Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Gregory "Slobirdr" Smith
Varpuspöllö Katso ylin kuva kokonaisena.


Kiiruna (Lagopus mutus)

Riekon kanssa pohjoisimpia tunturipaljakoitamme asuttaa harvalukuisena, arktisena lintulajina kiiruna, joka on hieman riekkoa pienempi metsäkanalintu. Suvun nimi Lagopus merkitsee jäniksenjalkaa, sillä linnun jalat ovat kokonaan tuuhean höyhenkerroksen peitossa. Lajinimellä mutus, joka tarkoittaa mykkää, ei ole aiheellista perustaa, koska ääntä lähtee kiirunastakin etenkin soidinaikana.

Kiirunan vuosittaiset runsauden vaihtelut ovat huomattavia, eikä sen kannoissa tiedetä tapahtuneen dramaattisia muutoksia viime vuosikymmeninä. Pienen, muutaman tuhannen parin kannan on arvioitu olevan elinvoimainen.

Kesällä on melko helppoa lähestyä pelotonta kiirunaparia, joka vain kävelee jonkin matkaa tarkkailijan edellä. Talvisin kiirunat esiintyvät riekkojen lailla parvissa.

Tuntomerkkejä

Rakenteeltaan kiiruna muistuttaa kyyhkyä. Sen vartalo on lyhyt ja tanakka, pää pyöreä, nokka pieni, siivet lyhyet ja pyrstö lievästi kaarevapäinen.

Keväällä kiirunakukolla on huomattavan kirjava puku tummien osien vaihdellessa pään, kaulan ja etuselän valkean kanssa. Vatsa ja siivet ovat aina valkeat. Linnun höyhenpuku voi vaihdella paljonkin eri seuduilla, mutta on tavallisesti sävyltään kellanruskeampi kuin riekolla. Koiraan kevätpuvussa touko-kesäkuussa eturuumis on mustan ja kellertävän kirjava, sekä harmaajuovikas. Kesäpukuisissa kiirunoissa naaras on koirasta vaaleampi ja kellahtavampi.

Naaraskiirunan punainen heltta ei ole yhtä selkeä kuin koiraalla, ja siltä puuttuu yleensä myös silmänseudun ohjasjuova. Talvella kiirunakin on puhtaanvalkoinen, mustia pyrstösulkia lukuunottamatta.

Silmät ovat ruskeat ja nokka tummanharmaa.

Ravinto

Kiirunat viihtyvät tuntureiden puuttomilla lakialueilla, joissa kasvaa varpuja ja kituliaita pensaita. Joskus kiirunat laskeutuvat aterioimaan tunturikoivikkojen reunaan, mutta syvemmälle koivikoihin ne eivät hakeudu.

Kesällä useiden pienempien tunturikasvien lehdet, kukat ja siemenet muodostavat tärkeän osan kiirunan ravinnosta. Talvella taas vaivaispajun ja vaivaiskoivun versot ja urvut ovat kiirunan tärkeää ravintoa. Ensimmäisten elinviikkojensa aikana untuvikot syövät enimmäkseen hyönteisiä, mutta siirtyvät pien kasviravintoon.

Pesintä

Pesäkuoppa on hyvin yksinkertainen ja sen kuopimiseen voivat osallistua molemmat puolisot. Pesä voi olla ilman pesämateriaalia. Se voi sijaita avomaastossa tai kiven suojassa. Munia on 5 - 8 ja naaras hautoo niitä 22 vrk. Untuvikot jättävät pesän heti kuoriuduttuaan. Sekä naaras että koiras, kana ja kukko, osallistuvat poikasten holhoamiseen. Silti vain kana lämmittää niitä.

Vartiointia suorittava koiras jää usein petoeläinten saaliiksi, sillä se on helposti erottuva, istuksiessaan jollakin korkealla kohdalla. Kaiken lisäksi se lähtee harkitsemattomasti hyökkäämään ahdistelijaansa päin, ja jää heti ketunkin kanssa toiseksi.

Lumikiepissä

Riekkojen lailla kiirunatkin yöpyvät mielellään lumen sisällä, kiepissä.
Kiiruna Kiiruna

All Rights Reserved
*Kuvat Copyright © Flickr/Ómar Runólfsson
Photo used with permission.


Kiiruna Kiiruna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Northern Bird 8


Äänet

Naaraan lentoonlähtöääni on koriseva "arr". Naaraan kutsuääni on pehmeä "kjoo, kjoo". Koiraan soidinääni rätisee, "karr, krikrkrrrikkkrikrr".

Kiiruna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Richard Droker
Kiiruna
Kiiruna
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Jan Frode Haugseth
*Kuva vasemmalla Copyright © Flickr/Álfheiður Magnúsdóttir


Levinneisyys ja muutto

Kiirunan levinneisyys kattaa Euraasian ja Pohjois-Amerikan tundra-alueet. Sillä on useita erillisesiintymiä etelämpänä sijaitsevien vuoristojen lakiosissa (mm. Alpit ja Pyreneet) ja mm. Islannin, Huippuvuorien ja Grönlannin saarilla.

Suomessa kiirunaa tavataan korkeimpien tuntureiden paljakka-alueella etenkin käsivarren ja päälaen seuduilla, mutta lajilla on erillisesiintymiä Ylläs- ja Ounas-Pallastuntureilla, Saariselällä sekä Värriön alueella.
Kiiruna
Kiiruna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Ólafur Larsen
Kiiruna
Kiiruna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Northern Bird 8
Kiiruna
Kiiruna

Lähteet

Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut
Uusi suuri eläinkirja - Linnut - WSOY
Suomen lintuatlas - Kiiruna (Lagopus muta)
Juha K. Kairikko - Kiiruna
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Ómar Runólfsson
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***