Menu
Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylhäällä vasemmalla Copyright Hans
*Kuva ylhäällä oikealla Copyright Matt Francey


VOMPATIT (Vombatidae)

Vompatit ovat Australian pussieläimiä. Niitä elää nykyisin kahdessa eri suvussa kolme lajia.

Vompatti (paljaskuonovompatti) (Vombatus ursinus)

Vompatti on nisäkäsnimistötoimikunnan ehdottama uusi nimi paljaskuonovompatille. Vompatilla on pituutta 90 - 115 cm ja painoa 20 - 40 kg. Laji on uhanalaisuusluokitukseltaan elinvoimainen. Vompatit elävät Kaakkois- ja Itä-Australian rannikon ja Tasmanian metsissä, pensaikoissa ja myös vuoristoisillakin alueilla.

Vompatti

Ruskovompatti (Lasiorhinus latifrons).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright macinate / Nonie


Ruskovompatti (karvakuonovompatti eli etelänkarvakuonovompatti) (Lasiorhinus latifrons)

Ruskovompatti on nisäkäsnimistötoimikunnan ehdottama uusi nimi karvakuonovompatille eli etelänkarvakuonovompatille. Ruskovompatilla on pituutta 90 - 100 cm ja painoa 20 - 30 kg. Laji on uhanalaisuusluokitukseltaan elinvoimainen. Ruskovompatit elävät Etelä-Australian tasangoilla.

Tummavompatti (pohjankarvakuonovompatti) (Lasiorhinus krefftii)

Tummavompatti on nisäkäsnimistötoimikunnan ehdottama uusi nimi pohjankarvakuonovompatille. Tummavompatilla on pituutta 100 cm ja painoa 40 kg. Laji on uhanalaisuusluokitukseltaan äärimmäisen uhanalainen. Elossa noin sata yksilöä. Tummavompatit elävät Epping Forest National Park -luonnonpuistossa Australian Queenslandissa ja Eläinsaaressa.
Vompatti

Ominaisuuksia

Kaikki kolme vompattilajia ovat keskimäärin metrin pituisia, jotkin niistä hieman isompia, jotkin hieman pienempiä - pituusrajat ovat 70 - 120 cm. Paino vaihtelee, ollen 20 - 40 kg.

Vompateilla on lyhyt häntä sekä lyhyet jalat, joissa kynnet ovat pitkät. Olemukseltaan vompatit ovat lihaksikkaita ja pyöreämuotoisia, pienen nallen näköisiä. Niiden lähin sukulainen onkin koala, Australiassa elävä pussikarhu.

Vompatit ovat pääosin yöeläimiä, joten niiden päivänäkö ei ole hyvä, mutta niillä on hyvä kuulo- ja hajuaisti.

Lisääntyminen

Kantoaika on noin 27 vrk. Vompatti synnyttää yleensä yhden pienen poikasen, jonka alkukehitys tapahtuu emon pussissa. Pussin tämä pikkuvompatti jättää vasta 6 - 7 kuukauden ikäisenä. 15 kuukauden ikäisenä vompatti on vieroittunut omilleen ja 18 kuukauden iässä se on kypsä jatkamaan sukua.

Vompattivaroitus

Liikennemerkki varoittaa - aja hiljaa, tiellä voi olla vompatteja.

Uhat

Vompatteja uhkaavia petoeläimiä ovat dingo ja pussiahma. Näitä saalistajia vompatit pakenevat maan alle luolakäytäviinsä, joista niiden kiinni saaminen yleensä on saalistajille ylivoimaista. Maan alle vompatin perässä työntyvä saalistajan pää saa tarvittaessa vompatin jaloista osakseen armottomia potkuja, jotka viimeistään pakottavat ahdistajan perääntymään.

Vompateilta elintilaa vie myös ihmisen harjoittama karjatalous. Myös liikenne uhkaa hitaasti liikkuvia vompatteja ja niitä jää autojen alle.
Vompatin levinneisyys

Levinneisyys

Vompatit elävät Australiassa, jonka alkuperäiseen eläimistöön ne ovat kuuluneet jo 15 miljoonaa vuotta. Tummavompatti on äärimmäisen harvinainen ja uhanalainen. Niitä elää enää alle sata yksilöä Epping Forest National Park- luonnonpuistossa. Kaksi muuta vompattilajia ovat suhteellisen yleisiä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright SELF2


Ravinto

Vompatit ovat kasvissyöjiä. Ravintolistalla ovat monenlaiset sarakasvit, yrtit, sienet, puiden kuoret ja maan alta löytyvät juuret. Vompatit kykenevät syömään leikkaamiseen erikoistuneilla hampaillaan kovakuituisiakin kasveja. Niiden etuhampaat kasvavat kaiken aikaa ja uusi kasvu korvaa kulumisen menetykset, ihan kuten jyrsijöillä ja jäniseläimillä.

Vompatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Waterboy / Steven


Elintavat

Vompatit viihtyvät lämpimillä ja kuivilla mailla, erityyppisissä maisemissa. Ne ovat yöeläimiä, joten niitä nähdään varsin harvoin. Vompatit liikkuvat yksin muulloin, paitsi pariutumisaikanaan. Ne ovat erikoistuneet mestarikaivajiksi ja kaivavat kynsillään ja hampaillaan maan alle tunneleita, joissa niillä on pesäluolatkin. Näihin maanalaisiin käytäviinsä vompatit vetäytyvät kuuman päivän ajaksi suojaan porottavalta auringolta. Viileänä aikana ne nousevat maan pinnalle päivälläkin.

Yleensä vompatit liikuskelevat ruokaa etsiessään hiljakseen - mutta vaaratilanteessa ne voivat kipittää jopa 40 kilometrin tuntivauhdilla. Tätä huimaa nopeutta ne voivat ylläpitää puolitoista minuuttia.
Vompatti
Vompatti (Vombatus ursinus) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright muzina_shanghai
Vompatti
Vompatti (Vombatus ursinus) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright noodle_snacks
Vompatti
Lähteet
Wildlife Management Branch: Common Wombat
IUCN
Animal Diversity Web: Vombatus ursinus coarse-haired wombat
All rights reserved
*Kuva Copyright Julian Robinson
Photo used with permission.
Vompatti
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Elliott Scott
*Kuva alla Copyright Nic Tinker
Tunturisuden sivut
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***