Tunturisuden sivut
Kuva yllä, Puerto de la Cruz, Teneriffa, Kanariansaaret, Espanja. Kuva vuodelta 2004, jolloin talossa on ollut suomalaistanssit joka päivä klo 19 alkaen. Ulkoseinän mainoksen mukaan esiintyjinä ovat tuolloin olleet mm. Jaska Mäkynen ja Frederik, eli suomalaisen viihdetaivaan kärkinimet.

Creative Commons - kuva Copyright © Aapo Haapanen

Espanjan kuningaskunta eli Espanja

Espanja sijaitsee Iberian eli Pyreneiden niemimaalla ja maassa on noin 47 miljoonaa asukasta. Maan pääkaupunki on Madrid, jossa on 3,2 miljoonaa asukasta. Madrid on Espanjan suurin kaupunki ja muita suuria kaupunkeja ovat Barcelona, Valencia, Sevilla, Málaga, Bilbao ja Zaragoza.

Poimuvuoristo Pyreneet Espanjan ja Ranskan rajalla erottaa Espanjan muusta Euroopasta. Eristäytyneisyyden vuoksi Espanjaan on kehittynyt ihan oma kulttuurinsa ja sen sisälläkin eri alueet erottuvat toisistaan, ei vain ulkoisesti mutta myös kulttuuriltaan.

Flamenco

Flamenco - suomalaiset flamencokitaristit

Kuuluisa, hakkaava flamenco on Andalusiassa 1400-luvulla syntynyt musiikki- ja tanssilaji, alunalkaen mustalaisten tanssi. Flamenco jakautuu yli 50 tyylilajiin eli paloon. Eri tyylilajeista voi olla jopa tuhansia variaatioita.

Naisten asuna flamencossa on tiukka, liehureunainen hame, korkea kampaus ja mantilja eli espanjaksi mantilla, joka on päälaelle kiinnitettävä pitsihuivi. Monet ulkomaalaiset pitävät flamencoasua koko Espanjan kansallisasuna.

Flamencoa myös lauletaan ja laulua ja tanssia säestetään kitaralla ja lyömäsoittimilla. Useat suomalaiset kitaristit ovat erikoistuneet flamencoon. Heitä ovat flamencokitaristit Toni Jokiniitty, Joonas Widenius ja ulkosuomalainen Raul Mannola.

Teneriffan prinsessa

Espanjassa vietetään paljon juhlia, fiestoja, joissa pukeudutaan värikkäästi kansallisten perinteiden mukaisesti. Jokaisella kylällä ja kaupunginosalla on Espanjassa yleensä omat juhlaviikkonsa. Kuvassa fiestan prinsessa Teneriffalla, joka on Kanariansaarten suurin saari.

Creative Commons - kuva Copyright © Fidelio García

Kanariansaaret - "Onnellisten tyysisija"

Kanariansaret on Espanjalle kuuluva, Afrikan luoteisrannikolta noin 95 km päässä Atlantilla sijaitseva saariryhmä. Siihen kuuluu seitsemän suurta ja joukko pienempiä saaria. Läntiset neljä saarta, Teneriffa, La Palma, La Gomera ja El Hierro muodostavat Santa Cruz de Tenerifen maakunnan. Itäiset kolme saarta, Gran Canaria, Lanzarote ja Fuerteventura muodostavat Las Palmasin maakunnan.

Saaret on tunnettu jo antiikin aikana Onnellisten tyyssijana. Suomalaiset viihtyvät saarilla sekä lomilla että pysyvinä asukkaina. Suomalaisten erityisessä suosiossa on Playa del Inglés. Se on lomakaupunki ja suosittu rantalomakohde Kanariansaariin kuuluvan Gran Canarian eteläisessä osassa.

Vuonna 2015 Kanarialla asui 3 000 - 3 500 suomalaista.

Pista Finlandesa
Pista Finlandesa

Pista Finlandesa on vaellusreitti, jonka sijaintipaikka on Oviedo, Asturias, Espanja.

Creative Commons - kuva Copyright © Brianna Laugher

Aurinkorannikko

Aurinkorannikon, maurilaisvaikutteista uutta arkkitehtuuria.

