Joulu
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Timo Newton-Syms

Jäälyhdyt

Jäälyhdyt ovat joulunakin pihamaan tunnelmallisia valaisimia, kaikkien muiden pihavalaisimien ohessa.

Jäälyhtyjä voi tehdä hyvin monenmallisia. Tekemiseen tarvitaan vain vettä, sopivasti pakkasta ja muotti, jolla jäälyhty syntyy. Miltä jäälyhty valmiina näyttää, riippuu valitusta muotista. Helppo perusjäälyhty saadaan aikaan vesisangon, yleensä muovisangon, avulla. Vesisanko yöksi ulos pakkaseen ja aamulla jäälyhty on valmis, tosin tämä riippuu pakkasesta.

Kymmenen asteen pakkasessa vuorokausikin voi olla sopiva aika. Liian pitkäänkään ei jäätyminen saa jatkua, koska silloin menee liian umpijäähän ja sanko hajoaa. Kyllähän muovisen ämpärin saa jäädytellessään helposti halkaistuksikin, mutta kun seuraa prosessia, on tarkkana ja harjoittelee, oppii parhaat niksit. Vesisangon ohella voi käytellä tekemisessä maitopurkkeja ja mitä hyvänsä astioita, tässä pitää olla luova ja päästää taiteilijan lahjansa irti.

Jäälyhty

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/frozenreindeer


Jäälyhty

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Paul Gorbould

Jään saa irti sangosta, lämmittämällä sankoa joko hetken sisällä tai vielä valelemalla lämpimällä vedelläkin. Yksinkertaisinta on tuoda jääsanko sisälle, jättää hetkeksi ylösalaisin lavuaariin, ja pianpas jo jääosan saa tömäytetyksi helposti irti. Kynttilää varten sopivan kolon saa jäälyhtyyn joko jollakin astialla tms. joka asetetaan veteen, keskelle ennen jäädytystä - tai sitten jäädytyksen jälkeen kovertamalla. Harjoitus tekee tässäkin mestarin.

Yksi ohje kertoo, että kun jätät vesiämpärin ulos jäätymään, älä aseta sitä suoraan maahan tms., vaan laita se vaikka n. 5 senttisen styrox-levyn päälle. Tällöin se jäätyy sivuilta ja päältä paksuksi, mutta styroksia vasten oleva lyhdyn yläpuolen jää jää ohueksi, jolloin sen voi rikkoa vaikka sormin. Siihen on helppo tehdä kolo kynttilälle.

Jäälyhtyyn voi asettaa elävän tulen, kynttilän tai erityisen lyhtykynttilän, mutta myös jonkin muun jouluisen, ulkokäyttöön tarkoitetun sähkövalon. Jäälyhdystä saa värillisen yksinkertaisesti vaikka mehutiivisteellä, tai jollakin väriaineella.

Jäälyhdyt
Jäälyhdyt
Jäälyhdyt

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/frozenreindeer

Tunturisuden joulusivut Jouluaskartelua

Christmas links Joulupalapelit
Christmas links Jouluoljet, himmeli, olkipukki, olkinen joulu-ukko ja kauran röyhyt
Christmas links Joulutähtiä kuin lumihiutaleita paperista, joulukukkia Nellie Snellen leikkureilla
Christmas links Jäälyhdyt
Christmas links Lumilyhdyt ja lyhdyt
Christmas links Kävyistä joulukoristeita
Christmas links Arnen ja Carloksen kudotut joulupallot
Christmas links Piparkakkutalot