Tunturisuden sivut
Kuva yllä prostooleh - www.freepik.com.

YSTÄVÄNPÄIVÄ - Valentinen päivä

Ystävänpäivää vietetään ja juhlitaan 14. helmikuuta. Ystävänpäivän tunnus on rakkautta hehkuva, punainen sydän. Juhla on kotoisin nykymuodossaan Yhdysvalloista, vaikkakin sen juuret johtavat eurooppalaiseen kansanperinteeseen ja katoliseen pyhimystarustoon. Tämä päivä on ollut omistettu katolisessa pyhimyskalenterissa pyhälle Valentinukselle vuodesta 350 lähtien.

Historiassa kummittelee monenlaisia Valentinus-legendoja, joten ihan tarkkaan kaikkea asiaan liittyvää ei tiedetä. Pyhän Valentinuksen päivän alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Päivän taustalla on pyhimystaru, itse asiassa useitakin. Historia tuntee monta Valentinus-nimistä marttyyria.

Pyhää Valentinusta on pidetty rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelijana, mutta hänen helmoistaan ovat saaneet suojan myös mehiläistenhoitajat ja kaatumatautiset.

"Ystävät ovat kuin tähdet;
tiedämme, että ne ovat olemassa silloinkin,
kun emme näe niitä."


Useimmat Valentinus-legendat kertovat 200-luvulla eläneestä piispa Valentinuksesta, joka koki marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä vuonna 269. Yhden pyhimystarinan mukaan naimisissa olevia miehiä pidettiin huonompina sotilaina kuin naimattomia, koska heillä oli taisteluissakin aina mielessä perheen hyvinvointi.

Niinpä nuoret miehet, jotka halusivat naimisiin, mutta eivät halunneet menettää mainettaan urheina sotureina, vihityttivät itsensä salaa avioliittoon. Piispa Valentinus suostui vihkijäksi, mistä syystä keisari tuomitsi hänet kuolemaan.

Toisen tarinan mukaan Valentinuksesta tuli rakastavaisten nimikkopyhimys siksi, että hän neuvoi Rooman nuorukaisia kieltäytymään sotapalveluksesta ja kehotti heitä pysyttelemään mieluummin rakkaittensa luona kuin lähtemään sotaan. Tästä roomalaiset sotapäälliköt eivät pitäneet ja Valentinus sai kuolemanrangaistuksen. Myöhemmin pyhästä Valentinuksesta tuli rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija ja onnellisen avioliiton takaaja.

Etenkin Englannissa ja Ranskassa Valentinuksen päivän vietolla on pitkä historia kansantapoineen ja uskomuksineen. Jo 1300-luvulla vietettiin juhlia ja lemmenarpajaisia ruhtinashoveissa ja myöhemmin muunkin kansan keskuudessa.

Jopa lintujen uskottiin etsivän parin itselleen juuri tänä päivänä. Englannissa kuningas Henrik VIII julisti helmikuun 14. päivän kuninkaan kirjeellä viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537.

Leikiteltiin esimerkiksi ajatuksella, että helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäiseksi vastaantuleva on valentine, "se oikea". Onneksi kuitenkin oli lupa pitää silmät kiinni kunnes vastaantulija oli mieluinen.

Ystävä Lemmenarpajaiset

Lemmenarpajaiset muistuttivat hiukan rusettiluisteluja, mutta ne vihjasivat selkeämmin rakkauteen, kuin meidän nykyiset rusettiluistelumme. Tytöt ja pojat nostivat vuoron perään arpoja ja etsivät saman numeron omistajan parikseen.

Jos numero sattui kuitenkin olemaan "väärä" eikä löydetty kumppani miellyttänyt, sai nostaa uusia arpoja niin pitkään, että kohtasi kaipaamansa rakkaan.

Näin muodostuneita pareja kutsuttiin seuraavaan Valentinuksen päivään asti kihlapareiksi. Shakespeare viittaa tällaiseen Valentine-juhlintaan näytelmissään Hamlet ja Kesäyön unelma.

