Tunturisuden sivut
Uljaat muulit juhlaparaatissa

Sivun yläreunassa muuliratsukot, jotka kuuluvat Yhdysvaltojen maatalousministeriön alaisuudessa metsiä valvoviin vartijoihin (U.S. Forest Service mounted Color Guard).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright - © USFS Region 5


Kuormamuuli ja tyttö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, tyttö muuleineen Saharassa, Marokossa 14.3.2012 - Copyright - © Chrissy Olson


MUULI

Muuli on hybridi eli kahden lajin jälkeläisenä syntynyt lajiristeymä. Sen isä on aasiori ja emä hevostamma. Jos vanhempien lajit ovat toisinpäin, on jälkeläinen muuliaasi. Muuleja on käytetty kanto- ja vetojuhtina Euroopassa erityisesti Välimeren alueen maissa. Vahva ja kestävä muuli kykenee kantamaan 150 kilon kuormaa ja selviytyy pitkistä taipaleista vaatimattomalla ravinnollakin.

Muulin tuntomerkkejä ovat isot korvat, jotka tosin ovat pienemmät kuin aasilla, mutta suuremmat, kuin hevosella. Muuli on yleensä rakenteeltaan melko tarkoin vanhempiensä välimuoto, joten sen ominaisuudet riippuvat siitä, mitä rotuja risteytykseen on käytetty. Kooltaan se kuitenkin yleensä vastaa emäänsä hevosta, kun taas pää, korvat ja karvapeite ovat aasimaiset.


Isältään muuli on perinyt kestävyyden ja tyytyväisen luonteen sekä vuoristopoluilla välttämättömän varman ja varovaisen astunnan, äidiltään voiman ja rohkeuden.

Muuli on tunnettu ehkä aasiakin itsepäisempänä, ja jos se päättää pysähtyä, sitä on melkeinpä mahdotonta saada liikkeelle. Tämä muulin luontainen varovaisuus on usein tulkittu erheellisesti itsepäisyydeksi tai peräti typeryydeksi.

MUULIAASI

Muuliaasit muistuttavat enemmän hevosia kuin aaseja, joskin ne ovat muuleja pienempiä. Niilläkin ulkonäkö on peräisin lähinnä isältä, luuston rakenne ja koko taas emältä.

Muuliaasi ei ole yhtä vahva ja sitkeä kuin muuli, ja siksi niitä on tuotettu vähemmän. Tunnettuja muuliaasiseutuja edustavat Sisilian eteläosat, Agrigenton tienoilla, missä muuliaaseja on käytetty maataloudessa.
Muuliratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, muuliratsukko paraatissa, Santa Barbara, Kalifornia, USA - 4.8.2006 - Copyright © Craig Moe
Guyana
Guyanan muuliratsukoita

Guyanan osuustoiminnallinen tasavalta (engl. Co-operative Republic of Guyana) eli Guyana on valtio Etelä-Amerikan pohjoisosissa, Surinamen, Brasilian ja Venezuelan välissä Atlantin valtameren rannalla. Sen vajaasta 750 000 asukkaasta noin puolet polveutuu Intiasta tuoduista työläisistä. Guyana sijaitsee tropiikissa.

Vaikka kuvista näkyykin melko karu köyhyys, näyttävät ratsastajat hyvin iloisilta ja muulitkin ovat varsin hyvinvoivia. Molemmat kuvat, yllä ja oikealla - kuvauspaikka Demerara-Mahaica, Guyana. Ylempi 15.4.2012 ja kuva oikealla 10.5.2009.
Guyana

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Amanda Richards


USA

Karjapaimen eli cowboy Pohjois-Amerikassa ratsastaa muulilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © hillcountryhack
Muulit Etelä-Amerikassa

Muulit saapuivat Etelä-Amerikkaan jo espanjalaisten valloittajien mukana. Ne ovat maanosassa edelleenkin tärkeitä sekä töissä että muussa käytössä, kuten vaikkapa liikkumisessa ratsain. Näillä vuorisilla seuduilla muuli on ollut arvokas, jopa korvaamaton juhta. Onkin sanottu, että muuli on ollut Etelä-Amerikan vuoristoseutujen asukkaille yhtä tärkeä, kuin kameli arabialaisille.

Muulien historiaa

Vanhoista ajoista lähtien muuleja on kasvatettu Etu-Aasiassa, Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Jo roomalaiset käyttivät muuleja tavaran kuljetuksiin. Tuon ajan jälkeen muulit ovat eri puolilla maailmaa toimineet raskaissa tehtävissä työn sankareina ja kasvattaneet ihmiskunnan hyvinvointia.

Muulit ovat vähään tyytyviä, kestäviä, pehmeä- ja varma-askelisia ja ne sietävät hyvin kylmyyttäkin. Niinpä muuleja onkin suosittu kanto- ja vetojuhtina, sekä ratsuina monissa maissa. Muuleja on käytetty samoihin tehtäviin, joihin on käytetty myös hevosia, kameleita ja aaseja. Tasaisella maalla muuli on lähes yhtä hyvä, kuin hevonenkin, mutta voittaa suvereenisti hevosen vuoristoissa. Vaikeakulkuisissa maastoissa, kuten vaarallisilla vuoripoluilla, muulit ovat olleet korvaamattomia taakan kuljettajia.

Muulit ovat olleet mukana myös sodissa, ja erityisesti ensimmäisessä maailmansodassa ne vetivät keveämpää kalustoa ja keveitä tykkejä.

Länsimaissa muuleja on suosittu erityisesti Ranskassa, Italiassa sekä Yhdysvaltain etelävaltioissa, missä niitä ennen koneistumisen aikaa käytettiin paljon maataloustöissä. Kuvassa vasemmalla karjapaimen Yhdysvalloissa on muulin selässä, ja kunnioittaa näin paikallisia muulikulttuurin perinteitä.
Muuli
Ylvään muulin jalo olemus.
Ratsastetaan muulilla
Näin ratsastettiin muulilla Turkissa heinäkuussa 2005.
Ratsastetaan muulilla
Muulikaravaani - tästä alkaa seikkailu!

Yhdysvaltain metsiä hallinnoivan instituution (U.S. Forest Service) muulikaravaani kuljettaa mukanaan sen verran tavaraa, että melkomoiselle metsäretkelle ollaan juuri lähdössä.
Ratsastetaan muulilla
Muulit mukana palontorjunnassa

Muulit ovat Yhdysvalloissa monessa mukana. Kuvassa muulit kuljettavat tarpeistoa metsäpaloa sammuttaville palomiehille (U.S. Forest Service).
*** tunturisusi.com linkit ***