Tunturisuden sivut
Tunturisuden Joulu

Sielu ja ruumis elpyvät Ave Marian tunnelmissa

Ave Maria on rukous, jolle useat säveltäjät ovat antaneet musiikillisen ulkoasun. Ave Maria on rakastetuinta joulumusiikkiakin. Ihan tutkimusten mukaan on todistettu, että säännöllinen Ave Marian kuuntelu paitsi tuottaa onnentunnetta ja mielenrauhaa, myös ihan fyysisesti parantaa ihmistä. Siirry Ave Marian pariin ja testaa, miten kuuntelu vaikuttaa sinuun:

Joulu 2018 Ave Maria Tunturisuden sivuilla.

Joulu 2019

Kuva Designed by Freepik.

Eikä mikään estä sitä, että Joulusivuilla voi liikuskella myös ympäri vuoden. Sisältöä päivitellään ja uudistellaan pitkin vuotta. Ensimmäiset päivitykset on jo aloitettu:

Joulu 2018 Jouluajan 2019 kalenteri.

Joulukuuraus

Joulukuuraus. Lappeenrannan kirkon jouluvalmistelut; lattian kuuraus vuonna 1955.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Kuvapaja - Copyright © Lappeenrannan museot


Hywää Joulua

Immi Hellénin huoneessa kynttilä paloi myöhään

Immi Hellén (18. tammikuuta 1861 Kuorevesi - 20. tammikuuta 1937 Helsinki) tunnetaan runoistaan. Hän toimi opettajana Helsingissä yli 40 vuotta. Hänet tunnetaan erityisesti lasten runoistaan, joista monet kuuluvat Suomen kansan ja erityisesti koulujen runoaarteistoon, sillä hänen runoilemiaan lauluja on laulettu kouluissa sukupolvien ajan. Tunnetuimpia ja rakastetuimpia niistä ovat "Kas kuusen latvassa oksien alla", "Teki peipponen koivuhun pesän" ja "Paimenpoika". Hellén kirjoitti yli tuhat runoa, joista suurin osa julkaistiin lasten- ja nuortenlehdissä. Oma erityisasemansa Immi Hellénin tuotannossa on koskettavan surumielisellä laululla "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie",

Immi Hellénin runoilemiin sanoihin sävelletyistä joululauluista on tunnetuin "Joulukirkkoon" eli "Kello löi jo viisi". Tuo iki-ihana lauluhan antaa meille kaiken muun ohella aina pätevän ohjeen siitä, kuinka riemuisaa ja jännittävää on nousta yhä uudelleen uuteen päivään - ja jopa kello viideltä.

Immi Hellén on ollut noita Suomen suuria taiteilijoita, jonka kirjoittamat lastenlaulut ovat saattaneet yhä uudet sukupolvet elämän taipaleelle. Hänestä antaa hyvää kuvaa se, että kerrotaan kuinka jo hänen seminaarivuosinaan kynttilä paloi myöhään hänen huoneessaan. Siellä Immi Hellén hiljaisuudessa yksinään kirjoitti ylös niitä kauneimpia tuntojaan, jotka vielä tänäkin päivänä ovat tärkeä osa jouluamme.

Hywää Joulua

Joulupukki

Etelän tumma joulupukki.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Flickr/Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo de San Isidro


Saana

Saana (1028 m) marraskuun 30. päivänä. Saana on jo kääriytynyt kaamoksen sinipunaiseen hämärään, sillä kaamos on alkanut juuri viisi päivää ennen kuvanottohetkeä eli 25.11.

Lapin suurtunturit ja Korvatunturi

Lapin suurtunturit, nuo uljaat yli tuhatmetriset huiput sijaitsevat kaikki Enontekiöllä, Käsivarren pohjoisimmassa kolkassa, Kilpisjärven ja Saanan pohjoispuolella. Myös Saana lukeutuu näihin yli tuhatmetrisiin tuntureihin. Kaikista tuntureistamme 60 % sijaitsee Enontekiöllä. Tämänkin kolkan tunturit ovat mielikuvissamme osa Lapin Joulumaata. Onhan koko Lappi Joulupukin valtakuntaa.

Juuri joulun aikoina Haltilla (Suomen korkein huippu ja tunturi, 1323 m) ja sitä ympäröivillä, lähes arktisilla tunturihuipuilla vallitsee kaamoksen hyinen pimeys ja kylmyys. Ehkä joku poromies liikkuu jossakin, tai yltiöpäinen vaeltaja kiirehtää kohti tunturitupaa, mutta muuten on autiota ja hiljaista. Poliisit ja rajavartijatkin ovat näistä maisemista poistuneet. Lähin poliisi löytyy Muoniosta. Jos hätätila yllättää, voi apua joutua odottamaan todella pitkään.