1800-luvun alkupuolella juhlinta siirtyi Amerikkaan, jossa se alkoi muotoutua nykyisekseen 1850-luvulla. Amerikkalaiset siis ikäänkuin keksivät vanhan eurooppalaisen juhlan uudelleen ja kehittivät siitä oman versionsa. Manner-Eurooppaan ystävänpäivä tuli 1900-luvun puolella, ensin Ranskaan, sitten Belgiaan.

Toisen maailmansodan jälkeen juhla levisi Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Suomessa juhlaa on vietetty 1980-luvulta lähtien, tarkkaan ottaen vuodesta 1987. Kalenterissamme ystävänpäivä on ollut 1987:stä, vaikka virallisesti se hyväksyttiinkin vasta 1996.

Ystävänpäivänä muistamme, kuten päivän nimikin jo kertoo, ystävää. Suomalaiset muistavat ystäviään ystävänpäiväkorteilla, sillä kortteja lähetetään toiseksi eniten joulun jälkeen.

Amerikkalaiset eivät ystävänpäivänä muista vain ystäviään, vaan myös rakkaitaan ja salarakkaitaan. Amerikassa lähetetään ystävänpäivänä myös nimettömiä rakkausviestejä ihastuksen kohteille.

Mikseipä samaa voisi toteuttaa meilläkin. Yhdysvalloissa nuoret neidot uskovat lujasti edelleen tänäkin päivänä, että ensimmäinen mies, joka tulee heitä vastaan ystävänpäivänä, on se oikea ja suuri rakkaus.

Tulevien lastensa määrän naispuoliset Yhdysvalloissa selvittävät ystävänpäivänä, halkaisemalla omenan ja laskemalla siemenet. Niin monta kuin löytyy omenansiementä, niin monta tulee aikanaan lapsia! Myös rusettiluistelu kuuluu ystävänpäivän juhlintaan.

Edesmennyt viihdepianisti Liberace on jäänyt historian lehdille siksikin, että hän sai ennätysmäärän ystävänpäiväkortteja - peräti 300 000 korttia.

Ystävät

Kuva prostooleh - www.freepik.com.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © David Lea

Lupercalia ja susimiehet

Helmikuun puolivälissä viettivät roomalaiset esikristillisenä aikana Lupercalia-juhlaa. Juhlinta oli melko erikoista, sillä tässä pakanallisessa iloittelussa alastomat susimiehet ryntäilivät juosten ympäri kaupunkia, läimäytellen ohikulkevia kansalaisia vuohennahkaisilla remmeillä. Kristillinen kirkko yritti kitkeä juhlaa pois, mutta ei onnistunut. Niinpä kirkko vaihtoi koko juhlan sisällön. Päivä omistettiin Valentinus-pyhimykselle ja näin juhlinta muuttui vakavammaksi.

Ystävänpäiväkortit

Maailman ensimmäiset painetut ystävänpäiväkortit tulivat myyntiin 1800-luvun alussa Englannissa.

Ystävänpäiväkorteissa muistutetaan ystävyydestä ja usein niihin on sisältynyt rakkaudentunnustuksiakin. Korttikaan ei ole amerikkalainen keksintö, vaan vanhaa eurooppalaista perua. Varhaisimmat kortit olivat hienoja ja käsinmaalattuja ja niistä tulvi ja tuoksui rakkaus.

Kortteja ei tyydytty vain maalaamaan ja kirjoittamaan, vaan niitä koristeltiin kukin, sulin, helmiäisin, simpukankuorin, satiininauhoin ja pitsein.

Ystävät

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Mary Phoenix


- Puh, lupaa, että et koskaan, koskaan unohda minua. Et sittenkään kun minä olen satavuotias.
Puh ajatteli hetken.
- Kuinka vanha minä olen silloin?
- Yhdeksänkymmentäyhdeksän.
Puh nyökkäsi.
- Lupaan, hän sanoi.


Ystävät

Kuva prostooleh - www.freepik.com

Ystävät

"Oothan mun paras ystävä - sillä olen sun paras ystävä!"

