Tiaiset
Viitatiainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Jean-Jacques Boujot
*Kuvat sivun yläreunassa - Copyright © Smudge 9000


VIITATIAINEN (Poecile palustris)

Suomessa satunnaisesti tavattavan viitatiaisen erottaminen hömötiaisesta on vaikeaa. Selkäpuolelta viitatiainen on ruskehtavamman harmaa. Musta päälaki on hohtava, ei himmeä kuten hömötiaisella, ja leukalappu on pienempi. Viitatiaiselta puuttuu myös hömötiaisen vaalea siipipaneeli - kuluneessa puvussa se on tosin hömötiaisellakin heikko. Posket eivät ole yhtä valkoiset kuin hömötiaisella.

Nuoren viitatiaisen siipisulkien reunuksissa on hieman valkoista ja muutoinkin se on hyvin hömötiaisen näköinen.

Yleisvaikutelmaltaan viitatiainen on solakampi kuin isopäinen ja paksukaulainen hömötiainen. Pituutta on 12 - 13 cm, painoa 11 - 12 g.

Viitatiaiset voivat esiintyä talvella pareittain muiden tiaisten joukossa. Omia parvia viitatiaiset eivät hömötiaisista poiketen muodosta.

Viitatiainen on lehtimetsien lintu, joka esiintyy lehtipuuvaltaisilla soilla, rantametsissä ja puutarhoissa.

Muutto ja talvehtiminen

Viitatiainen pysyttelee tiukasti reviirillään ympäri vuoden, se on siten paikallinen lintu.
Ravinto

Pääasiassa hyönteiset, etenkin kesällä, myös siemenet ja marjat. Viitatiainen on lintulautojen vakiokävijöitä. Niillä se kerää nokkaansa kerralla jokaisella käynnillään useampia siemeniä. Viitatiaisparin näkee usein puuhailemassa määrätietoisesti ruoanhaussa lähellä maanpintaa.

Siellä, missä on vaahteroita ja pillikkeitä ja niiden siemeniä, ovat syksyisin usein ruokailemassa viitatiaiset. Viitatiaisetkin keräävät syksyllä siemeniä, joita ne piilottelevat yksittäin puiden runkoihin ja kaarnanrakoihin.

Viitatiainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © James West


Levinneisyys

Pesii suurimmassa osassa Eurooppaa Suomi ja pääosa Espanjaa pois lukien. Toinen alalaji pesii Kaukoidässä. Euroopan kanta on 6,1 - 12 miljoonaa yksilöä ja lajin kanta on elinvoimainen. Tavataan Suomessa nykyisin vuosittain, mutta ei pesi ainakaan säännöllisesti. Pesii melko yleisenä jo Virossa ja Etelä-Ruotsissa. (Levinneisyys: Wikipedia)

Laulu ja muut äänet

Hömötiaisesta viitatiaisen erottaa helpoimmin äänen perusteella. Viitatiaisen kutsuääni on ärhäkän nopea "pitsjä", nenäsointuinen "tjär", tai riidanhaluinen "psiä-ded-ded-ded". Kutsuääntä voidaan kuvata myös näin: "pistjä rerererere". Laulu vaihtelee. Se voi olla nopeaa "klyp-klyp-klyp"-näppäilyä, tai 2 - 3-tavuinen säe, esimerkiksi "vita-vita" tai "pitjavio". Myös naaras laulaa, mutta heikommin kuin koiras. Laulu koostuu yksinkertaisista äänistä, joita toistetaan 8 - 10 kertaa.

Pesintä

Pesä on useimmiten pöntössä tai luonnonkolossa. Hyvin harvoin viitatiainen kovertaa itse pesäkolonsa, lahoon pökkelöön - tai pesii talitiaisen tavoin mitä omituisimpiin paikkoihin.

Pesämateriaalina sammal, untuva, villa ja karvat, tuskin koskaan höyhenet. Viitatiainen munii toukokuussa tai kesäkuun alussa 5 - 12, useimmiten 6 - 9 valkoista, ruskeapunatäpläistä ja -pilkkuista munaa. Naaras hautoo 13 - 15 vrk. Kumpikin emo ruokkii poikasia, jotka viihtyvät pesässä 16 - 19 vrk. Tämänkin jälkeen emot ruokkivat poikasiaan vielä parin viikon ajan. Yksi pesye vuodessa.

Koiras ja naaras ovat tavallisesti toisilleen uskollisia useamman vuoden ajan.

Lähteet
*Metsoreitti - Kuusitiainen
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*BirdLife Suomi
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat
Viitatiainen
Viitatiainen (Parus palustris).
Viitatiainen
Viitatiainen (Parus palustris).
Viitatiainen
Viitatiainen (Parus palustris).
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***