Menu
Tunturisuden sivut
Pussimuurahaiskarhu
NUMBATTI eli PUSSIMUURAHAISKARHU - (Myrmecobius fasciatus) - (Waterhouse, 1836)

Tunturisuden kaikilla eläinsivuilla käytetään nisäkäsnimistötoimikunnan vuonna 2008 nisäkkäille ehdottamia nimiä, ja sen mukaisesti pussimuurahaiskarhun lajinimi on numbatti.

Numbatti on pussieläinten lahkoon ja siinä pussimuurahaiskarhujen heimoon kuuluva australialainen pussipeto. Se on heimonsa viimeinen elossa oleva laji. Euroopassa laji ensimmäisen kerran opittiin tuntemaan ja tietämään vasta vuonna 1831, jolloin siitä teki selkoa tutkimusmatkailija Robert Dale.

Levinneisyys

Numbatteja elää Australiassa vain pienillä, erillisillä alueilla. Joihinkin paikkoihin lajia lajia on istutettu uudelleen. Aiemmin kaikenlaisissa metsiköissä viihtynyt numbatti elää nykyisin vain eukalyptusmetsiköissä.

Ominaisuuksia

Pienikokoisen numbatin paino on 280 - 700 grammaa. Numbatin koko pituus häntineen on 35 - 45 cm ja tuuhean hännän pituus on suunnilleen sama, kuin ruumiinkin pituus. Turkkikarvoitus on lyhyttä ja karheaa, perusväriltään harmaata tai punaruskeaa. Turkkia kuvioi eläimen takapäässä neljä - yksitoista valkoista raitaa. Pään molemmilla sivuilla on musta juova kuonon tyvestä silmän kautta korvanjuureen asti. Kieli on ohut ja pitkä ja erikoistunut termiittien esille ja suihin lipomiseen.

Saalistus

Useimmat pussieläimet ovat yöeläimiä, mutta numbatit liikkuvat päiväaikaan. Numbatit syövät pääosin vain termiittejä, mutta jonkin verran myös muurahaisia ja muitakin hyönteisiä.

Numbatit synkronisoivat liikkumisensa termiittien liikkumisen kanssa ja ovat liikkeellä samaan aikaan niiden kanssa. Termiittien liikekannalla oloon vaikuttavia tekijöitä ovat vuodenaika, vuorokaudenaika ja ajankohtien mukainen lämpötila. Saalistaessaan numbatit käyttävät hyväkseen tarkkaa hajuaistiaan, paikantaessaan sitä, missä termiitit kulloinkin kipittävät. Aikuinen numbatti tarvitsee ravinnokseen 20 000 termiittiä päivässä.

Yöajan numbatit lepäilevät pesässään, jossakin suojaisessa onkalossa maassa tai kivikossa, tai ontossa puussa. Maan alla pesä voi sijaita pienessä tunnelissa, jossa voi olla useampia pikkukamareita, joita on pehmusteltu heinin, lehdin ja lehvin.

Elämää ikiomalla alueella

Numbatit, sekä urokset, että naaraat, elävät yksikseen omalla reviirillään. Omaa aluettaan ne puolustavat kaikilta, oman lajinsa saman sukupuolen tunkeilijoilta. Lisääntymisaikana urokset liikkuvat pois omalta alueeltaan, etsiessään naaraita. Urosten ja naaraiden reviirit menevät laitamiltaan hieman päällekkäin, joten naapureitaan näkeekin aina silloin tällöin.

Lisääntyminen

Kantoaika numbatilla on 15 vrk. 2 cm pitkiä poikasia syntyy neljä. Pienet poikaset elelevät pesällä ja voivat joskus olla kyytliäisinä emonsa selässä. Keväällä syntyneet poikaset ovat itsenäisiä jo saman vuoden syksyn päättyessä, ennen vuoden loppua.

Uhanalaisuus

Aiemmin Australiassa laajalle levinnyt numbatti on nykyään erittäin uhanalainen. Numbatteja elää nykyisin pienillä, rajoitetuilla alueilla Australiassa. Nämä alueet ovat Dryandra ja Perup.

1970-luvulla kannan suuruus oli alle 1 000 yksilöä, eikä se siitä juurikaan ole noussut. Numbattien intensiivinen tutkimus ja suojelu alkoi 1980-luvulla mutta yksilöiden määrä lienee vieläkin alle 1 000 (vuonna 2008). Numbatteja yritetään siirtää ja palauttaa ketuttomille alueille, sillä kettu on numbatin paha vihollinen. Näillä reservaattialueilla numbatteja on 500 - 600 yksilöä, mutta näiden kantojen selviytymistä ei pidetä täysin turvattuna. Joka tapauksessa, tarhoissa pidetyt numbatit ja suojeluohjelmat ovat vähentäneet uhkaa lajin sukupuutosta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä, ja oikealla ylinnä Copyright quollism
*Kuva oikealla, toiseksi ylinnä Copyright dilettantiquity
Pussimuurahaiskarhu Pussimuurahaiskarhu
Pussimuurahaiskarhu
NUMBATTI - (Myrmecobius fasciatus)

Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright quollism
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***