Tunturisuden sivut
Laama

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, laama, Copyright © ...your local connection


LAAMA (Lama glama)

Laama on alunperin Andien vuoristopolkujen kantojuhta. Laamaa kutsutaan "Hiljaiseksi veljeksi" - tämä sanonta kuvaa Andien ihmisten suhdetta laamaan. Laaman villaa tuotetaan vuosittain noin 600 tonnia pääasiassa Boliviassa. Uroslaamaa käytetään kuormajuhtana ja naaraslaaman villa keritään tekstiilitarkoituksiin joka toinen vuosi.

Laama on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kameli- ja sorkkaeläin, ihan kuten ovat sen lähisukuiset alpakka, vikunja ja guanako. Guanako on siinä erityisasemassa, että ilmeisesti laama on jalostettu siitä noin 5 000 vuotta sitten. Koska laama on kamelieläin, niin sen sukulaisia ovat myös yksikyttyräinen kameli eli dromedaari ja kaksikyttyräinen kameli.

Laamoja on käytetty juhtina, sekä villan- ja lihantuottajana. Uutta nykykäyttöä on laama ystävänä ja lemmikkinä.

Ennen vanhaan oli laama Perun ja Bolivian asukkaille yhtä tärkeä kuin poro lappalaiselle. Kun espanjalaiset tulivat valloittajina Peruun, oli perulaisilla uskomattoman suuria laamalaumoja. Vuoristoteillä kulki karavaaneja, joissa oli 300 - 500, mutta jopa tuhatkin laamaa. Koko raskaasti kuormattujen laamojen karavaania saattoi ohjata yksi ainoa mies. Karavaanit etenivät melko hitaasti ja matkaa tehtiin peninkulma, korkeintaan kaksi päivässä.

Laama

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Polina Sirosh
Laama

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © quilldancer


Laama

Peru heinäkuu 2007.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tikanchay handcrafted jewelry from Peru


Laamojen käyttöä

Länsimaissa laamoja ei ole tarvittu juhdiksi, vaan niitä pidetään, kuten alpakoitakin, erilaisia harrastekäyttötarkoituksia varten ja muuten vaan, ikäänkuin lemmikkeinä. Hyvin koulutetusta laamasta saa sopuisan ja viisaan harraste- ja seuraeläimen. Huonosti kohdeltu laama voi koitua suureksikin ongelmaksi, sillä onhan kyseessä kookas ja vahva eläin. Tällainen laama voi jopa sylkeä päin omistajansa kasvoja. Vastoin yleistä luuloa laama ei silti ole kiukkuinen sylkijä, vaan hyvin pidettynä ja opetettuna ihmisrakas, yhteistyöhaluinen ja luotettava. Kiltti laama on mitä säysein ja miellyttävin ihmisen ystävä ja yhteistyökumppani.

Laamoja on paljon sirkuksissa siksi, että ne oppivat suoriutumaan monenlaisista tempuista. Vuosituhantinen yhteiselo ihmisen kanssa on tehnyt laamasta helposti oppivan ja nokkelan, jopa kujeilevan. Laamojen kanssa käydään erilaisissa näyttelyissä, joissa laamat voivat suorittaa radoilla ja erilaisissa laitteissa tehtäviä, ihan kuten koirat agilityssa. Yhteistyökyky, notkeus, nokkeluus ja tarkkuus ovat laaman valtteja tehtäväradalla. Laamat voivat vetää myös kärryjä ja laamoilla jopa ratsastetaankin.

Kävelylenkillä laama on mitä mainioin seuralainen, utelias ja aktiivinen kumppani, joka taatusti kerää kaikkien vastaantulijoiden ihastelevat huomionosoitukset.

Laamoja on myös terapiakäytössä sekä eläinavusteisessa toiminnassa. Alpakan ja sen sukulaisen laaman herkkyys on yksi ominaisuuksista, joita voidaan hyödyntää terapiakäytössä. Laamojen ja alpakoiden avulla voidaan esimerkiksi opetella rauhoittumista, kohentaa asiakkaan itsetuntoa tai innostaa liikkumaan.

Laamoilla ja alpakoilla ei ole sellaista miellyttämisenhalua, kuin on esimerkiksi koirilla, mutta sitä korvaa parhaimmillaan aimo annos uteliaisuutta sekä tekemisen ja vaihtelun halua, veikeyttä ja kujeellisuutta.

Laama

Paraati - Founders Day, Tomales, Kalifornia 2008.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © momboleum


Laamaa hankkimaan

Alpakka Suomen Alpakkayhdistys: Ohjeita alpakan ja laaman ostoon ja myyntiin.
Tuntomerkkejä

Laama on ulkonäöltään suoraryhtisenä ylväs, uljas, elegantti ja urheilullinen. Kooltaan laama on selkeästi suurempi, kuin alpakka. Laaman säkäkorkeus on 120 - 130 cm ja sillä on painoa 90 - 160 kg. Laaman pitkä kaula entisestäänkin luo vaikutelmaa suuresta eläimestä. Olemukseltaan laama onkin lihaksikkaana ja kookkaana hevosmaisempi, kuin pörröturkkinen, söpö alpakka.

Laamojen värikirjo on laaja ja laama voikin olla väriltään melkein millainen tahansa. Yksiväristen laamojen ohella on monin tavoin kirjavia ja monivärisiä laamoja. Laamojen jalostamista aikoinaan harrastaneet inkat ovat käyttäneet erivärisiä laamoja eri tarkoituksiin. Nykykäytössä värillä ei liene muuta väliä kuin se, että jokainen voi halutessaan pitää senvärisestä laamasta, mikä juuri häntä eniten miellyttää.

Etelä-Amerikassa laamoissa on kaksi erilaista perustyyppiä: klassinen laama ja wooly- eli villalaama.

Klassinen laama on kantojuhdan perikuva: se on iso, korkeaselkäinen ja pitkäjalkainen. Sen pää on lyhytkarvainen ja hevosmainen ja sen jaloissakin karva on lyhyttä. Klassisen laaman turkki on kaksinkertainen eli sillä on pohjavilla ja karkeampi päällyskarva.

Villantuottajana ja kantojuhtana käytetty wooly-laama on pienempi, sirorakenteinen ja pitkäkarvainen. Woolyista on olemassa myös silky- ja suri-nimiset muunnokset. Silkyn karva on hyvin hienoa, surin karva on puolestaan nyörimäistä.

Käytännössä laamat eivät useinkaan edusta puhtaasti kumpaakaan laamatyyppiä, vaan ne ovat risteytyksiä.

Laamat voidaan jakaa myös kolmeen perustyyppiin, jolloin kolmantena klassisen laaman ja wooly-laaman lisäksi on suri-laama. Suri-laamat ovat hyvin harvinaisia.

Laama

Melbourne Royal Show - Australia 2009.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Mr.Fink's Finest Photos


Laama

Laama ja 4-H.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Stephanie


Lähteet
Suomen Alpakkayhdistys
Ylitalon alpakat ja laamat
Uusi suuri eläinkirja - WSOY
Terapia-alpakat ja -laamat r.y.
Savon Sanomat: Alpakka auttaa terapiassa
Finatex: Laama
Laama
Laama
Laama
Laama
Laama
Laamat ja alpakat - 4-H.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä, neljä kuvaa - Copyright © Stephanie
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***