Creative Commons - kuva Copyright © Roger Marks

Espanjansuomalaisten määrä

Manner-Euroopassa suomalaisia on eniten Espanjassa. Koko Espanjassa asuu kymmeniätuhansia suomalaisia joko pysyvästi tai ajoittain. Heidän tarkkaa määräänsä ei ole tilastoitu eikä tiedetä. Costa del Solilla eli Aurinkorannikolla asuu 25 000 - 30 000 suomalaista. Osa heistä asuu seudulla vain osan vuodesta, osa koko vuoden.

Euroopan kaikkein suomalaisin kaupunki Suomen ulkopuolella on Andalusiassa, Aurinkorannikolla, Välimeren rannalla sijaitseva kaupunki, Fuengirola. Fuengirola sijaitsee noin 30 kilometriä Málagasta lounaaseen. Kaupungin asukasluku on noin 80 000, mutta se moninkertaistuu kesäkuukausina. Fuengirolaa eli suomalaisittain "Fugea" kutsutaan suomalaisten pääkaupungiksi Espanjassa.

Costa Blanca eli "Valkoinen rannikko" sijaitsee Alicanten maakunnassa, Kaakkois-Espanjassa. Tällä rannikkoalueella asuu 5 000 suomalaista.

Koillis-Espanjassa sijaitsevan Katalonian pääkaupungissa, Barcelonassa, asuu noin 1 000 suomalaista.

Espanjan pääkaupungissa, Madridissa, asuu noin 500 suomalaista.

Kultaseppa

Suomalainen kultaseppä Kanariansaarilla. Kuvaaja U.A Saarinen vuonna 1966. - Kuva Copyright © Museovirasto - Creative Commons.



Las Palmas. Las Palmas de Gran Canaria, eli lyhyesti Las Palmas, on Espanjalle kuuluvien Kanariansaarten suurin kaupunki. Se sijaitsee Gran Canarian saaren koillisosassa.

Creative Commons - kuva Copyright © Red-Dream

Los Pacos

Suomalaisin paikka Fuengirolassa on yksi sen kaupunginosista, Los Pacos. Sieltä löytyy Avenida Finlandia, Suomi-Aukio, suomalainen kirjasto ja terveydenhoitoasema sekä Aurinkorannikon suomalainen koulu. Los Pacos on suomalaisten suomalaisia varten rakentama, sen historia huokuu Suomea ja jopa sen nimi on suomalaisten antama. Pacos tulee Hakulisten Paco-nimisestä muulista. Los Pacosin perusti Hakulisen pariskunta, Teuvo ja Varpu 1960-luvun lopussa.

Ennen Hakulisia Los Pacosissa oli vain muutama talo, Carihuelan kalastajakylä Fuengirolan kukkuloilla. Aluksi Los Pacosista oli tarkoitus rakentaa urheilijoille valmennuskeskus ja tämän projektin vetonauloiksi saatiin suomalaisen huippu-urheilun kerma mukaan lukien Viren, Vasala ja Väätäinen.

Alkaen vuodesta 1968 aina 1990-luvulle asti, Hakulinen rakennutti alueelle jopa 600 asuntoa. Ensimmäisen asunnon Los Pacosista osti Tapio Rautavaara. Los Pacosin suomalaisten toimintakeskuksessa Girasolissa toimii muun muassa kylpylä ja suomalaisyhdistys Suomela. Suomalaisten määrä Los Pacosissa on nykyisin noin 5 000.

Suomalaisuus näkyy Los Pacosissa erilaisissa kylteissä ja vaikkapa kaupan tavaravalikoimissa, joissa on suomalaista salmiakkia, kaurahiutaleita, hernekeittoa ja lenkkimakkaraa.

Torremolinos

Creative Commons - kuva Copyright © Nigel Gibson

Torremolinos

Costa del Solin eli Aurinkorannikon tunnetuimpia maamerkkejä on Torremolinos, joka on ollut suomalaistenkin suosima matka- ja asumiskohde jo hyvin pitkän aikaa. Hyvin monet suomalaiset eläkeläiset viettävät talvikautensa Espanjassa, ja siellä vaikkapa Torremolinoksessa. Torremolinoksessa sijaitsee Espanjan vanhin suomalaisbaari, Finn-Pub, joka on palvellut suomalaisia jo vuodesta 1982 alkaen.
Korona

Koronan hiljentämä ranta Mallorcalla kesällä 2020. - Kuva Copyright © Marco Verch - Creative Commons.


