Tunturisuden sivut
Suojeluspyhimyksiä Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - Sata suojeluspyhimystä ja Nennolina

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle.

Tässä esittelyssä on mukana hieman yli 100 pyhimystä ja heidän lisäkseen vielä Nennolina. Nennolina ansaitsee oman erityisen huomionsa, sillä hän oli kuollessaan vasta kuusivuotias.

Johannes Kastaja

"Johannes Kastaja" - italialainen Piero di Cosimo (1462 - 1522).

24) Johannes Kastaja - Juutalainen opettaja ja profeetta, joka syntyi puoli vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Hän koki olevansa Messiaan edelläkävijä. Tunturisusi Tutustu Johannekseen numerolla 24.

Neitsyt Maria

"Neitsyt Maria" - flaamilainen Quentin Matsys (1466 - 1530).

38) Neitsyt Maria - Jeesuksen äiti on kristinuskon suurin pyhimys. Tunturisusi Tutustu Neitsyt Mariaan numerolla 38.

Pyhä Helena

"Pyhä Helena" - italialainen Cima da Conegliano (1459 - 1517)."Konstantinus Suuren ja Pyhän Helenan juhlapäivän viettoa 21.5.2018".

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Adam Jones


Konstantinus Suuri ja Pyhä Helena

Rooman keisari Konstantinus Suuri ja hänen äitinsä Pyhä Helena eli Flavia Iulia Helena ovat pyhimyksiä, jotka elivät vuoden 300 tienoilla. Konstantinus Suuri lopetti kristittyjen vainon Rooman alueella. Vuonna 330 hän perusti Konstantinopolin (nyk. Istanbul) Bysantin eli Itä-Rooman pääkaupungiksi.

Pyhää Helenaa kunnioitetaan pyhimyksenä katolisessa, ortodoksisessa ja anglikaanisessa kirkossa. Helena teki 300-luvulla pyhiinvaellusmatkan Palestiinaan ja tällä matkallaan hän löysi sen ristin, jolle Jeesus oli ristiinnaulittu. Konstantinus Suuri on kirkon ja kristillisen uskon suojeluspyhimys. Helena on uusien löytöjen suojeluspyhimys.
Pyhä Philomena

"Pyhä Philomena eli Filomena."

83) Pyhä Philomena eli Filomena. - Kreikassa syntynyt, 13-vuotiaana surmattu neitsytmarttyyri, jonka jäännökset löydettiin vuonna 1802 Priscillan katakombeista. Tunturisusi Tutustu Filomenaan numerolla 83.

Pyhimyksiä kristinuskon alkuajoilta

Pyhimyksiä alettiin kunnioittaa ja nimetä jo ihan kristinuskon alkuaikoina, 100 vuotta Kristuksen syntymän jälkeen. Näin haluttiin muistaa ja kunnioittaa heitä, jotka olivat menettäneet henkensä kristinuskon puolesta. Alkuaikoina ensimmäiset pyhimykset olivat marttyyreja.

Tällainen käytäntö sai esimerkkinsä juutalaisten uskonnollisuudesta, jossa oli olemassa jo pitkäaikaiset perinteet siinä, että profeettoja ja pyhiä ihmisiä kunnioitettiin pyhimyksinä.

Turingian Pyhä Isabel

"Elisabet Pyhä eli Elisabet Thüringeniläinen" - espanjalainen Francisco de Zurbarán (1598 - 1664).

62) Elisabet Pyhä eli Elisabet Thüringeniläinen (1207 - 1231) oli unkarilainen prinsessa. Suomessa Liisalla on nimipäivä prinsessan muistopäivänä. Tunturisusi Tutustu Elisabetiin numerolla 62.

Klaara Assisilainen

"Klaara Assisilainen" - kirkkomaalaus, National Shrine of the Little Flower - Detroit, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Fr Lawrence Lew, O.P.


Klaara Assisilainen (1194 - 1253)

Fransiskaanisen veljeskunnan perusti italialainen Franciscus Assisilainen (1181 - 1226). Klaara Assisilainen oli hänen seuraajiaan ja perusti fransiskaanien sisarjärjestön, klarissalaisten sääntö- eli nunnakunnan. Näistä nunnista käytetään nimityksiä Pyhän Klaaran sisaret ja köyhät Klaara-sisaret.

