hämmentynyttä ja kiihkeää, uskonnollishenkisesti virittynyttä arvailua. Oletettiin luonnollisestikin, että Vatikaani paljasti kirjeiden ja muun tietonsa perusteella tapahtumista ja ilmestyksissä julki tuoduista viesteistä vain osan, pitäen piilossa tärkeimmät osat. Ehkäpä Neitsyt Maria oli ilmoittanut koko Rooman tuhoutumisesta ja maailmanlopusta, eikä sitä voitu tai uskallettu tai haluttu kertoa maailmalle. Erilaiset salaliittoteoriat kukoistivat ja lukemattomat ihmiset pyhittivät koko elämänsä sen asian tutkimiseen, että mitä Fatimassa oikein oli tapahtunut.

Vielä useammat ihmiset pyhittivät koko elämänsä sille, että kun miljoonien ihmisten virta vyöryi Fatimaan halki vuosisadan - niin kaikille heille piti olla tarjottavana erilaisia palveluita ja tuotteita, sillä se toi rahaa. Joku on sanonut, että ei ole olemassa mitään sellaista tuotetta tai asiaa, jota ei olisi myyty Fatiman ilmestysten avulla.

Fatiman ihme

Fatima - lapset veistoksina.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © sinousm
Lúcia Santos, Jacinta and Francisco Marto
Lúcia Santos, Jacinta and Francisco Marto

Fatiman ihmeen näkijät, vasemmalta - Lúcia Santos, Fransésco ja Jacinta Marto.

Lapsina pois nukkuneet ilmestyksen näkijät

Fatiman ilmestyksen nähneistä lapsista kaksi, sisarukset Jacinta ja Fransésco Marto, kuolivat jo lapsina, lyhyen aikaa ilmestystapahtuman jälkeen influenssaepidemiaan. Fransésco kuoli vuonna 1919 ja Jacinta vuonna 1920.

Katolinen kirkko piilotti Lucian nunnaluostariin vuonna 1920. Hän sai peitenimen Maria das Dores - Surujen Maria - ja hänen oikea henkilöllisyytensä salattiin myös hänen nunnatovereiltaan. Myöhemmin hänet siirrettiin espanjalaiseen dorothealaisluostariin. Lúcia Santos eli karmeliittanunnana pitkän elämän ja hän kuoli 13. helmikuuta 2005 97-vuotiaana. Paljolti juuri Lúcian kertomaan ja kirjoittamaan perustuu se, mitä Vatikaanissa tiedetään Fatiman tapahtumista. Lucian uskonnollinen nimi nunnana oli Jeesuksen ja puhtaan sydämen sisar Maria Lúcia (engl. Sister Maria Lúcia of Jesus and the Immaculate Heart).

Karmeliittanunnat

Karmeliittanunnat Fatimassa jumalanpalveluksessa

Palestiinan Karmelvuoren mukaan nimetyt karmeliitat ovat katolisen kirkon jäseniä. Neitsyt Maria on karmeliitoille tärkeä uskonnollinen hahmo ja esikuva. Mikäpä paikka karmeliittanunnille olisikaan parempi uskonnon harjoittamiseen, kuin Fatima, joka on Neitsyt Marian erityinen, pyhä kaupunki.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Our Lady of Fatima International Pilgrim Statue

Casa De Lucia

Lucian museoitu talo, Casa De Lucia, Fatima. Kuvassa talon makuuhuone.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © paweesit


Fatima

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Basilica of Our Lady of Fatima, helmikuu 2017 - Copyright © Heribert Bechen Merry X-mas !
*Kuva, Copyright © World Apostolate of Fatima.

Fatiman basilika

Pientä kappelia, Capelinha das Aparições, alettiin rakentaa Fatimaan jo vuonna 1919. Tämän rakentamisen toteuttivat paikalliset ihmiset, ilman kirkon tukea.

Neoklassiseen tyyliin rakennetun, suuren basilikan rakennustyöt aloitettiin 13. toukokuuta 1928. Basilikan korkea kellotorni keskellä rakennuskompleksia yltää 65 metrin korkeuteen. Pronssia tornin koristeluun on käytetty 7 000 kg. Molemmin puolin tornia sijaitsevat luostarin ja sairaalan tilat, sekä monet muut tilat, pylväät ja monumentit. Carillonissa eli tornikellopelissä on 62 kelloa ja niistä painavimmalla painoa on 3 000 kg.

