Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla - beduiinit telttoineen Jordanlaaksossa - Copyright The Palestine Exploration Fund
*Kuva yllä oikealla, arabianhevonen - Copyright Subhi Darweish


ISLAMIN HEVOSET

Islamin perustaja Muhammed (n. 576-632) oli hyvin kiinnostunut hevosista ja niiden kasvattamisesta, sillä hevosilla oli hyvin keskeinen asema islamin opin levittämisessä ja valtakunnan laajentamisessa. Muhammedin kerrotaan valinneen siitoshevoset niin, että hän kutsutti ne luokseen taistelussa käytettävällä trumpetilla juuri silloin, kun janosta kärsivät eläimet olivat päässeet veden äärelle. Näin profeetta pyrki löytämään tottelevaiset ja yhteistyöhaluiset siitosyksilöt.

Muslimille hevonen on erityinen aarre

Muhammed joutui alkuaikoinaan kiivaan vastustuksen vuoksi pakenemaan synnyinkaupungistaan Mekasta Medinaan. Pakeneminen tapahtui kesäkuun 16. päivänä 622 - islamilainen ajanlasku alkaa tästä päivästä. Perimätieto kertoo, että profeetta pakeni siivekkäällä ja puhuvalla hevosellaan Al Buraqilla (arab. salama). Lukuisissa islamilaisissa miniatyyreissa ja kansanmaalauksissa Muhammed kiitää taivaalla Al Buraqin selässä.

Muhammedin luodessa myöhemmin uskonnon pohjalle valtiojärjestyksen, jossa maallinen ja hengellinen valta yhdistyivät - oli hevonen tässä käännytystyössä yhtä tärkeä kuin mies. Koraanin mukaan hevonen on itsensä Allahin luomus ja "erityinen aarre".

Allah sanoi Etelätuulelle: "Tahtoni on, että sinusta sikiää olento. Tiivisty." Niin Etelätuuli otti hahmon ja tiivistyi hevoseksi. Sitten Allah siunaten eläimen sanoi: "Sinä olet lentävä ilman siipiä. Sinun selässäsi on lepäävä rikkauksia."

Hevoset ja linnut

Hevosia ja lintuja yhdistää islamissa toisiinsa se, että Muhammedin julistuksen mukaan hevoset ovat lintujen ohella ainoat eläimet, jotka pääsevät paratiisiin.

Arabianhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Ealdgyth


Hevonen Koraanissa

Muhammed liitti hevoskasvatuksen tiiviisti uskontoon ja perusti hevosen kasvatus- ja käsittelyohjeet ilmestyksiinsä, joista hänen kuoltuaan tuli muhamettilaisten pyhä kirja Koraani. Hevosesta on Koraanin useissa suurissa, eli luvuissa, lausuttu erilaisia asioita.

Oriit mukana valloitusretkillä

Islamin alkuaikojen valloitusretkillä sotureiden alla hevosina oli suurimmaksi osaksi oriita. Tammat jätettiin kotiin hevoskantaa lisäämään.

Oman

Tervehdys Egyptin pääkaupungista Kairosta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jacob Friis Saxberg
Arabianhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, arabianhevonen Copyright Carol Von Canon


Arabianhevonen

Muhammed kävi Medinasta käsin vuosien ajan sotaa mekkalaisia vastaan. Tänä aikana hänelle kirkastui nerokkaan selkeästi, että sodankäynnissä oli kaksi asetta ylitse muiden: uskonnollinen kiihkomielisyys ja hyvät hevoset. Hän lupasi kannattajilleen, että taivasten valtakunta olisi avoin kaikille, jotka kaatuisivat pyhässä sodassa.

Ilmiömäistä tajua hevoskasvatukseen hän osoitti puolestaan, tuottamalla ainutkertaisen hevosrodun, arabialaisen täysiverihevosen.

Allahin luoma hevonen on esikuvallinen muslimi

Esikuvallisena muslimina oikeauskoinen hevonenkin rukoilee kolme kertaa päivässä.
- aamurukouksessaan hevonen lausuu: "Anna isäntäni rakastaa minua".
- keskipäivällä hevonen rukoilee: "Kohtele hyvin isäntääni. Että hän hyvin kohtelisi minua."
- iltahetken rukouksessa hevonen pyytää: "Salli Isäntäni ratsastaa minun selässäni Paratiisiin."