Paavi Pius XII julisti Klaaran television suojeluspyhimykseksi vuonna 1958 siksi, että kun Klaara eläessään oli liian sairas, osallistuakseen messuun, hänen kerrottiin kyenneen seuraamaan, nähden ja kuunnellen, messua seinältään. Silmäsairaiden, pyykinpesijöiden, kultaseppien, television, hyvän sään, neulojien - sekä Santa Claran (Kalifornia), Santa Clara Pueblon (New Mexico) ja Obandon (Filippiinit) suojeluspyhimys.

Jeesus ja lääkärit

"Jeesus 12-vuotiaana temppelissä keskustelemassa oppineiden kanssa" - italialainen Cima da Conegliano (1459 - 1517).

Agatha

"Marttyyripyhimys Agatha" - italialainen Sebastiano del Piombo (1485 - 1547).

Pyhä Agatha eli Sisilian Agatha (231 - 251)

Sisilialainen, rikkaaseen perheeseen syntynyt, kristitty Agatha koki julman marttyyrikuoleman vuonna 251 Cataniassa. Syynä tällaiseen kohteluun oli se, että kun hyvin kauniiseen Agathaan rakastunut ylimysdiplomaatti Quintianus ei saanut neitsyyteen vihkiytyneeltä Agathalta osakseen vastarakkautta, niin hän kosti julmuuksin Agathalle. Agatha vangittiin ja hänet sijoitettiin bordelliin.

Kidutukset kohdistuivat erityisesti Agathan rintoihin, jotka hakattiin poiskin, mutta ne kasvoivat uudelleen. Agatha siirtyi taivaaseen vuonna 251. Agathaa muistetaan 5. päivänä helmikuuta ja silloin nunnat leipovat rinnan muotoisia pullia pyhimyksen muistoksi. Kellontekijöiden, rintasyöpäpotilaiden, leipureiden, tulen ja maanjäristyksen uhkaamien, koruseppien, marttyyrien, uhanalaisten (kaikki uhat), sairaanhoitajien, kidutuksen uhrien, hedelmättömyydestä kärsivien - sekä Catanian, Palermon ja Maltan suojeluspyhimys.
Pyhimysten palvontaa

Katolisen uskon piirissä on kaikkialla esillä pyhimysten kuvia, sekä veistoksia ja pienoisveistoksia. Kyse ei ole näiden kuvien ja veistosten esittämien pyhimysten palvonnasta, saatika epäjumalan palvonnasta. Kuvat ja veistokset ovat esillä samasta syystä, kuin kodeissa ovat kuvat perheenjäsenistä. Muistuttamassa heistä, jotka ovat ihmisille rakkaita - ja olemassa näin ikäänkuin kaiken aikaa läsnä.

Siltikin, pyhimyksiä on palvottu jo vuosituhanten ajan. Aluksi, ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina, pyhimyksiä muisteltiin kunnioittavasti heidän haudoillaan. Jo 400-luvun alkupuolella kansan suhtautuminen pyhimyksiin oli vakiintunut palvovaksi.

Pyhimykset rukousten vastaanottajina ja välittäjinä

Rukouksia ja niihin sisältyviä pyyntöjä ja toiveita ei aina esitetä pyhimyksille, vaan ne esitetään pyhimysten kanssa yhdessä. Pyhimykset voivat toimittaa heille esitettyjä rukouksia eteenpäin. Pyhimykset ovat kuin enkeleitä, ja uskotaan, että heidän kauttaan välittyvä rukous saavuttaa paremmin ja tehokkaammin taivaan, Jumalan ja Jeesuksen.

Toki hädässä olevat ihmiset ovat aina pyytäneet kaikenlaista apua ja ihmetekoja, kuten sairauksista paranemisia, myös itseltään pyhimyksiltä. Itse asiassa, jotta ihminen voidaan julistaa pyhimykseksi, häneltä taikka häneen liittyen, tarvitaan kaksi hänen kuolemansa jälkeen tapahtunutta ihmetekoa. Nämä ihmeteot toteuttaa pyhimyksen kautta luonnollisestikin Jumala. Vatikaani tutkii tarkasti ihmetekojen todellisuuden ja aitouden. Tästäkin syystä, pyhimykseksi julistaminen vie yleensä vuosia, joskus vuosikymmeniä."Katariina Aleksandrialainen" - italialainen Artemisia Gentileschi (1593 - 1656).

