Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, Stegosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Rasmus Skov Larsen

Dinosaurus DINOSAURUKSET eli HIRMULISKOT

Mitkään muut eläimet eivät ole kiehtoneet ihmisten mielikuvitusta niin valtaisasti, kuin ovat tehneet dinosaurukset. Niiden koot ja toinen toistaan hätkähdyttävämmät ulkomuodot vetävät yhä uusia sukupolvia, lapsia ja aikuisia vastustamattomasti puoleensa.

Joskus elämän keskiajaksi kutsuttu dinosaurusten aikakausi alkoi ainakin noin 230 miljoonaa vuotta sitten, jollei aikaisemminkin. Kunnes yhtäkkiä näiden menestyksekkäiden matelijoiden aikakausi päättyi liitukauden lopulla noin 66 miljoonaa vuotta sitten.

Alun ja mystisen sukupuuton väliin mahtui salaperäisten dinosaurusten kukoistuksen aika, joka oli pituudeltaan valtaisa, ainakin yli 170 miljoonaa vuotta. Jos dinosaurusten ajan pituutta verrataan ihmisen elämään aikaan maapallolla, niin se on noin sata kertaa pidempi.

Outoja jättiläisiä jo ennen dinosauruksiakin

Jo kymmeniä miljoonia vuosia ennen dinosauruksia, permikaudella, maan päällä liikkui oudon näköisiä ja hyvinkin suuria eläimiä. Yksi niistä oli Dimetrodon, jolla oli selässään purje ihan kuten dinosauruksissa Spinosauruksella. Suurimmilla Dimetrodoneilla oli pituutta lähes 5 metriä ja painoa 250 kg.

Tunturisusi Dimetrodon.

Kääpiöitä dinosaurusten esi-isissä - Kongonaphon kely - "Pikkutappaja"

Se, mistä eläinlajeista dinosaurukset ja lentoliskot kehittyivät, on hyvin heikosti tunnettua. Ne molemmat kuuluvat samaan kehityslinjaan eli kladiin, Ornithodira. Kun dinosauruksissa ja lentoliskoissa on ollut kooltaan jättimäisiä muotoja, niin voisi hyvin tulla mieleen se, että niiden esi-isätkin olisivat olleet hyvin isokokoisia.

Heinäkuussa vuonna 2020 American Museum of Natural History julkaisi uutisen, joka kertoi ihan muuta. Sen mukaan näiden jättiläisten mahdollisten esi-isien joukossa on myös hämmästyttävän pienikokoisiakin, "taskukokoisia" lajeja. Yksi niistä on Madagaskarilta jo vuonna 1998 löydetty, fossiloitunut matelija Kongonaphon kely. Sillä oli korkeutta neljä tuumaa eli 10 cm, se söi hyönteisiä ja se eli 237 miljoonaa vuotta sitten. Se on ollut ehkä läheisempää sukua lentoliskoille kuin dinosauruksille. Kongonaphon kely selittäisi myös sekä dinosaurusten että lentoliskojen ihoon kiinnittyneet untuvat, höytyvät ja sittemmin sulatkin. Dinosaurus Katso kuva tästä lajista.

*ScienceDaily 6.7.2020: A tiny ancient relative of dinosaurs and pterosaurs discovered
*Wikipedia: Kongonaphon
*Independent 7.7.2020: Dinosaurs descended from pocket-sized reptile which "would probably make a great pet", scientists say

Jättiläisiä dinosaurusten jälkeenkin

Ei jättiläisten aikakausi ihan dinosaurusten aikakauden jälkeen loppunut. Samoihin mittoihin ei enää koskaan päästy, mutta melkoinen panssaripallo oli Doedicurus. Tämä tanakka eläin oli yksi raskaimmin panssaroiduista ja parhaimmin aseistautuneista maapallolla koskaan eläneistä nisäkkäistä. Hirmulintujen joukossa käveleskeli myös todellisia jättiläisiä, kuten Phorusrhacos.

Tunturisusi Doedicurus.
Tunturisusi Phorusrhacos.
Dilophosaurus

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Jan van den Berg
*Photo used with permission.

