Tunturisuden sivut
Villihevonen Palominopaint Nevadassa Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Chelsea Christer
Palomino
Villihevonen Welsh-poni - palomino-ori - Fort Collins, Colorado, USA Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Creative Ads and Designs
Yhdysvallat USA PALOMINO eli VOIKKO

Palomino, jonka suomalainen sanavastine on voikko - ei ole hevosrotu, vaan se on hevosen väri. Palominon värisiä hevosia on siten useissa roduissa. Palominoja esiintyy kaikkialla, mutta käsitteenä ne liittyvät erityisesti Pohjois-Amerikkaan, mihin ne tulivat espanjalaisten valloittajien mukana. Yhdysvalloissa palominoja rekisteröikin, tietyin asetetuin kriteerein, kaksi eri palominojärjestöä: Palomino Horse Breeders of America ja Palomino Horse Association. Palominot Yhdysvalloissa ovat useimmiten karjahevosia ja erityisesti quarterhevosista polveutuvia.

Villihevonen Ahaltekhevonen

Kuvassa oikealla palominon värinen ahaltekhevostamma Pagoda - Rock Creek, Brittiläinen Kolumbia, Kanada - 24.5.2010.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Kerri-Jo Stewart
Ahaltekhevonen
Palomino
Villihevonen Ahaltekhevonen - palominon värinen ahaltekhevostamma Pagoda - Rock Creek, Brittiläinen Kolumbia, Kanada - 24.5.2010

Villihevonen Nimen alkuperä

Palomino-nimen alkuperästä ollaan monta mieltä. Todennäköisesti nimi tulee espanjalaisesta Juan de Palominosta, joka sai voikonvärisen hevosen lahjaksi Hernando Cortésilta. Toisen teorian mukaan nimi olisi peräisin espanjalaisesta rypäleestä tai sanasta paloma, kyyhkynen.

Villihevonen Palominon historiaa

Palominosta puhutaan joskus hevosena, johon kuningas Midas on koskettanut. Värin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Sen uskotaan kuitenkin olevan peräisin arabianhevosista, vaikka voikkoja ei esiinny enää puhdasrotuisissa arabeissa. Palomino on "vastalyödyn kultarahan värinen", tai hieman tummempi tai vaaleampi. Kullanhohtoiset hevoset ovat kautta aikojen olleet ihmisen ihailun kohteina. Näitä upean värisiä hevosia näkee hyvin vanhoissa aasialaisissa, japanilaisissa ja myös monista Euroopan maista peräisin olevissa taideteoksissa. Kultaisista hevosista kerrotaan myös Homeroksen Ilias-runoelmassa ja muinaisskandinaavisissa tarinoissa. Kreikan soturi Akilleskin ratsasti aikoinaan palominolla.

Villihevonen Isabella

Espanjassa palominon eli voikon väristä hevosta sanotaan usein isabellaksi. Nimitys johtuu siitä, että maan kuningatar Isabella I (1451-1504) kannusti näiden kullanväristen hevosten kasvatusta. Isabella oli vaikutusvaltainen kuningatar, joka mm. tuki Kolumbuksen retkeä.
Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kerri-Jo Stewart


Villihevonen Palominon väri

Palominon eli voikon karvan väritys on voin taikka kullankeltaisen vaaleanruskea. Palominolla pitäisi olla tumma iho kultaisen karvansa alla, mutta ei valkoisten merkkiensä alla. Palominoilla on valkoinen harja ja häntä. Korvien reunat ovat usein tummat. Palominoissa on useampia erilaisia, tummempia ja vaaleampia tyyppejä, joilla kullakin on omat nimensä ja määrityksensä.

Villihevonen Värin periytyminen

Palominon värin periytyminen on epävarmaa ja aiheuttaa juuri palominon värisiä jälkeläisiä haluaville kasvattajille visaisen ja joskus turhauttavankin haasteen. Kyse on perehtymistä vaativasta genetiikasta. Hevosten värien periytymisessä vallitsevat monimutkaiset lainalaisuudet, joihin liittyvät dominantit eli hallitsevat ja resessiiviset eli väistyvät geenit. Asian voi ilmaista yksinkertaisesti: jos risteytetään kaksi palominoa, ainoastaan puolet varsoista on palominoja. Jos palomino ja minkä tahansa muun värinen hevonen risteytetään, on entistä epätodennäköisempää, että tulos olisi palominovarsa.

Villihevonen Palominojen nykykäyttö

Palominot kilpailevat monissa lajeissa ja lännenratsastuksessa, ja ne ovat myös erittäin koristeellisia näyttelyhevosia. Palominot tunnetaan myös suurista juhlaparaateista. Niissä toisiinsa sopivat palominot ovat aina katseita vangitseva näky, joka nostaa ilmoille ihastuksen ja innostuksen huudahduksia.
Palominoratsukko
Villihevonen Palominoratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA - 15.8.2004 Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright keitley-fletcher
Palomino
Palominoratsukko
Villihevonen Palominoratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA - 15.8.2004

Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright keitley-fletcher
Palominoratsukko
Villihevonen Palominoratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA - 15.8.2004. Arabianhevonen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright keitley-fletcher
*** tunturisusi.com linkit ***