"Kolme sanaa sinulle, ole ystävä minulle!"

"Toveruus on erinomainen asia. Toveri tulee ilmi sillä tavalla, että jos tulee tappelu neljä yhtä vastaan niin toveri tulee auttamaan sitä yhtä" (Ote 11-vuotiaan suomalaispojan aineesta)

"Ilman ystävyyttä ei elämä ole mitään" (Cicero)

"Ei ole miellyttävää omistaa mitään hyvää, ellei ole ystävää, jolle voi sitä jakaa." (Seneca)

"Ystävä on henkilö, joka hyväksyy minut sellaisena kuin olen." (Henry David Thoreau)

"Murheen kantaa yksinkin, mutta iloon tarvitaan kaksi." (Elbert Hubbart)

"Kärsiessään yksin ihminen loukkaa ystäväänsä." (Jean du Rotrou)

"Ystävyyden hinta on kallis. Sitä ei voi ostaa rahalla, mutta voit onnistua vuosien kovalla työllä."

"Ystävyys on lämpöä, ymmärtämistä. Sen lämpö on lähtöisin sydämestä."

"Se on sielujen sympatiaa, kun tuntee mikä on toiselle tärkeää ja tahtoo sitä ystävyydellä antaa. Ilonaiheita, hymynhäiveitä, onnen säikeitä."

"Ystävyys on kuin perhosen lento, niin hauras, kaunis ja ihmeen hento. Vaan hoivaappa sitä ja huolta kanna, sen kauniimpaa asiaa ei elämä anna!"

"Kaikista hetkistä, joita meillä on elämämme varrella, virkistymme eniten niistä, jotka jaamme ystäviemme kanssa."

"Hymy on loistetta iloisen mielen. Hymy on paistetta sydämen pienen. Sillä voi kukittaa elämän teitä, sillä voi kuivata kyyneleitä."

"Ystävyys on kallein aarre, se ei sammu milloinkaan. Toivon että mekin saamme pitää sen myös ainiaan."

"Hyvät ystävät ovat kuin lyhdyt tiellä: eivät lyhennä matkaa, mutta tekevät sen valoisammaksi kulkea."

"Kuljettu on yhtä matkaa, pitkää tietä mutkikasta. Yhdessä on hyvä jatkaa, toinen estää kaatumasta."

"Kun sinut ensikerran näin, tiesin olet ystäväin. Olen vieläkin varma siitä, vaikkei yhteinen aika aina meille riitä!"


Ystävä

Ystävät

Kuva freepik - www.freepik.com.

"Hän joka yrittää olla ystävä kaikkien kanssa, tekee itsensä naurunalaiseksi." - Islantilainen sananlasku

"Yksin kulku kolkoksi käy. Terve matkamies!" - Kaarlo Kramsu

"Ihmisen äiteliäimpiä harhaluuloja on se, että ystävyyden tulisi olla elinikäistä. Totuus on se, että joustava ihminen kuluttaa ystävyyssuhteensa loppuun aivan yhtä varmasti kuin rakkausjuttunsa ja poliittiset kantansa." - H. L. Mencken

"Hyvästit ovat tarpeen ennenkuin voitte tavata uudelleen. Ja ystävykset tapaavat varmasti uudelleen muutaman hetken tai eliniän kuluttua." - Richard Bach

"Tosi ystävyys on kuin hyvä terveys, sen arvon huomaa vasta kun sen on menettänyt." - Charles Caleb Colton

"Vanha ystävä on paras peili." - Sananlasku

"Monet ihmiset pelkäävät yksinäisyyttä, koska aavistavat joutuvansa huonoon seuraan."

