Menu
Tunturisuden sivut
PUNAORAVA (Tamiasciurus hudsonicus) - (Erxleben, 1777)

Punaorava elää Pohjois-Amerikassa ja se ei ole sama laji, kuin meidän oravamme, jota joskus kutsutaan myös punaoravaksi. Meidän oravamme lajinimi on orava.

Tieteellinen luokittelu

DomeeniEucaryaaitotumalliset
KuntaAnimaliaeläinkunta
PääjaksoChordataselkäjänteiset
AlajaksoVertebrataselkärankaiset
LuokkaMammalianisäkkäät
LahkoRodentiajyrsijät
HeimoSciuridaeoravat
SukuTamiasciuruspunaoravat
Lajihudsonicuspunaorava


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Gilles Gonthier
*Kuva oikealla Copyright Gilles Gonthier
Punaorava
Punaorava
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Gilles Gonthier
Punaorava
Ominaisuuksia

Pohjois-Amerikan muista puissa kiipeilevistä oravista punaorava erottuu pienemmällä koollaan. Sen turkki on yleisimmin punertava, vatsapuolelta valkoinen. Turkin väreissä on suurta vaihtelua ja niinpä punaoravat eri elinalueillaan voivat näyttää varsin erilaisilta. Väri vaihtuukin vuodenaikojen myötä, kesin ja talvin.

Suurten, mustien silmien ympärillä on valkoinen rengas.

Koko pituus on 28 - 35 cm, siitä häntää on 10 - 15 cm.

Punaoravan häntä ei ole laisinkaan niin pöyheä, tuuhea ja iso, kuin muilla Pohjois-Amerikan puuoravilla.

Elintavat

Punaorava elelee yksikseen ja liikkuu päiväaikana. Aktiivisimmillaan se on heti aamuvarhain, ja iltapäivällä ennen yön laskeutumista. Kaikkien puissa liikkuvien oravien tapaan se on mestarikiipeilijä, kipitellen ja hyppien tarvittaessa kuin leikitellen puiden oksilla ja rungoilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Gilles Gonthier
Punaorava
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Gilles Gonthier
Levinneisyys

Punaorava elää yleisenä Pohjois-Amerikassa, Alaskassa, suurimmassa osassa Kanadaa ja monin paikoin, kymmenissä osavaltioissa Yhdysvalloissa. Sen levinneisyysalue on yksi laajimmista Pohjois-Amerikan oravien joukossa. Punaoravalla on 25 alalajia.

Punaoravia on runsaasti, kanta on vakaa eikä uhanalainen, eräitä alalajeja lukuunottamatta. Arizonassa elävä punaoravan alalaji on hätää kärsimässä, siellä näitä punaoravia oli muuan vuosi sitten 160.

Ravinto

Punaorava ei nirsoile syömisissä, vaan syö hyvin monenlaista ravintoa. Ravintoon kuuluu valkokuusen kävyn siemeniä, joita esimerkiksi Yokonissa on yli puolet kaikesta punaoravan ravinnosta. Monien muiden puu- ja pensaslajien, punaoravan ateriaksi sopivat osat, pähkinät, terhot, silmut, lehdet ja siemenet, kuuluvat ravintoon. Pääosan ravinnostaan se saa havupuista, kuten männystä, vaikka syökin esimerkiksi vaikkapa pajunlehtiäkin. Myös sienillä punaorava voi herkutella. Myös hyönteisiä, linnunpoikasia ja munia kuuluu ravintoon.

Jos ravinto loppuu, punaorava lähtee usein matkaamaan paremmille ruokamaille. Tällaisilla matkoillaan se ylittää vesistöjäkin uiden, se on hyvä uimari.

Punaorava löytää ja paikantaa tekemänsä ruokakätkön talvella jopa nelimetrisen lumikerroksen läpi.
Lisääntyminen

Punaorava tekee pesänsä johonkin luontaiseen puunonkaloon, tikan puuhun hakkaamaan pesään tai vastaavaan loukkoon. Lämpimillä seuduilla poikueita on vuodessa kaksi, kylmemmillä yksi. Kantoaika on 33 - 35 vrk. Tavallisimmin poikasia oravanpesään syntyy 2 - 5, joskus jopa 8, taikka vain yksi. 40 vrk. ikäisinä poikaset jättävät pesän. Poikaskuolleisuus on suuri ja vain 25 % elää aikuisuuteen asti.

Metsästys

Punaoravia metsästetään turkkinsa vuoksi yksinomaan Kanadassa 1 - 3 miljoonaa vuodessa. Rahallisesti tämä merkitsee ainakin miljoonaa dollaria.
Punaorava
Oravia
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Gilles Gonthier

Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN

Punaoravat

Credit: painting by Todd Zalewski from Kays and Wilson's Mammals of North America, © Princeton University Press (2002)
Smithsonian Tamiasciurus hudsonicus - Red Squirrel
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurotatTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***