Tokion kesäolympialaiset
Kisakello Tokiossa. - Kuva Copyright © Dick Thomas Johnson - Creative Commons.

Tokion kesäolympialaiset 2020

Oi noita aikoja! Helsingin Olympialaisten tunnus. - Kuva Urheilumuseo.

Yang Qian

Kuvassa yllä ilmakivääriampuja, kiinalainen Yang Qian. Hän saavutti Tokion Olympialaisten ensimmäisen kultamitalin 24.7.2021. Ampumaurheilun naisten ilmakivääri on kesäolympialaisten ohjelmassa usein ensimmäinen laji, jossa ehditään jakaa mitalit. - Kuva Copyright © Wikimedia - Creative Commons.

Tokion kesäolympialaiset 2021

XXXII kesäolympialaiset kisaillaan Japanin pääkaupungissa Tokiossa 23.7. - 9.8.2021.

Koronan vuoksi olympialaiset järjestetään vuotta normaaliajankohtaa myöhemmin, eli vuonna 2021. Nämä ovat toiset kesäolympialaiset Tokiossa. Ensimmäiset olivat vuonna 1964. Vuoden 2021 kisoissa aiotaan käyttää osittain samoja kilpailupaikkoja kuin vuonna 1964.

Tunturisusi Tokion kesäolympialaisten viralliset sivut englanniksi.

Olympiastadion

Vanha, uuden stadionin edeltäjä, jolla koettiin suomalaisjuhlaa vuonna 1964.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Guilhem Vellut

Oi noita aikoja - Tokion kesäolympialaiset 1964

Kuvassa yllä on poispurettu, vanhempi Tokion Kansallinen Stadion, jolla vuonna 1964 koettiin ikimuistoisia hetkiä suomalaisen olympiaurheilun saralla. Silloin Pauli Nevala heitti keihästä neljännellä kiskaisullaan 82,66 metriä ja voitti sillä kultaa. Nevalan kova kilpakumppani Jorma Kinnunen sijoittui kisoissa kuudenneksi.

Suomi sai noista kisoista viisi mitalia. Ammunnassa Pentti Linnosvuo ja Väinö Markkanen ottivat kultaa. Pertti Purhonen pääsi nyrkkeilyssä pronssisijalle ja pronssia sai myös Hannu Rantakari telinevoimistelussa.

Uusia ja palaavia lajeja

Tokion kisoissa ovat kilpalajeista ensimmäistä kertaa mukana kiipeily, karate, lainelautailu ja rullalautailu. Näin japanilaiset saavat kisoihin mukaan oman kansallislajinsa karaten.

Pienen tauon jälkeen kesäkisoihin tekevät paluun baseball ja softball. Nämä lajit ovat Japanissa hyvin suosittuja.

Yhteensä Tokion vuoden 2020 olympialaisten urheilulajistoon kuuluu 33 lajia.

Tokion kesäolympialaiset 2020

Lainelautailussa eli surffauksessa kilpaillaan Tokion 2020 kesäolympialaisissa ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa. KOK:n päätös lajista olympialaisissa koskee toistaiseksi vain Tokion kisoja, joissa kilpaillaan miesten ja naisten shortboardin mitaleista. (Olympiakomitea)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Nathan Rupert

Millainen on sää Tokiossa kisojen aikaan

Tilastojen mukaan kisojen aikaan Tokiossa on hyvin helteistä. Lämpötila voi nousta jopa reilusti yli 30 asteeseen. Sekä maratonit että kävelykilpailut käydään kuitenkin Tokiosta yli 800 kilometrin päässä sijaitsevassa Sapporossa. Sapporossa on juuri kisojen aikaan keskimäärin kuusi astetta viileämpää.

Jos maratonit ja kävelyt olisi järjestetty Tokiossa, olisi lähtöjen pitänyt tapahtua aamuviideltä, jotta ei olisi syöksytty pahimpaan kuumuuteen. Halpaa ei siirto Sapporoon ole, sillä siitä aiheutuu Japanille ylimääräinen, 300 miljoonan euron lasku. (Iltalehti ja HS)

Suomalaiset Tokiossa

Tokioon valittujen suomalaisten urheilijoiden täydentyvää listausta voi parhaiten seurata Suomen Olympiakomitean sivuilta. Seurataan tilannetta!

Tunturisusi Suomen saavuttamat olympiapaikat Tokion olympialaisiin.

Tunturisusi Pohjoisen tähdet – Suomen olympiajoukkue 2021.

Seuraa myös Ylen uutisointia Tokion olympialaisista 2021.

Tunturisusi Yle Urheilu: Tokion olympialaiset 2021.

Japan Airlines Boeing 767-300 JA601J

Japan Airlines - Boeing 767-300 JA601J olympiatunnelmissa. Tokio Haneda 14.1.2020.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Karl Nixon
*Photo used with permission.

Japania kisaturistille - lyhyt kurssi

Olen tullut Suomesta - Finrando kara kimashita.
Minä olen suomalainen - Watashi wa finrando-jin desu.
Hyvää päivää - Konnichiwa.
Hauska tavata - Hajimemashite
En pidä tästä - Kore va suki de va arimasen.
Rakastatko minua? - Watashi no koto ga suki desu ka.
Kippis! - Kanpāi!
Anteeksi, että aiheutan häiriötä - Shitsurei shimasu.
Kiitos - Arigatō.
Pysähdy! Varas! - Tomete! Doroboo!.
En ymmärrä - Wakarimasen.
Olen eksynyt - Maigo desu.
Kutsukaa ambulanssi! - Kyūkyūsha o yonde kudasai!