"Valitse ystäväsi hitaasti, luovu heistä vieläkin hitaammin." - Benjamin Franklin

"Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
kun ystävä häll' on myötä."
- Eino Leino

"Ystävyys on Rakkaus ilman siipiään." - Lordi Byron

Hiljaisuus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Little Zoker


"Kaikki tämän maailman kunnia ei vastaa yhtä ystävää." - Voltaire

"Mitäpä hyödyttää omistaa mitään hyvää, ellei ole ystävää, jonka kanssa voisi sen jakaa." - Seneca

"Tässä maailmassa ei ole onnellisempaa ihmistä kuin se, joka vaihtaa ajatuksia ystävän kanssa, asuu ystävän kanssa ja hankkii toimeentulonsa ystävän kanssa." - Hitopadesa

"Ystävyyttä on maailmassa juuri niin paljon kuin tasa-arvoisuutta, sillä ystävyyttä ei rakenneta eriarvoisten kesken." - Erno Paasilinna

"Ystävyys joka kuolee, ei ole koskaan syntynytkään." - Pubilius Syrus

"Älä hätyytä kärpästä ystäväsi otsalta kirveellä." - Kiinalainen sananlasku

"Hymyile ja saat ystäviä, väännä naama ruttuun ja saat ryppyjä."

"Arvokkain omaisuutesi on viisas ja luotettava ystävä." - Persian kuningas Darius

Ystävät

Kuva senivpetro - www.freepik.com.

Yksinäinen kulkija

"Viholliset ilmoittavat itsensä. He julistavat sodan. Ystävä ei koskaan julista mieltymystään." - Henry Thoreau

"Ystävät tulevat ja menevät, mutta viholliset lisääntyvät." - Thomas Jones

"Ystävä on henkilö, joka hyväksyy minut sellaisena kuin olen." - Henry David Thoreau

"Yksi ystävä elinaikana on paljon, kaksi on monta, kolme tuskin mahdollista." - Henry Brooks Adams

"Aterioi ystäväsi kanssa mutta älä tee kauppaa hänen kanssaan." - Arabialainen sananlasku

"Ystävä on lahja jonka annat itsellesi." - R.L. Stevenson

"Jos sinulla on yksi ystävä, olet sinä rikkaampi kuin jos sinulla olisi satatuhatta ihailijaa." - Maria Jotuni

"Mikään erämaa ei ole niin surullinen kuin ystävättä eläminen. Ystävyys lisää hyvän moninkertaiseksi ja jakaa pahan. Se on ainoa ase onnettomuuksia vastaan ja sielun virkistys." - Baltasar Gracian

"Hankkikaa ystäviä, heissä elätte toisen elämän" - Baltasar Gracian

"Tee omantunnontarkkuus ja vilpittömyys suureksi päämääräksesi. Älä pidä ystäviä, jotka eivät ole sinun veroisiasi. Jos olet tehnyt väärin, älä häpeä pahan korvaamista." - Konfutse

"Saat kahdessa kuukaudessa enemmän ystäviä kiinnostumalla heistä kuin kahdessa vuodessa yrittämällä saada heitä kiinnostumaan itsestäsi." - Dale Carnegie

"Rukoile että yksinäisyys kannustaa sinua löytämään jotakin jonka puolesta kannattaa elää, niin suurta että sen puolesta kannattaa kuolla." - Dag Hammarskjöld

Yksin

"Meillä on kolmenlaisia ystäviä: niitä jotka pitävät meistä, niitä joiden asenne on neutraali ja niitä jotka vihaavat meitä." - Nicolas Chamfort

"On häpeällisempää olla luottamatta ystäviinsä kuin antaa heidän pettää itseään." - F. de La Rochefoucauld

"Minä en usko että ystävät ovat välttämättä ihmisiä, joista pitää eniten; he ovat vain ihmisiä, jotka ennättivät ensin." - Peter Ustinov

"Meillä on vähemmän ystäviä kuin kuvittelemme, mutta enemmän kuin tiedämme." - Hugo von Hofmannstahl

"Ystävyys edellyttää jatkuvaa syntien anteeksiantoa." - William Blake

"Ystävyyttä on vähän, vaan ei ystäviä." - Thomas Fuller

"Ystävättä jää se joka virheetöntä ystävää etsii." - Turkkilainen sananlasku

"Ystäviemme ystävät ovat meidän ystäviämme." - Ranskalainen sananlasku

"Ystävän kera ei mikään tie ole pitkä." - Japanilainen sananlasku

"Ystävän lyömä haava on parantumaton." - Afrikkalainen sananlasku

"Yksinäinen vaeltaja on pian suden saalis." - Ranskalainen sananlasku

"Yö ei ole kenenkään ystävä." - Saksalainen sananlasku

"Hyvät ystävät ovat kuin lyhdyt tiellä - eivät lyhennä matkaa, mutta tekevät sen valoisammaksi kulkea."

