Tunturisuden sivut
Enkeli

Arkkienkeli Mikael - Taivaallisen sotajoukon komentaja

Arkkienkelit eli ylienkelit ovat yhdeksänportaisen enkelihierarkian kahdeksas ryhmä, kolmannen hierarkian toinen kuoro. Hepreankielinen nimi Mikael tarkoittaa "Joka on niin kuin Jumala".

Raamatussa Mikael mainitaan nimeltä viisi kertaa. Danielin kirjassa (10:13) Mikael on "yksi suurimmista enkeliruhtinaista", (10: 21) - hän on myös "teidän enkeliruhtinaanne" ja (12:1) "suuri enkeliruhtinas". Danielin kirjassa Mikael esiintyy Israelin kansan suojelijana. Uudessa testamentissa Mikael mainitaan kahdesti ja häntä kutsutaan nimellä (Juud. 9) "ylienkeli Mikael". Ilmestyskirjassa (2:7) kerrotaan, että "Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan". Monen muunkin raamatunkohdan on perinteisesti tulkittu tarkoittavan Mikaelia, esim. (Joos. 5:13-15): "Mies (paljastettu miekka kädesään) vastasi: Olen Herran sotajoukon päällikkö..."

Enkeli

Mikael on enkeleiden joukossa taistelija ja taisteleva soturi, joka johtaa taivaallisia sotajoukkoja. Mikaelin on arveltu olleen nimeltä mainitsematon enkeli ainakin seuraavissa Raamatun tapahtumissa: Sanheribin sotilaiden tuhoaminen, Iisakin uhraamisen estäminen ja tuli Mooseksen näkemässä palavassa pensaassa. On arveltu, että Mikaelin hallussa ovat myös taivaallisen portin avaimet ja hän punnitsee, joutuuko sielu kadotukseen vaiko autuuteen. Mikaelia on pidetty myös kuoleman enkelinä.

Taidekuvissa arkkienkeli Mikael on yleensä niissä soturin tehtävissään, joissa hän surmaa miekkoineen lohikäärmettä tai saatanaa. Hänellä voi olla käsissään myös pallo, ns, "valtio-omena", maanpiirin hallinnan vertauskuva. Joskus hänellä on kädessään vaaka.

Amorin nuolen lävistämä sydän Arkkienkeli Mikael suojelijana

Arkkienkeli Mikaelilla on suojeluspyhimysten lailla erityisiä suojelukohteita.

Useiden maiden, kuten Valko-Venäjän, Englannin, Saksan, Papua-Uuden-Guinean ja Vatikaanin - sekä useiden paikkakuntien kaupunkien, kuten Lontoon - sekä kaikkien vaarallista työtä tekevien, kuten katolisen kirkon vartioston, Vatikaanin Sveitsiläisen kaartin, sotilaiden, taisteluihin osallistuvien, merimiesten, merten myrskyihin joutuvien ja poliisin; vuonna 1950 Paavi Pius XII julisti Mikaelin poliisien taivaalliseksi suojelijaksi - sekä juutalaisten, ruokakauppiaiden, sairaiden, ambulanssinkuljettajien, ensihoitoon osallistuvien, ensihoitajien, kuolevien, pyhän kuoleman kohtaavien, taiteilijoiden, leipureiden, pankkiirien, tynnyrintekijöiden, miekkailijoiden, hatuntekijöiden, ritareiden, radiologien - ja miekkaseppien suojelija ja suojeluspyhimys.Lähteenä Enkeli Saints.SQPN.com. - Michael the Archangel

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa, kattomaalaus Agnolo Bronzino - Palazzo Vecchio, Firenze, Italia - Copyright © Jan
Enkeli Katso ylin kuva kokonaisena.
*Kuvat - Copyright © Waiting For The Word
*Kuva oikealla ylimpänä - Francesco Cozza (Stilo, Calabria 1605 - 1682 Rome), Arkkienkeli Mikael taistelee Paholaisen kanssa.
*Kuva oikealla alimpana - "Arkkienkeli Mikael" Paolo Caliari eli Paolo Veronese - Copyright © Public domain - Wikipedia


Enkeli

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Kevino de Guzmán
Photo used with permission.


Kerubi
Enkeli Enkeli Enkeli Enkeli
Enkeli
Enkeli
Enkeli
Arkkienkeli Mikael - Carlo Crivelli 1476 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © carulmare
*** tunturisusi.com linkit ***