Menu
Tunturisuden sivut
PUNAHÄNTÄORAVA (Sciurus granatensis) - (Humboldt, 1811)

Punahäntäorava on tropiikin orava, se elää Etelä-Amerikassa. Siellä sen kotimaita ovat Kolumbia, Costa Rica, Equador, Panama, Trinidad ja Tobago sekä Venezuela. Näissä maissa se elää useinkin varsin korkealla vuorilla, 2 - 3 kilometrin korkeudessa.

Pilvimetsän asukas

Eräs niistä metsätyypeistä, jossa punahäntäorava elää ja viihtyy, on pilvimetsä. Pilvimetsä on vuoristoissa esiintyvä kasvillisuustyyppi trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä. Vuoristossa on viileämpää kuin alavilla mailla. Niissä vesihöyry tiivistyy usvaksi, sumuksi tai pilviksi, ja kasvillisuus on pilvimetsää. Puiden oksat ovat sammalten, orkideojen ja muiden päällyskasvien peittämät. Pilvimetsässä kasvaa puusaniaisia, palmuja ja bambuja.

Tieteellinen luokittelu

DomeeniEucaryaaitotumalliset
KuntaAnimaliaeläinkunta
PääjaksoChordataselkäjänteiset
AlajaksoVertebrataselkärankaiset
LuokkaMammalianisäkkäät
LahkoRodentiajyrsijät
HeimoSciuridaeoravat
SukuSciurusoravat
Lajigranatensispunahäntäorava


Lähteet
Tropical Red-Tailed Squirrel (Sciurus Granatensis) by Jacalyn Giacalone, Ph.D.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Brian Gratwicke
*Kuva oikealla Copyright barloventomagico
Punahäntäorava Sciurus granatensis griseogena
Punahäntäorava Sciurus granatensis griseogena
Punahäntäorava kipittää oikeanpuoleisella puunrungolla alas päin. Punainen häntä erottuu hyvin.
Punahäntäorava Sciurus granatensis griseogena
Ominaisuuksia

Pienen, punahäntäisen oravan pituus ilman häntää on keskimäärin 24 cm. Häntä on pitkä ja tuuhea, väriltään ruskean ja maansävyn punainen ja siinä on musta kärki. Turkin väri on selkäpuolelta tummempi, siinä on kauttaaltaan punaruskea sävy. Turkin värissä esiintyy vaihtelua lajin maantieteellisen sijoittumisen mukaan. Paino on 400 - 520 g.

Poikueita syntyy yksi taikka kaksi vuodessa. Punahäntäoravan kantoaika on 44 vrk. Poikasia syntyy kerralla tavallisimmin kaksi. Poikasen syntymäpaino on 10 g.

Tropiikin piilottelija

Tropiikin eksoottisten eläinten ja kasvillisuuden kirjossa liikkuva punahäntäorava on aika yllättävä näky, sillä olemme tottuneet siihen, että orava on havumetsien laji. Punahäntäoravaa ja sen elämää on tutkittu huomattavasti vähemmän, kuin sen pohjoisten serkkujen. Punahäntäoravillekin on asetettu radiopantoja ja tietoa niiden elämästä on yritetty kerätä enemmän.

Punahäntäorava viettää salaperäistä elämää, eikä helposti antaudu tarkkailtavaksi. Jos se havaitsee pesäpaikkansa lähistöllä ihmisiä, se jähmettyy piilossaan liikkumattomaksi ja on niillä sijoillaan niin kauan, kunnes tungettelija häipyy. Jos pesässä on emo poikasineen, se helposti siirtää kuin paniikissa poikasensa muualle, jos se havaitsee ihmisen liikkuvan lähistöllä. Tällaista tilannetta varten punahäntäorava rakentaa itselleen useita varapesiä, joihin se voi tarvittaessa siirtyä. Varsinaisesti punahäntäorava ei toki varaudu pesänvaihtoon kuitenkaan ihmisen vuoksi, vaan saalistavien petojen, kuten tairan vuoksi.

Jos punaorava ei mielellään näyttäydykään, niin se usein kuuluu. Se voi olla varsin äänekäs, erityisesti lisääntymisaikaan liittyvissä kosiomenoissa. Tällöin yli kymmenenkin urosta voi piirittää yhtä naarasta. Urokset käyvät keskenään rajua kamppailua, purrenkin toisiaan ja usein tipahdellen alaskin puusta.

Elintavat ja ravinto

Punahäntäorava on puissa kiipeilevä orava, se liikkuu jopa 35 metrin korkeudessa puiden latvuksissa. Oravien tapaan se liikkuu myös maassa. Ravintoon kuuluu etelän hedelmiä, kuten appelsiineja - sekä kaikkien oravien tyypillistä ravintoa, kuten pähkinöitä, siemeniä ja silmuja, lehtiä, myös puusammakoiden munia ja hyönteisiä. Liikkeellä punahäntäorava on päiväaikaan, aamuvarhaisesta iltamyöhään. Ihan keskipäivän kuumimpana aikana punahäntäoravakin lepää ja pitää siestaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright barloventomagico
Punahäntäorava
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurotatTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***