"Älä kulje edelläni, en ehkä seuraa.
Älä kurje perässäni, en ehkä johda.
Kulje rinnallani ja ole ystäväni."
- Albert Camus

"Mitä voisi lahjoittaa sille,
joka omistaa jo kissankellon,
vanamon, säteet kevätauringon,
jolla on talvi ja syys - kävisikö ystävyys?"
- Elina Karjalainen

Kaksin

"Todellinen ystävä ei koskaan asetu poikkiteloin tiellesi - ellet sitten ole matkalla alaspäin."

"Saadaksesi ilosta kunnolla irti, sinun on jaettava se jonkun kanssa."

"Ystävyys on auringonsäde, joka lämmittää pilvisenä päivänä."

"Niin kuin aalto uittaa aallon yli valtameren,
niin seviydymme mekin toinen toistamme tukien."
- Risto Rasa

Ystävät

Kuva freepik - www.freepik.com.

Tyyntä rauhaa

Amerikkalainen sotilas ja oseanialainen tanssijapoika edistävät yhdessä Tyynellämerellä tyyntä rauhaa ja ystävyyttä yli maiden, merien ja kansallisuusrajojen 24.5.2016.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Photo by Laura Kreider/USAG Italy PAO - Copyright © USAG Italy


"Rakkaus siittää rakkautta, ystävällisyys ystävällisyyttä. Tästä säännöstä ei ole poikkeusta." - Swami Ramdas

"Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan." - Suomalainen sananlasku

"Paras peili on vanhassa ystävässä." - George Herbert

"Kaikki muu uutena, ystävä vanhana." - Arabialainen sananlasku

"Ihmiset ovat kuin viini: huonot happanevat vanhetessaan, hyvät paranevat." - Cicero

"Jos hyväks koetellun saat ystävän,
sydämmees sido hänet vaskiköysin."
- William Shakespeare

"Sillan rakentamiseen tarvitaan aikaa." - Irja Kilpeläinen

"Vain älyn ja iän kypsyydessä voi ystävyys kehittyä kestäväksi." - Cicero

"Ystävän tulisi olla mestari arvaamaan ja olemaan vaiti." - Friedrich Nietzsche

"Ei ole suurempaa huomaavaisuutta kuin se, ettei ole huomaavinaan." - Baltasar Gracian

"On ystävyyttä joka on yksinoloakin vaitonaisempaa; oikein ymmärrettynä se on yksinolon täyttymys." - R.L. Stevenson

"Ystävyys on taivaasta, ystävän puute helvetistä; ystävyys on elämää, ystävän puute kuolemaa." - William Morris

"Ken ei lainkaan muiden hyödyksi elä, ei elä paljon omaksikaan hyödykseen." - Michel de Montaigne

"On parempi olla ystävien luona jalka kahleissa, kuin vieraitten kanssa puutarhassa." - Sa'di

"En pysty ystävyyteen:
se vaatii niin paljon.
Osaan rakastaa.
Siihen tarvitaan vain yksi."
- Eeva Kilpi

"Tosi ystävä on kuin toinen minä." - Aristoteles

"Ystävyys on paljon harvinaisempaa kuin rakkaus. Eräs sen vaarallisimmista kilpailijoista, jotka kaventavat sen mahdollisuuksia, on juuri rakkaus." - V.A. Koskenniemi

"Onnen liikkeet koettelevat ystävien luotettavuutta." - Cicero

"Ystävyys tunnustaa luonteiden erilaisuuden kuten rakkaus sukupuolten." - Joseph Roux