Joulupukin kotipaikka Korvatunturi sen sijaan sijaitsee ihan eri suunnalla, Savukoskella Suomen Lapissa, aivan itärajan tuntumassa. Korvatunturilla on korkeutta 483 metriä. Tunturin sijainti on syrjäinen ja varmistaa sen, että joulupukki tonttuineen saa rauhassa viettää salaperäistä elämäänsä, jota hyvin harvat ovat päässeet koskaan näkemään.

Tunturisusi Korvatunturi.

Fazerin joulukonvehdit

Verrattomia. Fazerin joulukonvehdit 1960-luvun lopulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Turun Museokeskus


Fazerin joulusuklaata

Fazerin taloussuklaata. Jouluista suklaata 1960-luvun lopulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Turun Museokeskus
Fazer Finlandia marmeladirasia

Joulumarmeladia. Fazerin jouluajan Finlandia marmeladirasia, vuonna 1966.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Turun Museokeskus


Pyrypallo Joulun taikaa: pyrypallo eli lumisadepallo

Pyrypallo eli lumisadepallo (engl. Snow globe) - tai hyvin kauniisti ilmaisten "lumiakvaario" - on pallon taikka puolipallon muotoinen, kirkkaasta lasista tai muovista valmistettu esine. Muoto voi olla jokin muukin. Muovi tuli käyttöön 1950-luvulla. Pallon sisälle on asetettu jokin pienoiskokoinen talvinen näkymä, esimerkiksi kaunis maisema, rakennuksia, kaupunkinäkymä, kauriita, lumiukko tai milloin mitäkin. Pallo on täynnä kirkasta nestettä, joka on ollut alunalkaen vettä. Kun palloa ravistaa, sen sisälle asetetut valkoiset hiutaleet alkavat leijailla maagisen kauniisti nesteen ansiosta.

Ensimmäisten pyrypallojen ajankohtaa ei tarkoin tiedetä, mutta pyrypalloista tuli hyvin suosittuja Ranskassa jo 1800-luvun alussa. Viktoriaanisella aikakaudella pyrypallot valloittivat Englannin. 1800-luvun lopulla palloja myytiin jo kaikkialla Euroopassa. 1910-luvulla pyrypallot valloittivat Amerikan ja siellä niistä tuli suosittuja keräilykohteita.

Pyrypallo

Pyrypalloja valmistetaan ja myydään edelleenkin. Kiinan ja Hongkongin suunnalla pyrypalloja valmistetaan massatuotantona, kun taas esimerkiksi Itävallassa niitä tehdään hienoina ja kalliina versioina. Sukupolvesta toiseen valmistajat ovat yrittäneet pitää liikesalaisuutena sitä, mistä materiaalista he ovat lumihiutaleet tehneet. Hiutaleet ovat voineet olla luunsiruja, posliinia, hiekkaa, liukenemattomia saippuahiutaleita tai jopa sahanpurua.

Nykypäivän pyrypalloissa käytetään sähköisiä järjestelmiäkin niin, että palloa ei tarvitse edes ravistaa. Veteen sekoitetaan sopivasti kirkasta, kevyttä öljyä, tai pakkasnestettä, glyseriiniä tai glykolia, niin että nesteestä tulee paksumpaa ja hiutaleet leijailevat siinä kauniimmin, pudoten pohjaan hitaammin. Pyrypallo voi myös olla valaistu, jolloin näkymän satumaisuus entisestäänkin korostuu. Pyrypallossa voi olla mukana myös soittorasia.

Pyrypallo seisoo pöydällä allaan olevan, usein keramiikkaisen alustaosan päällä. Alustaosakin voi olla koristeltu värillisin kuvin ja kohokuvioin. Pyrypalloja on monenkokoisia, ihan pienistä, valtaviin julkisissa tiloissa esiteltyihin pyrypalloihin.

Pyrypallo on talven ja joulun ihme

Kun joulun ja talven ihmeistä puhutaan, niin pyrypallo on sellainen ihme, jota missään nimessä ei voi jättää huomioimatta. Erityisesti entisinä aikoina se on lumonnut miljoonia ihmisiä. Niin se tekee vielä nykyisinkin. Pyrypalloon tiivistyy koko Joulun lumoava kauneus.

Itämaan tietäjät

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Itämaan viisaat tietäjät - Copyright © Katholische Jungschar Österreichs


Joulun odotusta

Kuva Designed by Freepik.

Juopon lapsi mieron tiellä

Entisaikojen lehdissä taisteltiin raittiuden puolesta ja viinan kiroja vastaan. Viinan kauheutta kuvailtiin inhorealistisen värikkäästi. Viesti meni parhaiten perille, kun asiat esitettiin sanoin ja kuvin jyrkän mustavalkoisina: yhtäällä oli juopon ankea joulu, toisaalla raittiin kodin seesteinen perhejuhla. Pekka Kalervo kuvasi vuoden 1908 "Joulupukissa" perheen onnetonta kohtaloa runossaan "Mieron tiellä".