(Yle, Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry ja Wikipedia)

Lasha Talakhadze

Lasha Talakhadze Rio de Janeiron Olympialaisissa vuonna 2016. - Kuva Copyright © Agência Brasil Fotografias - Creative Commons.

Yksi Tokion seuratuimmista superurheilijoista ja ennakkosuosikeista on georgialainen superraskaan sarjan painonnostaja, nykypäivän Herkules, Lasha Talakhadze. Murskaako hän kisoissa hallussaan olevat maailmanennätyksensä, kuten tiedot hänen harjoituksistaan antavat odottaa?! Hänen kerrotaan työntäneen harjoituksissa 270 kg.

Lasha Talakhadze Lasha Talakhadze

Tokion kesäolympialaiset 2020

Tokion olympialaisten maskotit. Olympialaisten maskotti on sininen hahmo ja paralympialaisten maskotiksi valikoitui pinkki hahmo. Maskotit valittiin japanilaisille koululaisille järjestetyn äänestyksen perusteella. Yli 200 000 koululaista antoi ääniä kisassa ja voittavan maskottiparin on suunnitellut Ryo Taniguchi. (Suomi Urheilu)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tin Long Yeung


Finlandia

Suomen joukkueen urheilijoiden kangasmerkki Tokion Olympialaisissa vuonna 1964. - Kuva Copyright © Urheilumuseo - Creative Commons.

Tokion uusi olympiastadion

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Yas Sezaki
*Photo used with permission.

Uusi Kansallinen Stadion - Tokio

Tällä stadionilla järjestetään Tokion kesäolympialaisten avajaiset ja päättäjäiset, sekä yleisurheilukilpailut ja jalkapallo-otteluita. Mukaan mahtuu 64 000 katsojaa. Syksyllä 2019 valmistuneen stadionin rakennuskustannukset olivat 1,27 miljardia euroa.

Stadionin ulkoreunaa kiertävät pehmeämpää vaikutelmaa luovat puupaneloinnit, sekä viherkasvirivistöt, joita on sijoitettu kiertämään pitkin ulkoreunan avoimia tasanteita. (HS)

Tyttö Tokiossa

Tyttö kaupungissa nimeltään Kichijōji, joka on osa Suur-Tokiota.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © tetsuo shimizu

Tokio on yksi ylitse muiden

Kun rajataan Tokio itse ydinkaupunkiin, siellä asuu noin 10 miljoonaa ihmistä. Koko Suur-Tokion metropolialueella asuu yli 38 miljoonaa ihmistä. Megakaupunki Suur-Tokio on maailman suurin metropoli. Suur-Tokio pitää sisällään lukuisasti kuntia ja kaupunkeja, joista suomalaisille nimeltä tutuin on Jokohama. Tuttuus tulee sanonnasta "jokohama humahutan". Pelkästään Jokohamassa on lähes 4 miljoonaa asukasta.

Maailman suurimman kaupungin määrittely on vaikeaa, koska kaupungin määrittely on vaikeaa. Ydinkaupunkien ympärille kehittyy esikaupunkeja, jotka liittyvät rajattomina siihen ja joihin puolestaan liittyy yhä uusia kaupunkeja. Näin syntyy metropoli.

Tokion uusi olympiastadion

Stadion ilmakuvassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Arne Müseler

Yleisurheilu

Tokion olympialaisiin osallistuu 1 900 yleisurheilijaa. Uutena lajina olympialaisiin tulee 4x400 metrin sekaviesti.

Sumo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Subhash Roy

Sumoa ei vielä nähdä Tokiossa

Sumo on karaten ohella japanilaisten kansallislaji myös. Siinä yksinkertaisesti yritetään kaataa vastustaja taikka saada hänet työnnetyksi ulos kehästä. Vaikka sumoa harrastetaankin ainakin 90 maassa, niin ainakaan vielä sitä ei japanilaisten harmiksi olympialaisiin kelpuutettu.

Vuonna 2018 Kansainvälinen Olympiakomitea kylläkin määritteli sumon olympialajiksi, mutta sillä katsotaan silti olevan vielä pitkä matka pääsyssä kisoihin. Sumo oli yksi niistä 26 lajista, jotka hakivat pääsyä Tokion kesäolympialaisiin, mutta tulivat hylätyiksi. (Inside The Games: Sumo granted full recognition as Olympic sport by IOC but prospect of appearing in Games still long way off)

Kisat televisiossa - aikaero - näin katsot olympialaiset Suomessa

Kesällä aikaero Suomen ja Japanin välillä on 6 tuntia. Japani on siis 6 tuntia edellä. Kun Suomessa kello on iltapäivällä 14:00, se on Japanissa jo 20:00 illalla.

Monet kisatapahtumat alkavat jo aamupäivällä Japanin aikaa, joten Suomessa kisoja seuraavalle on tiedossa aikaisia herätyksiä. Kisoja nähdään myös Yleisradion kanavilla, sillä YLE on tehnyt sopimuksen Discoveryn kanssa. Diili koskee ensisijaisesti yleisurheilua, jota näytetään suorana myös Eurosportilla. Mutta miltä kanavilta mitäkin näkyy, sen on selvitellyt Techradar:

Olympialaiset televisiossa Näin katsot Tokion olympialaiset Suomessa: aikataulu, TV-oikeudet, lajit ja muut tiedot kesän suurimmasta urheilutapahtumasta.