"Jos sinulla on ystävä, on sinulla tehtävä." - R.L. Stevenson

"Ystävyys on kahden ihmisen syvään juurtunut tapa edistää toistensa hyvinvointia." - Eustace Budgell

"Tunnistat aina todellisen ystävän; kun olet tehnyt itsesi naurettavaksi, hän ei luule sitä sinun pysyväksi olotilaksesi." - Laurence J. Peter

"En tarvitse ystävää, joka muuttuu kun minä muutun ja joka nyökkää kun minä nyökkään; varjoni tekee sen paljon paremmin." - Plutarkhos

"Ystävyys on yhteinen sielu kahdessa ruumiissa." - Aristoteles

Cupido

"Velvollisuutemme on kertoa totuus ystävillemme, niin miellyttävää kuin se onkin." - Magnus von Platen

"Muista ystäviä, ovat he sitten poissa tai läsnä." - Thales Miletoslainen

"Yksi ruusu voi olla puutarhani, ja yksi ystävä maailmani." - Leo Buscaglia

Yksin

"Jumala antaa meille sukulaiset; itse voimme luojan kiitos valita ystävämme." - Ethel Watts Mumford

"Jos ihmiset kuulisivat mitä itse kukin puhuu toisista, maailmassa ei olisi neljää ystävää." - Blaise Pascal

"Jos haluat löytää ystävän, on parasta sulkea toinen silmä - jos haluaa pitää hänet, on parasta sulkea molemmat." - Norman Douglas

"On helppoa olla ystävällinen ihmisille, joista ei vähääkään välitä." - Oscar Wilde

"Todellinen ystävä puukottaa sinua edestä." - Oscar Wilde

"Parhaiten ystävyyden saavuttaa osoittamalla ystävyyttä." - Baltasar Gracian

"Siellä me kuin veljet toinentoisemme kättä likistelemme, koska talven myrskyt käy ja taivaan tähdet välkkyy." - Aleksis Kivi

Ystävät

"Ei se, miltä me näytämme, eikä se, mitä me aikaan saamme, merkitse sen rinnalla mitään, mitä me olemme toinen toisillemme." - Marleena Ansio

"Arvioi ystävyyttä sen perusteella, mitä siinä on, älä sen, mitä siitä voi hyötyä." - H. Clay Trumbull

"Ei tunnu miltään omistaa mitään hyvää, ellei ole ystävää jonka kanssa se jakaa." - Seneca

"Kaikkien ystävä ei ole kenenkään ystävä." - Louis Bourdaloue

"Ystävyyttä ei osteta markkinoilta." - Thomas Fuller

"Tuttavilta salaamme omimman itsemme. Ystäville paljastamme heikkoutemmekin." - Cardinal Basil Hume

Ystävät

"Vailla ystävää olet kuin vasen käsi vailla oikeaa kättä." - Salomo Ibn Gabirol

"On helpompi antaa anteeksi viholliselleen kuin ystävälleen." - William Blake

"Ystävättä jää se joka virheetöntä ystävää etsii." - Turkkilainen sananlasku

"Mukaistansa mullikin puskee." - Cervantes

"Ota ihminen ystäväksi vasta sitten, kun olet tapellut hänen kanssaan." - Arabialainen sananlasku

"Onnettoman ystävät ovat kaukana." - Seneca

"Sanat ovat helppoja, ystävyys vaikeaa." - Ugandalainen sananlasku

"Kuka tahansa voi ottaa osaa ystävän murheisiin, mutta tarvitaan todella hieno luonne ottamaan osaa hänen menestykseensä." - Oscar Wilde

"Loukattu ystävä on katkerin vihamies." - Thomas Jefferson

"On helpompi kyläillä ystävien luona kuin asua heidän kanssaan." - Kiinalainen sananlasku

Yksin

Yksin.

Ystävät

Laulaen kohti kotia. Elokuussa 2015 New Yorkissa on päättynyt US Open Tennis -turnaus. On jo ilta, ja kolme lasta poistuu otteluiden jälkeen laulaen kohti kotia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Steven Pisano