"Vuoren rinne, pikkutalot,
vihertävät iltavalot, se on Torremolinos,
oli pieni, outo tuoksu,
hyppelevä puronjuoksu, se on Torremolinos.
Tytöt mustin hiuksin, notkein uumin,
katseissansa välke tulikuumin.

Torremolinos, Torremolinos,
luona Malagan on kylä onnellinen,
Torremolinos, Torremolinos,
helmi syleilyssä Välimeren sinen,
päivän lämmössä uinuu,
mut kuu ylle maan, kun on noussut,
niin fiestan, se tuo mukanaan,
Torremolinos, Torremolinos,
sinut nään, kun taas saavun Malagaan..."


Palma de Majorca

Creative Commons - kuva, rantalentopalloilija, Palma de Majorca - Copyright © Alessandra Persichini

Baleaarit - Mallorca eli Majorca, Minorca eli Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera

Baleaarit on Espanjalle kuuluva saariryhmä Välimerellä. Leudon ilmaston, laajojen rantojen ja mahtavien vuorimaisemiensa ansiosta se on yksi Euroopan tärkeistä loma-alueista. Saariryhmään kuuluvat Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera ja paljon pikku saaria.

Iso-Antti

Finnairin DC-10 lentokone, "Iso Antti" Helsinki - Vantaan lentokentällä, huhtikuussa vuonna 1977.

Kuva, kuvaaja Volker von Bonin, Copyright © Helsingin kaupunginmuseo

Etelänmatkailua

Ensimmäinen tilauslento Suomesta Kanarialle tehtiin vuonna 1956. Vuonna 1960 alkoivat suihkukoneet lennättää suomalaisia etelään.

Finnairin omistuksessa oleva, Suomen suurin matkanjärjestäjä Aurinkomatkat aloitti toimintansa vuonna 1963.

Vuonna 1965 Kalevi Keihänen perusti matkatoimiston Keihäsmatkat, joka lennätti manner-Espanjaan ja Kanariansaarille vuosittain lähes 100 000 suomalaista, vuosien 1965 ja 1974 välillä.

Mulkkua valkosipulissa - vierailu lintupuistossa - kielikylpyjä kaivataan

Maassa maan tavalla ja siksi monet suomalaisetkin yrittävät opiskella espanjan kieltä. Joskus opintojen alkuvaiheissa voi tulla toki kommelluksia ja vääräkielisyyksiäkin, mutta niistähän selvitään hurtilla huumorilla.

Erään kerran hieno rouva oli ravintolassa tilaamassa ruokaa. Osoittaakseen innolla hyvää kielitaitoaan, hän tilasi tarjoilijalta espanjaksi, hyvin kuuluvalla äänellä ja mahdollisimman selkeästi artikuloiden kanaa, "polla en ajillo". Melkeinhän tilaus onnistuikin, mutta ihan tarkasti ottaen kana olisi ollut pollo - kun taas se polla on mulkku. Tässä tarinassa ei kerrottu, mitä tarjoilija sitten rouvalle pöytään toi. Tuskinpa kuitenkaan mulkkua valkosipulissa.

Toisessa esimerkkitapauksessamme oli suomalainen nuori mies Jaakko, joka seurusteli kauniin espanjattaren kanssa. Erään kerran nuoripari vietti sunnuntaista kesäpäivää madridilaisessa puistossa. Sieltä he sitten palasivat neidon kotiin ja siellä nuori sulhanen alkoi posket innosta hehkuen selittää neidon vanhemmille puistokäynnin ihanuutta. Hänen espanjan opintonsa olivat vielä varsin vaatimattomat, mutta hän kuitenkin uskaltautui, ääni hieman jännityksestä väristen, puhumaan espanjaksi:

"Olipas se uskomattoman upea puisto. Ja miten eloisaa ja kaunista siellä oli. Joka ikisessä pensaassa runkkareita - joissakin useampiakin! Katsoipa minne hyvänsä, niin niitä oli kaikkialla. Eivätkä ne edes pelästyneet, vaikka niitä meni katselemaan ihan läheltä. En ole koskaan nähnyt samaa määrää runkkareita yhdessä puistossa!"

Nuoren espanjattaren poskilla puna syveni, mutta hänen vanhempansa jo nauroivat katketakseen. He toki ensijärkytyksensä jälkeen olivat oivaltaneet, että nuorukaisella olivat sekoittuneet lintua tarkoittava pájaro ja sitä toista tarkoittava pajero. No, Jaakko oli melkoisen kielikylvyn tarpeessa, minkä hän kyllä aikanaan saikin avioiduttuaan espanjattaren kanssa.

