Tunturisuden sivut
Kuva yllä Copyright Henry Söderlund - Creative Commons.

Hauskaa joulua Joulun tietovisaa

Joulupukin säkki

1) Joulupukin säkki

Mainoksen kuvassa joulupukilla on isohko säkki. Ihan aito ja oikea joulupukin säkki on juuttia, Mitä onkaan juutti? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Virttynyttä, uuskäytettyä lumppua.
2) Kasviskuitua.
3) Erikoisvillaa.
4) Erikoispehmitettyä poronvuotaa.Joululahjat

Kuva www.freepik.com.

2) Maailman suurin piparkakkukylä

Leipuri Jon Lovitch New Yorkissa on hurahtanut piparkkakkutaloihin. Hän on valmistanut piparkakkukylän, jossa oli eniten piparkakkutaloja koko maailmassa. Mutta kuinka monta piparkakkutaloa? Valitse oikea vaihtoehto:

1) 45.
2) 236.
3) 715.
4) 1 102.3) Paljon voita suureen piparkakkutaloon

Vuoden 2018 jouluna Teksasissa valmistettiin kaikkien aikojen maailman suurin piparkakkutalo. Kuinka paljon voita tarvittiin tässä valmistuksessa? Valitse oikea vaihtoehto:

1) 17 kg.
2) 252 kg.
3) 820 kg.
4) 1100 kg,


4) Minkä arvoinen on ollut maailman arvokkain joulukuusi?

Joulukuusen voi halutessaan koristella hyvinkin kalliisti. Eräs ökyrikas taho on mennyt tässäkin äärimmäisyyksiin ja koristellut sen verran kalliisti, että paremmaksi on vaikeaa pistää. Minkä arvoinen oli tämä maailman arvokkain joulukuusi? Valitse oikea vaihtoehto:

1) 240 000 euroa.
2) 860 000 euroa.
3) 1,4 miljoonaa euroa.
4) 12,3 miljoonaa euroa.Joulupukki

5) Joulupukki ei jaa lahjoja tuhmille!

Jouluna korostetaan aina sitä, että tuhmana ei saa olla. Mikä allaolevista sanoista mielestäsi kuvaa tuhmaa parhaiten? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Ilkeä.
2) Pahansuopa.
3) Epärehellinen.
4) Tyhmä.6) Mitä ovat pyryharakka ja pyrypallo?

Pyrypallo esitellään Tunturisuden Joulusivuilla, tutustu sieltä pyrypalloon. Mutta mikä ihme on joulunakin pirttiin tupsahtava pyryharakka? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Se on lumipyryn sokaisema harakka, joka voi erehtyä työntymään pyryn aikana sisälle.
2) Se on vilkas ja vallaton tyttö.
3) Se on harakka, joka vanhoissa kansanviisauksissa ennustaa pihamaalle ilmaantuessaan pian nousevaa lumipyryä.Lukeva tyttö

7) Joulun kirjamarkkinoiden menestyskirja

Kuvassa yllä tyttö viettämässä joulua vuonna 1934. Lukuvaloina hänellä ovat kirjansa kanssa kynttilät. Kuvaaja Aarne Pietinen Oy, kuva Museovirasto. Vuoden 1945 joulumarkkinoille ilmestyi eräs kirja, joka myytiin muutamassa viikossa loppuun. Mikä kirja se oli? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Sinuhe egyptiläinen.
2) Tuntematon sotilas.
3) Tiinan suuri salaisuus.
4) Lassie palaa kotiin.


Santa Claus

8) Santa Claus on Amerikan joulupukki

Amerikan joulupukki tuntee nimen Santa Claus. Joiltakin tavoiltaan hän hieman eroaa suomalaisesta Korvatunturin joulupukista. Siis ei vain esimerkiksi niin, että hän lentää poroineen taivaalla ja pitää enemmän Coca-Colasta, kuin meidän pukkimme. Mutta mikä on tämä tässä tarkoitettu, pieni ero? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Santa Claus tapaa lahjakierroksellaan KAIKKI perheet.
2) Santa Claus tapaa lahjakierroksellaan VAIN osan perheistä.
3) Santa Claus ei tapaa kierroksellaan ainuttakaan perhettä.Jouluolutta

9) Mitä onkaan ekstrakti?

Vanhassa joulumainoksessa on hienosteltu ja siinä todetaan, että Joulu-Juomaan on ekstraktin valmistanut eräs tunnettu yritys. Mutta mitä ihmettä onkaan tuo ekstrakti? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Se on hienostunut nimitys etiketille.
2) Se on ekstraa eli ylimääräistä ja tarkoittaa mausteita.
3) Se on uutetta.
4) Tietenkin se on hienompi nimitys pullon korkille.10) Miten hiippalakki eli piippalakki eli tonttulakki syntyi?

Hiippalakki on joulutontun tuttu, punainen suippopäinen päähine, jonka päässä on kulkunen tai valkoinen tupsu. Mikä on sen alkuperä? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Sen keksi ja kehitteli ruotsalainen joulukorttitaiteilija Jenny Nyström.
2) Se on ollut ennen muinoin miesten ja naisten päähine Keski-Euroopassa - sekä ulkosalla että yömyssynä.
3) Sen keksi ja kehitteli amerikkalainen taiteilija Thomas Nast.
4) Sen esimuotona on piispan hiippalakki.