"Mieron tietä pieni poika hiljaksensa astuu,
ehtimiseen kalvas poski kyynelistä kastuu.

Kapakkahan isä polo viime pennin kantaa,
kärsimyksen kyyneleitä kodillensa antaa...

Äiti hellä ojennella isäraukkaa koittaa,
mutta villi viinan himo uhrinsa vain voittaa.

Sairastuupi äiti armas, ovi kuolon aukee,
Silloin ruumis riutuvainen ainaiseksi raukee.

Kylmä on nyt kotiliesi, kylmä äidin povi.
Kuule isä! Mihin johtaa juoppouden ovi?

Tämän jälkeen orpo aina mittaa tietä mieron.
Isä viinaan vaivuttaapi kohtalonsa kieron.

Kotiansa muistaa poika, isäraukkaa siellä
himoihinsa vajonnutta juoppouden tiellä,

muistaa vielä äidin neuvon, kädet ristiin liittää,
lapsen mielin, nöyrin kielin Herraa hyvää kiittää.

Unhoon kodin kurja kuva sielustansa haipuu,
mättähälle pehmeälle unehen hän vaipuu.

Ohjaa, ohjaa isäin Isä, pientä matkamiestä,
suojaa häntä ennenkaiken juoppouden tiestä!"


Joululauluja

Jouluna - Immi Hellén 1919

Sä vietät juhlaa valon ja juhlaa rakkauden.
Käy kautta synkän salon nyt viestit veljeyden.

On koti sulla hellä, on siskot, vanhemmat.
Oi, olla voisko kellään nää juhlat armaammat!

On riemu, riemu ylin, soi laulut soinnukkaat.
Ja nytpä täysin sylin sä lahjaa annat, saat.

Ja juhlavaatteet yllä lapsparvi karkeloi,
ja juhlapöytään kyllä nyt äiti herkut toi.

Vaan kenpä seisoo tuolla? Ah, lapsi ryysyissään
sun porttis ulkopuolia niin ypöyksinään.

On talven viima jäinen, ken lie se koditon?
Se lapsi yksinäinen, ah - seimenlapsi on.

Hän syntyi puuttehessa taas kerran köyhä näin.
Sun riemus runsaudessa Hän unhotuksiin jäi.


Tunturisusi Joulurunot.

Helsingin joulu

Helsinki loppiaisen aattona 1971. Joulukuusi Senaatintorilla. Taustalla tuomiokirkko (arkkitehti C.L.Engel 1830-52). Vasemmalla keisari Aleksanteri II:n muistomerkki (Johannes Takanen ja Walter Runeberg 1884-94).

Taustalla keskellä pieni joulunpunainen auto on Fiat 600. Se oli 3,3 metriä pitkä ja 1,4 m leveä, takamoottorinen neljän hengen auto. Auton lempinimiä olivat Pikku-Fiiatti ja Pompannappi, myöskin Lypsyjakkara, Kuoppatutka, Kusiainen, Maantiepaise, Munuainen, Näppy, Sittiäinen - ja keltaisena Postiauton lokari, Postiauton muna ja Postilaatikko.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Foto Roos - Copyright © Helsingin kaupunginmuseo
Joulupukin polvella

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Chase McAlpine


Joulun kauneus

Joulunkellot Internetin Joulukalenterit 2019

Joulu Vuoden 2019 Internetin Joulukalenterit tulevat aikanaan.

Joulupukki

Itämaan tietäjät

Hyvä Joulumieli keräys 2019

Hyvä Joulumieli keräys 2019 käynnistyy marraskuussa 2019.

Joululintu

Punarinta (Erithacus rubecula) olisi kuin luotu värityksensä puolesta joululinnuksi, mutta tämä kesäisin maassamme yleinen lintu on harvinainen talvehtija. Muutamat, ehkä enimmillään muutamat sadat yksilöt kuitenkin jäävät tänne talviksi, ja selviytyvät nimenomaan ja ainoastaan ihmisen järjestämän ruokinnan avulla. Pähkinärouhe on punarintojen herkkua.

Joululintuja

Jos kuvataiteilijoilta, runoilijoilta tai kirjailijoilta kysyttäisiin, mikä lintu voisi olla Suomen joululintu, niin kolmen kärki olisi selvä: lajit olisivat punatulkku, talitiainen ja varpunen. Myös kansa pitää juuri näitä lajeja eniten jouluun liittyvinä.

