Juhannus

Realistiset juhannuskuvaukset, juhannustarinat, -novellit ja -lastut sekä juhannusnäytelmät

Tunturisusi Ernst Lampén: "Rovaniemen rytyjuhannusta 1920-luvulla" - Matkakirjailijanakin toiminut Ernst Lampén antaa meille, hotellinsa ikkunasta seuraillen, realistisen silminnäkijän kuvauksen Rovaniemen juhannuksen vietosta. Humalaisten tappelua, poliiseja, haukkuvia koiria ja satapäinen taistelua seuraava yleisö. Tällainen meno synnyttää kirjailijassa sanomattoman vastenmielisen tunnelman.

Tunturisusi Jalmari Finne: "Juhannusjuhlaa Turussa 1650-luvulla" - Jalmari Finnen eloisaa ja mukaansa tempaavaa kerrontaa. Vendela ja Matthias kokevat suuria tunteita juhannusta juhliessaan, suudellen ensimmäisen rakkauden palavassa poltteessa toisiaan. Matthias suutelee peräti elämänsä ensimmäisen kerran.

Tunturisusi Martti Wuori: "Juhannuskoivu" - Suorana ja solakkana, kuin kauniskasvuinen, seitsentoista-vuotinen neiti seisoo juhannuskoivu sijoillaan, mäen rinteellä, elämästään iloiten - kunnes saapuu kirveineen pappilan renki...

Tunturisusi Theodolinda Hahnsson: "Juhannusaatto" - Pohjan nuoriso viettää valoisaa juhannusyötä. Mutta kumpi saakaan ison talon Mikki-pojan, onko se hyvin kaunis emäntäpiika Sanni vaiko sittenkin hyvin kaunis piikatyttö Kraatarin Lyyli.

Tunturisusi Juhani Aho: "Juhannus" - Syvällistä ja kaunista pohdiskelua juhannuksen todellisesta olemuksesta. Vaikka juhannus onkin usein kuin virvatuli, jota emme voi tavoittaa, ei toivoaan kuitenkaan koskaan kannata menettää.

Tunturisusi Veikko Korhonen: "Juhannus-yö" - Takalan Tuomas kärsii juhannusaattona järjen sumentavasta mustasukkaisuudesta, kun hänen iloluontoinen mökin Annansa on lentänyt illan käsivarrelta käsivarrelle tanssin pyörteessä ja vieläpä päästänyt soittajan edellisenä yönä luhtiinsakin.

Tunturisusi Juhani Aho: "Uusi juhannus" - Kato uhkaa juhannuksena, halla vaanii, pahat henget pitävät ilkeitä aikeitaan ilmassa. Mutta löytyy jotakin niin arvokasta, että se kadonkin uhatessa voittaa vaikeudet ja antaa uutta uskoa elämään.

Tunturisusi Johannes Linnankoski: "Juhannusyön unelma" - Juhannusunessa kukkulan laella kokko leimahtaa: metsänranta ruskottaa, harmaat kylät punaisina puuntaa, punerrus poskipäillä kaiken kansan.

Tunturisusi Minna Canth: "Juhannusaatto" - Kun tytöt tekevät juhannustaikojaan ja lakaisevat tienristeystä paidat hampaissaan ja pitkät varsiluudat käsissään, ovat pojat tietenkin heitä seurailemassa piilosta pensaikosta.

Kesäkoivut

"Kesän koivut" - Hjalmar Munsterhjelm (1840 - 1905).