Matti Jämsä

Apu-lehti 47/1953: "Onnettomuuksien lopputaival". Suomalainen reportteri Matti Jämsä matkalla Espanjaan skootterilla vuonna 1953. UA Saarinen kuvasi Matti Jämsän lähtöä Suomesta. - Kuvaaja U.A Saarinen vuonna 1966. - Kuva Copyright © Museovirasto - Creative Commons.

Lyhyt espanjan kurssi

Puhutko suomea? - ¿Hablas finlandés?
Rakastan sinua - Te amo.
Rakastan sinua! - ¡Te quiero!
Pysähdy! Varas! - ¡Alto! ¡Ladrón!
Missä on vessa? - ¿Dónde está el baño?
Hyvää huomenta! - ¡Buenos días! (lounaaseen asti).
Hyvää päivää! - ¡Buenas tardes! (iltapäivällä).
Hyvää iltapäivää, kuinka voit? - Buenas tardes, ¿cómo estás?
Oikein hyvin - Muy bien (vastaus kysymykseen, kuinka voit).
Entä sinä, te? - ¿Y tú? - ¿Y usted? (vastakysymys kysymykseen kuinka voit).
Kohta nähdään! - ¡Hasta pronto! (erotessa).
Huomiseen! - ¡Hasta mañana! (erotessa).
Kiitos - Gracias.
Kyllä - Sí.
Ei - No.
Näkemiin - Adiós.
Hei hei! - ¡Adiós!
Näkemiin - Hasta luego.
Hei, näkemiin! - ¡Adiós, Hasta luego!
Hei, näkemiin! - ¡Hasta la vista!
Hyvää yötä - Buenas noches.
Huomenna - Mañana (elämäntapa ja filosofia, huomennakin ehtii).
Saisinko ruokalistan? - ¿Puedo ver el menú, por favor?
Lasku, kiitos. - La cuenta, por favor.
Kiitos, ole hyvä - Por favor.


Espanjan kielen alkeiskurssi Yle, Oppiminen: Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi.

Espanjansuomalaisten lehtiä

SES-lehti / Suomi-Espanja Seura ry

SES-lehti postitetaan jäsenetuna kaikille seuran jäsenille. Lisäksi sitä jaetaan erilaisissa tilaisuuksissa, painosmäärä vaihtelee 1 100 - 1 500 välillä. Aiempien lehtien esittelyjä lehden arkistossa.

Espanjan Sanomat

Espanjan Sanomat on vuodesta 1997 Etelä-Espanjassa ilmestynyt, julkaistu ja painettu espanjansuomalaisten ja suomalaisten Espanjan ystävien lehti, joka ilmestyy kuukausittain syyskuusta toukokuuhun ja lisäksi kerran kesäkuukausina, eli 10 kertaa vuodessa. Lehden päätoimitus sijaitsee Espanjan Fuengirolassa.

Lyhyet mekot
Lyhyet mekot

Suomalaista muotikuvausta Espanjassa: kaksi naista yllään lyhyet mekot. - Kuvaaja Kari Rainer Pulkkinen, vuonna 1973. - Kuvat Copyright © Museovirasto - Creative Commons.

Fuengirola

Kaupunkilehti Fuengirola on Espanjan Aurinkorannikolla ilmestyvä suomalainen kaupunkilehti. Lehti ilmestyy kerran viikossa perjantaisin. Internetistä lehti on luettavissa jo torstaina.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen, Kanariansaaret. Lanzarote on yksi Kanariansaarista ja sillä sijaitsee Puerto del Carmen, 10 000 asukkaan kaupunki ja saaren tärkein lomakeskus.

Creative Commons - kuva Copyright © 123_456

Uusi Costa Blanca

Uusi Costa Blanca (UCB) on Espanjan Costa Blancalla ilmestyvä suomenkielinen lehti. Se ilmestyy vähintään neljä kertaa vuodessa, kaksi numeroa keväällä ja kaksi syksyllä. Lehti on suunnattu kaikille Costa Blancalla ja muualla Espanjassa lomaileville ja asuville suomalaisille.

Olé-lehti

Olé-lehti on perustettu vuonna 1985 ja se on korvaamaton tietopaketti Espanjassa asuville, muutosta unelmoiville ja kaikille maasta kiinnostuneille.

