Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Gregory "Slobirdr" Smith


Riekko (Lagopus lagopus)

Riekko on Lapin tunturikoivikoiden ja pajukoiden yleinen pesimälintu. Etelämpänäkin riekko pesii rämeillä ja kanta on vielä Keski-Suomessa tasainen. Aivan etelässä riekko pesii hyvin harvinaisena ja paikoittaisena.

Riekko pysyttelee suojaväriinsä luottaen tiiviisti maahan painautuneena ja nousee voimakkaasti käkättäen lentoon vasta ihan kulkijan jaloista. Riekon ja kiirunan erottaakin toisistaan helpoiten usein juuri äänen perusteella.

Riekko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Photo Credit: Nathan Graff Copyright © Flickr/USFWSAlaska


Tuntomerkkejä

Riekon pituus on 40 cm, paino 480 - 570 g. Koiras on hieman naarasta kookkaampi. Riekko on hieman kiirunaa kookkaampi ja vahvanokkaisempi. Varpaiden höyhenpeite ei ole yhtä tuuhea. Riekon höyhenpuku on kirjavampi kuin kiirunan. Keväällä koiraan pää, kaula ja rinta sekä osa selästä ovat punaruskeat, kun taas vatsa, koivet, yläperä ja siivet ovat valkeat.

Kesällä uros on punaisenruskea ja mustatäpläinen, naaras ruosteenkeltaisen ja mustan kirjava; siipien alapinnat ja vatsa ovat valkoiset. Kesällä siten molemmat sukupuolet omaavat hyvän suojavärin, mutta vatsa ja siivet ovat aina valkeat. Syksyllä riekko alkaa vaihtaa asuaan valkoiseksi pian ruskan jälkeen, hyvissä ajoin ennen lumen tuloa. Talvella sekä koiras että naaras ovat kauttaaltaan puhtaan valkoisia mustia pyrstösulkia lukuun ottamatta. Eihän valkoista parempaa suojaväriä puolestaan talvisin ole olemassakaan.

Riekon puvunvaihdot keväisin ja syksyisin tapahtuvat asteittain ja eri yksilöt voivat olla samaan aikaan hyvin erinäköisiä. Riekkokanta näyttää näinä aikoina hyvin kirjavalta.

Nuori riekko muistuttaa naarasta, mutta siipisulat muuttuvat vasta vähitellen puhtaanvalkeiksi.

Riekon ja kiirunan toisistaan erottaminen voi olla vaikeaa, mutta esimerkiksi riekkokoiraalla ei talvipuvussaan ole sitä mustaa silmäjuovaa, joka on kiirunalla.

Maailmalla on riekon alalajeja, joiden väritys poikkeaa meidän riekostamme. Esimerkiksi Englannissa ja Irlannissa elävän nummiriekon sulkapuvussa ei ole laisinkaan valkoista.

Riekko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Jerry Oldenettel


Riekko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Photo Credit: Nathan Graff Copyright © Flickr/USFWSAlaska


Ravinto

Aikuiset riekot elävät lähes yksinomaan kasveista. Ravintona ovat vesat, silmut, lehdet, siemenet, marjat, kuten mustikka ja variksenmarja, sekä hyönteisetkin. Talviaikaan ravinto koostuu enimmäkseen koivun silmuista ja oksista.

Pesintä

Riekon pesä on ruohojen ja varpujen kätköissä, pensaiden suojissa. Usein pesä sijaitsee suon reunassa, puron varressa tai pienessä notkelmassa. Matala pesäkuoppa on vuorattu lehdillä, korsilla, sammalilla ja höyhenillä.

Riekko munii touko-kesäkuun alussa 8 - 12 ruosteenkeltaista, mustatäpläistä munaa, joita naaras hautoo 22 - 24 vrk koiraan vartioidessa lähistöllä. Poikaset seuraavat naarasta jo muutaman tunnin kuluttua kuoriutumisesta ja koiraskin osallistuu perheen hoivaamiseen. Poikaset oppivat lentämään 12 - 15 vrk ikäisinä. Yksi pesye vuodessa.