Punatulkulla on värityksensä puolesta erinomaiset edellytykset joululinnuksi. Sillähän on yllään juhlapuku, ihan saketti, punaisine liiveineen. Kaunis on joululintuna keltamusta talitiainenkin, jolle kansa on antanut enemmän nimiä, kuin millekään toiselle linnulle. Harmaa varpunen ei koreile puvullaan, mutta siihen liitetään sen sijaan runsaasti yleviä, jouluisia piirteitä, kuten nöyryys, avuliaisuus ja oikeanlainen, kunniakas köyhyys. Siinä, missä punatulkkua voisi pitää suomalaisuudessa pöyhkeänkin koreilevana, varpunen vaatimattomuudessaan ehkä edustaa kansan syviä rivejä juuri suomalaisimmin.

Valkoinen jouluruusu

Valkoinen jouluruusu

Joulun kukkien värimaailmasta tulee mieleen punainen, mutta on myös muunvärisiä, kuten valkoisia joulukukkia. Valkoinen jouluruusu (Helleborus nigel) on hyvin kaunis perenna, jonka tunnistaa lautasmaisista valkoisista tai vaaleanpunaisista kukistaan. Se ei siis nimestään huolimatta ole ruusu, vaan se kuuluu leinikkikasveihin.

Jouluruusu on kivikkokasvi, jota tavataan villinä Keski-Euroopan, Etelä-Euroopan ja Vähän Aasian vuorisilla seuduilla. Sisätilassa jouluruusu kukkii parhaimmillaan jopa 6 viikkoa.

Jouluruusulla on takanaan pitkä historia. Antiikin Kreikassa sen mustia juuria käytettiin rohtona. Tarunhohtoinen parantaja Melampos on ollut ensimmäisiä kasvin lääkeyrttinä käyttäjiä. Siltikin, on syytä muistaa, että jouluruusu on myrkyllinen.

Tunturisusi Joulukukat.

Hellaksen kermasuklaata

Hellaksen kermasuklaata. Pikkupaketti, joka on ollut 1960 - 1970-luvuilla tarkoitettu Hellaksen kermasuklaan postitukseen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Turun Museokeskus


Tunturisuden joulusivut 2001 - 2018. Yhteys tunturisusi@outlook.com

Tiernapojat

Itämaan kolme viisasta miestä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Antilope2


Joulu 2018 Tiernapojat.

Pukki Ponteva

Fazerin joulumainos. Jouluista suklaata 1960-luvulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Turun Museokeskus


Jouluradio

Joulumusiikin rakastettu pää-äänenkannattaja Jouluradio kuulunee netissä ympäri vuoden, mutta sen kuulemme sitten vuoden 2019 kuluessa.

Jouluradio
Tyttö ja tonttu-ukko

Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua
Jouluaatto, jouluale, jouluapulainen, jouluarvoitus, jouluaskare, jouluateria, jouluavustus, joulubaletti, jouluelokuva, jouluenkeli, joulufiilis, jouluhali, jouluhalko, jouluhartaus, jouluherkku, jouluhullu, jouluhumala, jouluhuutokauppa, jouluhäät, jouluhöperö, jouluhöpsö, joulujuhla, joulujulkaisu, joulujumalanpalvelus, joulujuoma, joulukahvi, joulukakku, joulukaktus, joulukala, joulukalenteri, joulukalja, joulukaramelli, joulukarkki, joulukatu, joulukepponen, joulukeräys, joulukiire, joulukinkku, joulukirja, joulukirjallisuus, joulukirkko, joulukonsertti, joulukoriste, joulukukka, joulukuusi, joulukuva, joulukuvaelma, joulukynttelikkö, joulukynttilä, joululaulu, joululehti, joululeikki, joululeipä, joululevy, joululiikenne, joululimppu, joululoma, joululyhde, joulumakeinen, joulumakkara, joulumarkkinat, joulumerkki, joulumessut, joulumuori, joulumusiikki, joulumyyjäiset, joulunumero, joulunäytelmä, joulunäyttely, jouluoljet, jouluolut, jouluomena, jouluoratorio, joulupahnat, joulupaisti, jouluparaati, joulupata, joulupiparkakku, joulupirtti, jouluporsas, jouluposti, joulupukki, joulupulla, joulupuuro, joulupäivä, joulupöytä, jouluraha, joulurakas, joulurauha, joulurukous, jouluruno, jouluruoka, jouluruusu, jouluryyppy, joulusaarna, joulusahti, joulusaippua, joulusalaatti, joulusalarakas, joulusatu, joulusiivous, joulusinappi, joulusuudelma, joulusuukko, joulusuukkonen, joulutaide, joulutarina, joulutervehdys, joulutodistus, joulutoivotus, joulutonttu, joulutulppaani, joulutupa, joulutähti, jouluvalo, jouluviina, jouluviini, jouluvirsi, jouluyllätys, jouluyö, jouluähky, jouluörkki, jouluörveltäjä...
Joulu
Hauskaa joulua