Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä palominopaint.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Chelsea Christer


Yhdysvallat USA PALOMINO eli VOIKKO

Palomino, jonka suomalainen sanavastine on voikko - ei ole hevosrotu, vaan se on hevosen väri. Palominon värisiä hevosia on siten useissa roduissa. Palominoja esiintyy kaikkialla, mutta käsitteenä ne liittyvät erityisesti Pohjois-Amerikkaan, mihin ne tulivat espanjalaisten valloittajien mukana. Yhdysvalloissa palominoja rekisteröikin, tietyin asetetuin kriteerein, kaksi eri palominojärjestöä: Palomino Horse Breeders of America ja Palomino Horse Association. Palominot Yhdysvalloissa ovat useimmiten karjahevosia ja erityisesti quarterhevosista polveutuvia.

> Nimen alkuperä

Palomino-nimen alkuperästä ollaan monta mieltä. Todennäköisesti nimi tulee espanjalaisesta Juan de Palominosta, joka sai voikonvärisen hevosen lahjaksi Hernando Cortésilta. Toisen teorian mukaan nimi olisi peräisin espanjalaisesta rypäleestä tai sanasta paloma, kyyhkynen.

Palominon historiaa

Palominosta puhutaan joskus hevosena, johon kuningas Midas on koskettanut. Värin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Sen uskotaan kuitenkin olevan peräisin arabianhevosista, vaikka voikkoja ei esiinny enää puhdasrotuisissa arabeissa. Palomino on "vastalyödyn kultarahan värinen", tai hieman tummempi tai vaaleampi.

Kullanhohtoiset hevoset ovat kautta aikojen olleet ihmisen ihailun kohteina. Näitä upean värisiä hevosia näkee hyvin vanhoissa aasialaisissa, japanilaisissa ja myös monista Euroopan maista peräisin olevissa taideteoksissa. Kultaisista hevosista kerrotaan myös Homeroksen Ilias-runoelmassa ja muinaisskandinaavisissa tarinoissa. Kreikan soturi Akilleskin ratsasti aikoinaan palominolla.
Ahaltekhevonen

Palominon värinen ahaltekhevostamma.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kerri-Jo Stewart


Isabella

Espanjassa palominon eli voikon väristä hevosta sanotaan usein isabellaksi. Nimitys johtuu siitä, että maan kuningatar Isabella I (1451-1504) kannusti näiden kullanväristen hevosten kasvatusta. Isabella oli vaikutusvaltainen kuningatar, joka mm. tuki Kolumbuksen retkeä.

Palominojen nykykäyttö

Palominot kilpailevat monissa lajeissa ja lännenratsastuksessa, ja ne ovat myös erittäin koristeellisia näyttelyhevosia. Palominot tunnetaan myös suurista juhlaparaateista. Niissä toisiinsa sopivat palominot ovat aina katseita vangitseva näky, joka nostaa ilmoille ihastuksen ja innostuksen huudahduksia.
Palominon väri

Palominon eli voikon karvan väritys on voin taikka kullankeltaisen vaaleanruskea. Palominolla pitäisi olla tumma iho kultaisen karvansa alla, mutta ei valkoisten merkkiensä alla. Palominoilla on valkoinen harja ja häntä. Korvien reunat ovat usein tummat. Palominoissa on useampia erilaisia, tummempia ja vaaleampia tyyppejä, joilla kullakin on omat nimensä ja määrityksensä.

Palomino

Welsh-poni - palomino-ori - Fort Collins, Colorado, USA

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Creative Ads and Designs


Värin periytyminen

Palominon värin periytyminen on epävarmaa ja aiheuttaa juuri palominon värisiä jälkeläisiä haluaville kasvattajille visaisen ja joskus turhauttavankin haasteen. Kyse on perehtymistä vaativasta genetiikasta. Hevosten värien periytymisessä vallitsevat monimutkaiset lainalaisuudet, joihin liittyvät dominantit eli hallitsevat ja resessiiviset eli väistyvät geenit. Asian voi ilmaista yksinkertaisesti: jos risteytetään kaksi palominoa, ainoastaan puolet varsoista on palominoja. Jos palomino ja minkä tahansa muun värinen hevonen risteytetään, on entistä epätodennäköisempää, että tulos olisi palominovarsa.

Yhdysvallat USA Lännen hevosia

 • Yhdysvaltain hevosia
 • Cowboyt
 • Lännenratsastus - Western riding
 • Rodeo
 • Tynnyripujottelu - Barrel racing
 • Intiaanit
 • Amerikanratsuhevonen
 • Appaloosa
 • Appaloosakuvia
 • Mustangi
 • Paint
 • Palomino
 • Pinto
 • Quarterhevonen
 • Tennesseenwalker
 • Palomino
  Ahaltekhevonen - palominon värinen ahaltekhevostamma Pagoda - Rock Creek, Brittiläinen Kolumbia, Kanada
  Palominoratsukko
  Palominoratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA
  Palomino
  Palomino - palominon värinen hevonen - Australia
  Palominoratsukko
  Palominoratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA
  Palominoratsukko
  Palominoratsukko - West Windfarm, Massachusetts, USA
  *** tunturisusi.com linkit ***