Hauskaa joulua Jouluarvoituksia

1) Pyylevä, hyvin lyhyt, valkopartainen tonttu työskentelee korkean tunturitalon ylimmässä kerroksessa Korvatunturilla. Päivittäin saapuessaan töihin hän kävelee 500 askelmaa ylhäälle pajaansa. Häntä ahdistaa kovin, koska hän ei haluaisi kiivetä askelmaakaan. Illalla tonttu ottaakin hissin ja huristelee sillä nopeasti ja helposti takaisin alas. Hissi on ollut yli 500 vuotta toimintakuntoinen ilman häiriöitä. Miksi ihmeessä pyylevä valkopartainen tonttu tekee päivittäin tällä tavalla, että ei myös nouse hissillä?2) Jos joulun aikaan pimeys ja kaamos ahdistaa, kannattaa seisoa poron takana. Mutta miksi?3) Mikä on joulukynttilöiden ammattitauti?4) Eukko oli hiihtelemässä Korvatunturilla, kun hänen vastaansa tuli yllättäen lauma susia. Eukkopas alkoi siinä samassa nauraa ihan katketakseen! Mutta miksi?5) Tiedätkö, kuinka kauan aikaa elikään maailman vanhin tonttu?
6) Mikä on tämä jouluesine: itse alasti, vaatteet sisällä? Samaa voi kysyä myös näin: iho päällä, paita alla, paidan päässä päivänpaiste? Samaa voi kysyä vielä näinkin: valkean syö, mustan purkaa?7) Mitä sellaista on joulukuussa, mitä ei ole missään muussa kuukaudessa?8) Mitä on sekä neulassa, usein ovessakin ja aina joulupukin päässä?Outoja nimiä!

Kuva www.freepik.com.

Bonuskysymys: tunnetko joulukuun nimipäivät?

Alla annetaan vihjeitä nimipäivistä, joita juhlitaan joulukuussa. Sinun tehtäväsi on vihjeen perusteella tietää taikka arvata oikea nimi. Aloitetaan helpolla:

1) Tämä nuorukainen tuo Joulun ihan tupaan asti?2) Tämän nimisiä olivat ensimmäiset ihmiset?3) Tämän tytön nimi päättyy siihen, jonka avaamme kun astumme sisään?


4) Nämä kaksi neitokaista anovat ja unelmoivat samana päivänä?5) Tämän tytön nimi on kehoitus?6) Tämä karjalainen nimi tarkoittaa kukkasta kaimansa marttyyri Eugenian mukaan?Joulupukin univajeet?

Joulupukki joutui jouluviikolla urakoimaan lahjojen kanssa pajallaan niin, että hän ei ehtinyt viiteen päivään laisinkaan nukkumaan. Mutta miten ihmeessä hän ei ollut laisinkaan väsynyt?

Hauskaa joulua Kompakysymyksiä

1) Miksi joulunakaan ei koskaan sada lunta kahta päivää perätysten?2) Mitä kaikkea ihmiset joulunakin tekevät yhtä aikaa?Tonttupari

Kuva www.freepik.com.

3) Joulupukki jakaa viidelle lapselle lahjasäkistään viisi omenaa siten, että kukin lapsista saa yhden omenan. Lahjasäkkiin jää kuitenkin yksi omena. Miten se on mahdollista?4) Mihin joulupukin esittämään kysymykseen ihminen ei voi koskaan vastata myöntävästi?


5) Joulupukki palasi lahjojen jakomatkaltaan kohti Korvatunturia ja tiellä häntä vastaan tuli yhdeksän tonttua. Jokaisella tontulla oli selässään kahdeksan säkkiä, joissa oli seitsemän kissaa. Montako elävää olentoa oli matkalla Korvatunturille?

Joulupukeille on briteissä oma koulunsa "Santa School", jossa he oppivat mm. sanomaan Hyvää Joulua viidellätoista eri kielellä. Kuvassa yksi innokkaista oppilaista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © TaylorHerring


6) Joulupukki saa paljon kirjeitä ja joskus tontut helpottavat hänen urakkaansa ja lukevat hänelle lasten kirjeitä ääneen. Mikä on se ihmesana, jonka jokainen tonttukin aina lukee väärin?7) Perhe meni joulusaunaan ja oli vastatuuli. Kun he palasivat saunasta, niin tuuli ei ollut kääntynyt, mutta siltikin taas tuuli vastaan! Miten tämä oli mahdollista?8) Kuinka pitkä matka joulupukilla on Korvatunturilta Mikkeliin?9) Joulupukki katseli syvämietteisenä jouluyönä tähtitaivasta - ja pohdiskeli mielessään, mihin avaruus päättyykään? Tiedätkö sinä sen?


Tonttupari

Kuva www.freepik.com.

10) Montako kertaa voit haukata puolen kilon joululimpusta?11) Joulupukin kukkopas muni munasen Ruotsin ja Suomen rajalla - mutta tarkkaan ottaen, kumman maan puolelle muna pyörähti?12) Koska joulupukki joutuu kulkemaan ristiin rastiin pitkin Suomea, niin kerran häneltä kysyttiin, että kumpia maassamme on enemmän - ylä- vaiko alamäkiä? Tietäisitkö sinä vastauksen tähän vaikeaan kysymykseen?13) Joulupukilla oli yhdessä kontissa 32 lahjaa ja toisessa kontissa peräti 65 lahjaa - kolmannen kontin hän oli jättänyt Korvatunturille. Montako joulukonttia pukilla oli mukanaan?Hauskaa joulua Joulua odotellessasi testaa hoksaamistasi myös yleisten arvoitusten ja kompakysymysten parissa!
Tunturisuden sivut
Jouluaika
Joululaulut