Dilophosaurus - "Kaksiharjalisko"

Dilophosaurus oli ensimmäinen suuri varhaisjurakauden petosaurus. Dilophosaurus wetherilli löydettiin ensi kertaa vuonna 1942 Arizonasta varhaisjurakauden kerrostumista.

Tunturisusi Dilophosaurus.

Komodonvaraani

Komodonvaraani on ainut nykyeläin, jolla on samankaltainen hampaisto kuin petodinosauruksilla.

Dinosaurus Komodonvaraani.

Ensimmäiset munat pehmeitä

Uusimman, kesäkuussa 2020 julkistetun tutkimustiedon mukaan ensimmäisten dinosaurusten munat olivat pehmytkuorisia, samankaltaisia kuin kilpikonnien munat. Tämä tietämys on vastoin aiempia käsityksiä. Kovakuorisiksi munat kehittyivät dinosaurusten kehityslinjassa ainakin kolme eri kertaa.

Vain kolmen eri dinosaurusryhmän, teropodien, hadrosaurien ja sauropodien fossiloituneita munia on löydetty. Sarvinaamojen munia ei ole löydetty juuri laisinkaan, vaikka niiden luurankoja on löydetty tuhansittain. Tästä tutkijat ovat tehneet sellaisen päätelmän, että näiden dinosaurusten munat ovat olleet pehmytkuorisia. (ScienceDaily 17.6.2020: First dinosaur eggs were soft like a turtle's)>

Mnyamawamtuka moyowamkia

Eräillä dinosauruksilla on helposti mieleen painuvat nimet. Näihin ei kuulu Mnyamawamtuka moyowamkia. Swahilinkielinen nimi kuuluu Tansaniasta löydetylle, uudelle ja juuri nimetylle titanosaurille. Lajinimen julkisti helmikuussa 2019 Ohion Yliopiston tutkijaryhmä. Fossiili on löydetty vuonna 2004.

Tämä titanosauri on elänyt Afrikassa liitukaudella, noin 100 miljoonaa vuotta sitten. Jos se asiaa jotenkin helpottaa, niin lajinimi lausutaan: "Mm-nya-ma-wah-mm-too-ka mm-oh-yo-wa-mm-key-ah". Nimi on suomeksi: "Mtukan eläin, jolla on sydämen muotoinen häntä". (Science News 13.2.2019: New dinosaur with heart-shaped tail provides evolutionary clues for African continent)

Kahdella jalalla pystyssä käveleviä krokotiileja

Ajalta 110 - 120 miljoonaa vuotta sitten on Etelä-Koreasta löydetty erityisiä jälkifossiileja. Kun kahdella jalalla kulkevat dinosaurukset kävelivät varpaisillaan ja maahan jäi sen mukainen jälki, niin näissä korealaisissa jäljissä näkyy koko jalkapohja, ihan kuin ihmisenkin jättämissä jalanjäljissä. Jälkien jättäjinä ovat olleet muinaiset kolmen metrin korkuiset krokotiilit, jotka ovat liikkuneet pystyssä kahdella jalalla, ihan kuten kahdella jalallaan edenneet dinosauruksetkin. (ScienceDaily 11.6.2020: Ancient crocodiles walked on two legs like dinosaurs)
Ankylosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wally Gobetz

Ankylosaurus - Panssariselkä

Paleontologi Barnum Brown (1873 - 1963) löysi Ankylosauruksen Montanasta vuonna 1908. Tämä raskaasti aseistettu kasvinsyöjä eli läntisessä Kanadassa, sekä Yhdysvaltojen Montanassa ja Wyomingissa, myöhäisliitukauden lopulla 68 - 66 miljoonaa vuotta sitten. Laji katosi maan päältä liitukauden lopun joukkotuhossa. - Dinosauruspuisto: Overpeck County Park - Leonia, New Jersey, Yhdysvallat.

Kolmisarvinaamat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Rasmus Skov Larsen

Triceratops - Hirmuinen kolmisarvinaama

Triceratops eli samoihin aikoihin Ankylosauruksen kanssa myöhäisliitukauden lopulla. Tämän Pohjois-Amerikan mailla eläneen kasvinsyöjädinosauruksen löysi paleontologi Othniel Charles Marsh (1831 - 1899) Coloradosta vuonna 1877. Laji katosi maan päältä liitukauden lopun joukkotuhossa. - Dinosauruspuisto: Overpeck County Park - Leonia, New Jersey, Yhdysvallat.