Suomalainen Espanjassa

SE-sanomalehti (Suomalainen Espanjassa) on vuodesta 1991 alkaen ilmestynyt espanjansuomalaisten oma uutislehti. Lehti ilmestyy syys-toukokuussa joka toinen viikko, kesällä kerran kuussa

Lehti sisältää ajankohtaisia uutisia Espanjasta sekä suomalaisyhteisöjen tiedotteita omista tapahtumistaan. Mukana tietysti reippaita yleisönosastokirjoituksia ja mukavia pakinoita elämästä Espanjassa.

Finni-lehti

Finni-lehti on Aurinkorannikon nuorten suunnittelema ja toteuttama lehti.
Radio

Suomenkielinen radio Espanjassa - Radio Finlandia

Finlandia on perustettu vuonna 1990 ja se on ainoa suomalainen radiokanava Espanjassa. Tavoitamme myös kaikki suomalaiset muualla maailmassa. Lähetämme monipuolisia suomalaisia ohjelmia, MTV-uutiset viidesti arkipäivissä, järjestämme kilpailuja, esittelemme alueen tarjontaa ja teemme ohjelmia kansan parista. Olemme nopeimmin tavoittava tiedotus- ja mainoskanava Costalla, myös heille joilla ei ole internettiä.

Radio Finlandia Radio Finlandia - Aurinkorannikon nopein suomalaismedia Heti puskaradion jälkeen.

Monenlaista espanjankävijää ja -asujaa

Suomalaisten joukossa Espanjassa on monenlaisia kulkijoita. Useimmat käyvät vain lomailemassa etelän auringossa turisteina, ja kun matka tavallisimmin kestää viiikon, heitä kutsutaankin "vain viikkoturisteiksi". Näin heidät voidaan erottaa sellaisista suomalaisista, jotka viipyvät maassa pidempään tai vaikkapa kaiken aikaa ja ympäri vuodet.

Pysyvämpien asujien joukossa oman ryhmänsä muodostavat pakkaspakolaiset, eli suomalaiset, jotka viettävät talvikauden Espanjassa. Heitä voi kutsua kausisiirtolaisiksi taikka -asukkaiksi, itse asiassa he ovat kuin muuttolintuja. He muuttavat lintujen lailla keväin ja syksyin, viipyen Suomessa kesäajan.

Jotkut suomalaisetkin tekevät sellaisen päätöksen, että he muuttavat pysyvästi asumaan Espanjaan. Pysyvästi Espanjassa asuvilla suomalaisilla on maassa oma residencia, joka tarkoittaa koti- tai asuinpaikkaa.

Marbella

Creative Commons - kuva Copyright © Bert Kaufmann

Marbella

Aurinkorannikolla, Málagan maakunnassa, Andalusian itsehallintoalueella sijaitsee hienoston suosima kaupunki, Marbella, jossa on noin 140 000 asukasta.

Luksusmatkakohteeksi luokitellussa Marbellassa ovat viihtyneet jo vuosikymmenten ajan ylellisyyttä rakastavat rikkaat ja kuuluisat ihmiset. Kaupungin lukuisista nähtävyyksistä yksi on Puerto Banús, Marbellan kupeessa sijaitseva huvisatama. Siellä voi käydä ihailemassa maailman upeimpia huvijahteja ja kalleimpia autoja.


Mallorcan rannoilla.

Creative Commons - kuva Copyright © Deyvis Tejada

Lähteet
*Aurinkorannikko.com
*Suuri maailmantieto, Espanja - Valitut palat
*Fuengirola.fi
*Länsi-Suomi: Raul Mannola tuo Raumalle tuulahduksen Espanjaa
*Yle Uutiset: Flamencokitaristin korkeakoulu on baarinnurkka Sevillassa
*Apu: Näin ennen matkailtiin: Kun maailma avautui suomalaismatkailijalle
*Wikipedia: Keihäsmatkat
*Suomi-Espanja Seura: Paljonko suomalaisia asuu Espanjassa?
*Karoliina Espanjassa: Toimintaohjeet Espanjan Aurinkorannikolle muuttavalle työikäiselle
*Anu Valve: Pakkasen pakolaiset - Tarinoita Aurinkorannikolta - Tammi
*Espanja-Loma
*Tuija Saresma: Los Pacos - suomalaiskeskittymä Aurinkorannikolla