Rakentamistyö saatiin päätökseen vuonna 1954. 1950-luvulta saakka Fatima on ollut Vatikaanin erityisessä suojelussa. Lukuisat paavit ovat tehneet pyhiinvaellusmatkoja Fatimaan. Basilikassa käy vuosittain 4 miljoonaa pyhiinvaeltajaa eri puolilta maailmaa.

Neitsyt Marian nähneistä lapsista kaksi, lapsina pois nukkuneet Fransésco ja Jacinta Marto on haudattu basilikan alueelle.

Paimentyttö Lucia

Harras rukoilija, kuva www.freepik.com.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © sinousm

Pyhät tytöt rukoilevat

Hurskaat tytöt lukemassa Fatimassa pyhiä kirjasia. Ilmestyksissä Neitsyt Maria kertoi lapsille, että uskontoa tuli harjoittaa ahkerasti ja erityisesti rukousnauhoja piti käyttää päivittäin.

Fatiman ihmeparantumiset

Fatimaan apua hakemaan saapuneet, sairaat pyhiinvaeltajat ovat kokeneet useita ihmeparantumisia.

Neitsyt Maria

Fatiman "Sininen armeija" - Blue Army of Our Lady of Fátima - World Apostolate of Fátima

Eräs amerikkalainen pappi, Fr. Harold V. Colgan oli vuonna 1946 vakavasti sairas, ja hän rukoili itselleen parannusta Fatiman ilmestyksen Pyhältä neitsyeltä. Rukoillessaan hän lupasi, että jos hän paranee, niin hän pyhittää koko loppuelämänsä levittämään sanaa Fatiman ilmestyksestä. Näin sitten kävikin, koska hän parani ja perusti Sinisen armeijansa. Sen päätarkoituksena on pitää esillä ja levittää kaikkialle tietoa siitä, mitä Fatimassa tapahtui vuonna 1917. Vuonna 1947 pastori Colgan kävi Vatikaanissa pyytämässä paavi Pius XII:lta tukea perustamalleen armeijalle.

Sinisellä armeijalla on nykyisin yli 20 miljoonaa jäsentä yli sadassa maassa ja toiminta on hyvin aktiivista. Sininen on värinä siksi, että se on katolisessa kirkossa Neitsyt Marian symbolinen, liturginen väri.

Pyhiinvaeltajat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © dynamosquito


Pyhiinvaeltajat lähestyvät polvilleen laskeutuen Fatiman basilikaa ja luostaria.

Fatiman pyhiinvaeltajat - väkimassojen vyöry

Fatiman kaupunki sijaitsee Portugalissa, 142 km pohjoiseen Lissabonista. Fatima on yksi katolisen maailman tärkeimmistä, Neitsyt Marialle pyhitetyistä paikoista. Pieneen kaupunkiin saapuu miljoonia pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. Fatiman ilmestykset ovat herättäneet valtavaa huomiota eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi 13.5.1946, kun "voittoisa Fatiman Neitsyt" kruunattiin "Portugalin kuningattareksi", paikalla oli 800 000 henkeä.

Toukokuussa ja lokakuussa Fatimassa vietetään erityisiä pyhiinvaeltajien juhlia, jolloin kaupungissa liikkuu kardinaalien ja piispojen johtamia soihtukulkueita. Pyhiinvaeltajat kokoontuvat Cova de Iria valtavalle aukiolle, paikkaan, jossa Neitsyt Marian uskotaan näyttäytyneen lapsille.

Toukokuun ja lokakuun 13. päivän aikaan lähes miljoona pyhiinvaeltajaa täyttää Fatimaan suuntautuvat maalaistiet. Vuoden aikana kaupungissa käy neljä miljoonaa pyhiinvaeltajaa. 9 000 asukkaan kaupungissa käy siten vuodessa ihmisiä lähes saman verran, kuin on Suomessa asukkaita.
Fatima

Fatima toukokuussa 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © sinousm


Fatima

Fatiman basilika sisältä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eduardo Neves