"Houkuttelevaksi on ihmiselle tehty rakkaus naisista ja lapsista saatavaan iloon, kulta- ja hopeatalenttien keruuseen, rotuhevosiin, karjaan ja laidunmaahan. Ne on tarkoitettu käytettäviksi maan päällä. Mutta Allah - hänen luonaan on ihanin koti."

"Paha henki ei uskalla astua yhteenkään telttaan, jossa pidetään puhdasrotuista hevosta."

"Jokaisesta hevoselle annetusta ohranjyvästä Allah antaa anteeksi yhden synnin."


Oman

Mies Kairon kujilta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jacob Friis Saxberg
Islamin valtakunta syntyi ratsuin ja miekoin

Arabien maine suurena ratsastajakansana, profeetan vihreän lipun alla, oli vertaansa vailla oleva voittokulku. Muhammedin kuoltua vuonna 632 arabialaiset olivat pian valmiit "pyhään sotaan", johon profeetta oli heitä kehottanut. Arabialaisten hevoset olivat kaikkia muita nopeampia, lujempia ja kestävämpiä ja heidän uskonnollinen kiihkomielisyytensä teki heistä voittamattomia. Ratsuilla ja miekoilla muslimit valtasivat Jerusalemin vuonna 634. Ennen 750-lukua arabit hallitsivat Syyriaa, Egyptiä, Persiaa, Pohjois-Afrikkaa ja suurta osaa Espanjasta. Islamilainen maailmanvalta oli syntynyt ja sen synnyssä hevosella oli oma tärkeä sijansa.

Siellä, missä arabit liikkuivat, he jättivät jälkeensä omaa kulttuuriaan ja tiedettään sekä tiedontasoaan. Lisäksi he jättivät jälkeensä ainutlaatuiset hevosensa, joiden verenperintö ilmenee nykyään lähes kaikissa maailman hevosroduissa.

Ratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva arabiratsukko - Kentucky Horse Park, USA - 5.6.2009 - Copyright Mike McBride


Arabialainen hevoskulttuuri

Arabit, jotka mainitaan kansana ensimmäisen kerran 800-luvulla eaa, eivät olleet alunperin hevostenkasvattajia, vaan puolipaimentolaisia, jotka käyttivät pääasiassa kameleita ratsu- ja kuormaeläiminä. Muhammed oli ensimmäinen, joka tajusi hevosen sotilaallisen merkityksen.

Vaikka arabien hevoskasvatustaito ja ratsastavat sotajoukot kehittyivät nopeasti, heidän vaatetuksessaan ja aseistuksessaan näkyi vielä kauan heidän alkuperäinen, hevoseen kohdistuva vierautensa. Vielä 1200-luvulla ratsastaminen ja vaunuilla ajaminen, hevoskilpailut ja hevosurheilu, olivat heillä roomalaisen antiikin tasolla. Jalustin oli käytössä Euroopassa jo 900-luvulla, arabialaisissa maissa sitä käytti 1200-luvulla vain turkkilainen ylimystö.

Oman

Omanin hiekkamailla illan lähestyessä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Hans Birger Nilsen
Arabianhevosen esittely
Arabianhevonen ja esittelijä

Qatar - 7.9.2009.
Khartum Sudan
Khartum - Sudan

Arabimies ratsuineen Sudanin pääkaupungissa, Khartumissa - 21.4.2005.
Qatarin ratsupoliisit
Qatarin ratsupoliisit

Hevoset näkyvät tänäkin päivänä islamilaisessa maailmassa monin tavon. Tässä ratsupoliisit hevosineen Qatarissa. Emiirikunta Qatar on yksi maailman rikkaimmista valtioista. Se välittyy myös näiden poliisiratsukoiden upeasta olemuksesta ja väriloistosta, joka vie ajatuksia tuhannen ja yhden yön satujen maailmaan. 12.4.2009.
All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Brisa Estelar - Used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***