Parasaurolophus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wally Gobetz

Parasaurolophus - Helttakalloinen lisko

Parasaurolophus oli varsin erikoisen näköinen kasvinsyöjädinosaurus. Se oli hadrosauri - ankannokkasauri eli sorsalisko. Sillä oli vahva, litteä häntä ja kaikkien ankannokkasaurien tapaan nokka kuin ankalla. Sen päälaella oli lähes kahden metrin pituinen ontto luuharja eli heltta. Laji eli läntisessä Pohjois-Amerikassa myöhäisellä liitukaudella 75 -71 miljoonaa vuotta sitten. Sen löysi Kanadan Albertasta vuonna 1922 geologi ja paleontologi William Parks (1868 - 1936). - Dinosauruspuisto: Overpeck County Park - Leonia, New Jersey, Yhdysvallat.
Utah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright David Fulmer

Utah - dinosaurusten maa

Yhdysvaltojen Utahissa on tehty runsaasti dinosauruslöytöjä. Suuri dinosaurustaulu vastaanottaa tulijoita Utahiin Wyomingista.

Dinosaur National Monument

Coloradon ja Utahin rajalla sijaitsee dinosaurusten aiemmin asuttama alue. Alueelta on löydetty niin runsaasti jurakaudella eläneiden dinosaurusten fossiileja, että siitä on tehty luonnonpuisto ja se on nimetty Dinosaur National Monumentiksi. Alueella on tehty dinosauruskaivauksia yli 800 kohteessa. Löydettyjä fossiileja edustavat mm. Allosaurus, Deinonychus, Abydosaurus ja lukuisat muut dinosauruslajit.

Suuren fossiilimäärän löytyminen perustuu luonnollisestikin ensiksikin siihen, että alueella on aikoinaan elänyt runsaasti dinosauruksia. Tärkeänä syynä löytöihin ovat myös geologiset olot, kivilaadut ja niiden kerrostumien liikkeet sekä eroosio, jotka ovat alunalkaen tuoneet fossiileja maanpintaan näkyville. Fossiileja tälle 800 neliökilometrin alueelle on kertynyt erityisen runsaasti siksi, että jokimuodostelmat ovat kuljettaneet tänne maa-ainesta sedimentteinä ja niiden mukana dinosauruksia ja muita muinaisia eläimiä on hautautunut juuri tänne.
Bolivia

Dinosaurusten jättämiä, fossiloituneita jalanjälkiä Boliviassa pystysuorassa seinämässä. Kuvassa joukko turisteja ihailemassa tätä ainutlaatuista näkymää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Dan Lundberg

Dinosaurusten jalanjälkiä pystysuorassa seinämässä Boliviassa

Boliviassa sijaitsee dinosaurusten muinoin asuttama alue, jolla nykyisin on nimenä Sucren dinosauruspuisto (Sucre Dinosaur Park, Cretaceous Park). Tältä seudulta löytyy enemmän dinosaurusten jättämiä jalanjälkiä, kuin mistään muualta maailmasta. Sementtilouhoksen työmiehet löysivät jäljet ensimmäisinä vuonna 1994. Jalanjälkiä on löydetty 12 092 ja ne sijoittuvat 465 kulkureitille. Niitä on jättänyt ainakin yhdeksän eri dinosauruslajia, mukana myös Tyrannosaurus rex-pienokainen. Kaikista jäljistä sauropodien jalanjälkiä on 26%. Jäljet kartoitettiin huolellisesti vuosina 1998 - 2015.

Bolivia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Dan Lundberg


Erityistä näissä jäljissä on se, että ne sijaisevat lähes pystysuoralla kalkkikiviseinämällä, jonka nimi on Cal Orcko. Seinämä on dinosaurusten aikaan tietenkin ollut vaakatasoista merenrantaa, mutta sittemmin muuttanut miljoonien vuosien myötä suuntansa pystyyn. Tällä seinämällä on pinta-alaa 65 000 neliömetriä.

Tunturisusi Tunturisuden dinosaurussivujen lähdekirjallisuus.
Tunturisuden sivut