Tunturisuden sivut
Eskimo

Jääkarhu Arktis ja Antarktis

Arktis tarkoittaa valtavan laajaa aluetta pohjoisnavan ja pohjoisen napapiirin, 66,5° pohjoista leveyttä, välisellä alueella. Se pitää sisällään ne meret, saaret ja rannikkoseudut, joiden etelärajana on heinäkuun 10° C:n isotermi. Ollaan siis puurajan yläpuolella, tundralla, jossa vuoden lämpimimmän kuukauden, eli heinäkuun keskilämpötila on alle 10° C. Tundralla vallitsee polaarinen ilmasto - eli napailmasto, tai arktinen ilmasto.

Etelämanner eli Antarktis on kooltaan suurempi, kuin Australia tai Yhdysvallat. Sen pinta-ala on noin 14 miljoonaa neliökilometriä. Luonnonolosuhteiltaan Etelämanner - lumen ja jääkenttien, jäävirtojen ja paljaiden vuorenhuippujen valkoinen ihmemaa - on karu ja armoton. Niukkaan kasvillisuuteen kuuluu vain sammalikkoa, jäkälikköä ja leväkasvillisuutta.

Arktis Arktis ja Antarktis

Eiffel-torni

Eiffel-torni

Eiffelin torni - rauta-arkkitehtuurin tunnusmerkki ja tyylinäyte. Eiffelin torni on koko Ranskan symboli ja Pariisin suurin nähtävyys. Insinööri ja sillanrakentaja Albert Eiffelin suursaavutus rakennettiin vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä varten, näyttelyn sisääntuloportiksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Carl Muggenburg


Eiffel-torni Eiffel-torni

Etäisyyksiä Pitcairnista

Pitcairn ja Bountyn kapina

Osoiteviitta Pitcairnissa kertoo, miten kaukana on muu maailma. Kuva Copyright 2013 Andrew Randall Christian.

Pitcairn ja Bountyn kapinalliset Pitcairn ja Bountyn kapinalliset

Venetsia

Venetsia - Adrianmeren helmi

Venetsia on yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista. Se on kapeiden kujien, kaarisiltojen, kanavien ja katujen labyrinttimainen satukaupunki ja siellä on lukuisia palatseja, kirkkoja ja kiltataloja. 160 kanavan halkoma Venetsia on rakennettu 118 saarelle ja niitä yhdistää toisiinsa 354 siltaa. Alunperin kaupunki on rakennettu vain hieman nousuveden rajan yläpuolelle, puiselle, paalutetulle perustalle. Pohjaan juntattuja puupilareita on miljoonittain. Rakennustyöt huipentuivat 1700-luvulla.

Pitcairn ja Bountyn kapinalliset Venetsia - Adrianmeren helmi

Taj Mahal

Taj Mahal - Intian helmi ja jalokivi - Ikuisen rakkauden symboli

Majesteettisena Yamuna-joen rantamilla kohoava Taj Mahal ilmentää puhtainta ja suurinta rakkautta ja romantiikkaa, joiden vuoksi se on rakennettukin. Sitä pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista ja rakentamiseen johtaneen syynsä vuoksi ikuisen rakkauden symbolina. Taj Mahal on Intian helmi ja muslimien rakennustaiteen jalokivi. Se edustaa hienointa arkkitehtuurin ja taiteen saavutusta täydellisessä harmoniassaan ja loistokkaassa rakennustaidossa, koko indo-islamilaisen arkkitehtuurin piirissä.

Taj Mahal Taj Mahal - Intian helmi ja jalokivi - Ikuisen rakkauden symboli
 Le Mont-Saint-Michel - Pyhän Mikaelin vuori

Le Mont-Saint-Michel - Pyhän Mikaelin vuori

Ranskassa, Normandian rannikolla sijaitseva luostarisaari Le Mont-Saint-Michel tarjoaa hyvin hätkähdyttävän ja kauniin näyn. Muuten tasaisena ympärillään levittäytyvästä rantamaisemasta kohoava, taivaita tavoitteleva rakennusryhmä, joka näkyy kymmenien kilometrien päähän, on lähes kuin surrealistisen epätodellinen. Luostarisaarta onkin usein verrattu antiikin seitsemään ihmeeseen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Fabrizio Morando


Pyhän Mikaelin vuori Le Mont-Saint-Michel - Pyhän Mikaelin vuori

Brasilia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Daniel Rocal


Brasilia ja Rio de Janeiro

Brasilia Brasilia
Brasilia Rio de Janeiro
Arktis
Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja

Suurten löytöretkien ja tutkimusmatkojen kiehtovaa aikaa elettiin satojen vuosien ajan purjelaivakaudella. Yhä uudet saaret, maat ja jopa mantereet odottivat löytäjäänsä. Rohkeat miehet pistivät kaiken peliin ja purjehtivat vaaroja kaihtamatta maan ääriin, kohti tuntematonta...

Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Theophilos Papadopoulos
*** tunturisusi.com linkit ***