Lumikiepissä on rattoisaa

Talvisin riekko hakee suojaa Pohjolan tuimista puhureista ja pakkasista, kaivautumalla lumikieppiin, jossa se viettää suuren osan ajastaan. Yönsä riekko nukkuu kiepissä.

Enontekiö

Enontekiön vaakunalintu

Enontekiön vaakunassa, sinisessä kentässä on hopeinen, punavaruksinen riekko. Enontekiön vaakunalintu, riekko, on ollut kautta aikojen enontekiöläisten elämänlintu. Riekon ansapyynti on ollut ja on yhä perinteinen elinkeino, sillä sitä on harjoitettu alueella 1600-luvulta asti.

Paikkalintu

Riekko on paikkalintu, mutta joskus on voitu havaita pitkiäkin vaelluksia.

Riekon jäljet ovat lumikelillä myös helposti tunnistettavissa, sillä ne johtavat nauhamaisesti pensaalta pensaalle, eivätkä ole syvät pehmeässäkään lumessa, sillä tuuheahöyheniset varpaat estävät painumisen varsin tehokkaasti.
Riekko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Sergey Yeliseev


Rietas käkättäjä

Riekkokukko on kuuluisa riettaasta, nauravasta käkätyksestään. Naaraiden kutsuääni on pehmeä "njau, njau".

Riekko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Photo Credit: Nathan Graff Copyright © Flickr/USFWSAlaska


Riekko

All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Pentti Impiö
Kuvaa käytetty luvalla.


Riekkosaalis

Metsästäjä Lapissa, Muotkatuntureilla on saanut saaliikseen riekon.

Metsästys - ansapyynti

Riekkoa metsästetään, tarkemmin laissa määriteltyinä aikoina. Riekko on tullut erityisen tunnetuksi siitä, että sitä on pyydetty kautta aikain Lapissa ansoilla eli ansalangoilla. Ansapyynti on sallittua vain Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa.

Riekon ansa tehdään yleensä koivusta tai pajusta. Pyytäjä hakkaa kirveellä tai vesurilla ansapaikan läheltä tarvittavat risut. Risuista hän tekee aidan lumen päälle ja jättää sen keskelle oviaukon, johon hän asettaa ansahaarukan tai -kepin, joka on oksasta tehty. Ansa viritetään oviaukon keskelle seuraavasti: teräslanka-ansan toiseen päähän tehdään silmukka, johon solmitaan n. 20 cm:n puuvilla- tai muu lanka. Ansa sidotaan haarukkaan ja viritetään pyöreäksi ansaksi. Pyytäjän tulee osata arvioida paikat, missä riekko liikkuu, mikäli mielii saalista, sillä äärettömät erämaat antavat tuhansia mahdollisuuksia riekolle valita kulkukeinonsa. (http://tunturivilja.lappi.fi/)

Lähteet

Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut
Uusi suuri eläinkirja - Linnut - WSOY
Suomen lintuatlas
Juha K. Kairikko - Riekko
Riekko
Riekko

Norrbotten, Ruotsi.
All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Matti Suopajärvi
Photo used with permission.
Riekko
Riekko

Riekko vaihtamassa talvipukuaan koreampaan kesäpukuun.
All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Matti Suopajärvi
Photo used with permission.
Nummiriekko
Nummiriekko (Lagopus lagopus scoticus)

Nummiriekko on meillä elävän riekon alalaji, joka asustaa Britteinsaarten nummilla. Erona riekkoomme on sulkapuvun väritys, jossa ei valkoista ole talvellakaan laisinkaan.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Steve Garvie


Riekko on rabakana

Ruotsiksi riekko on ripa, saksaksi Schneewilt (koiras Schneehahn, naaras Schneehuhn), englanniksi willow grouse ja viroksi rabakana. Suomessa riekkoa on kutsuttu milloin metsäkanaksi, milloin mehtikanaksi, mettikanaksi taikka mettäkanaksi - asuinseuduista riippuen.
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***