28) Katariina Aleksandrialainen - ( - 305) - Legendan mukaan 200-luvun lopulla elänyt kristitty, joka opiskeli ajan tieteitä, kuten retoriikkaa ja filosofiaa. Tunturisusi Tutustu Katariinaan numerolla 28.

Juan Diego

"Juan Diego" - Meksiko.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Fr Lawrence Lew, O.P.


Juan Diego (1474 - 1548)

Pyhä Juan Diego Cuauhtlatoatzin eli Juan Diego oli ensimmäinen Amerikan alkuperäiskansoihin kuulunut ihminen, jonka katolinen kirkko julisti pyhimykseksi. Kun ryhmä fransiskaanien lähetyssaarnaajia saapui vuonna 1524 Meksikoon, Juan Diego ja hänen vaimonsa ottivat kasteessa vastaan katolisen uskon.

Juan Diego sitoutui lujasti uskoonsa ja käveli pitkiä matkoja Tlatelolcoon, jossa sijaitsi fransiskaanien lähetysasema. Eräällä kukkulalla, vuonna 1531, hänelle ilmestyi neljä kertaa itse Neitsyt Mariakin. Näiden tapahtumien vuoksi Guadalupen katedraali on nykyisin pyhiinvaeltajien kohde, joka vastaanottaa vuosittain yli 20 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Amerikan alkuperäiskansojen suojeluspyhimys.

Antonio María Claret

"Antonio María Claret".

Antonio María Claret (1807 - 1870)

Espanjalainen, roomalaiskatolinen piispa ja lähetystyöntekijä Antonio María Claret hankki monipuolisen ja korkean koulutuksen pappisalalle. Eräässä vaiheessa elämäänsä, vuosina 1843 - 1848 hän teki uskontyötä apostolin kyydillä eli jalkaisin, ranskalaisten invaasiosta kärsineessä Kataloniassa. Tätä samaa työtä hän teki 15 kuukautta myös Kanariansaarilla.

Näillä matkoilla Claretin vähäisinä varusteina olivat vaihtovaatteet, raamattu, kartta ja matkasauva. Kansa tunnisti hänet vaatimattomuudesta ja köyhyydestä, ystävällisyydestä ja intohimosta lähetystyöhön - hänestä tuli hyvin suosittu.

Näiden lähetystehtävien jälkeen Claret sai vuonna 1849 nimityksen arkkipiispaksi Kuubaan. Lukemattomien tehtäviensä myötä Claret taisteli myös orjuutta vastaan, perusti köyhille pankin, perusti museon, kouluja ja kirjastoja, vieraili sairaaloissa ja vankiloissa ja kirjoitti 144 kirjaa. Kuuban jälkeen Claret kutsuttiin vuonna 1857 takaisin Madridiin, jossa hän toimi Espanjan kuningatar Isabella II:n rippi-isänä. Hän ennätti toimia 9 vuotta munkkikoulun rehtorinakin.

Claret oli erittäin hyvä puhuja ja saarnamies. Koska kuulijoita kertyi usein huomattavan paljon, hän puhui toreilla kirkkojen edustoillakin. Claret perusti katolisten pappisveljien kongregaation eli lähetysseuran vuonna 1849. Veljeskunnan koko nimi on "Autuaan Neitsyt Marian tahrattoman sydämen poikien lähetysseura" (La Congregación de los Misioneros Hijos del Inmaculado Corazón de María). Tavallisesti heistä käytetään, Claretin nimen mukaisesti, nimitystä klaretiinit. Klaretiinit ovat olleet aktiivisia lähtystyöntekijöitä ja he ovat toimineet 65 maassa, kaikilla mantereilla. Tekstiilikauppiaiden, kutojien, säästämisen (opetti köyhille säästäväisyyden merkitystä), säätiöiden - sekä katolisen lehdistön ja klaretiinien suojeluspyhimys.
Enkeli Pyhimystyttöjen kirkkokuoro

Kaikkien Pyhimysten kirkko - All Saints' Church - Northampton, Englanti.
Enkeli angel Public domain
*Kuva - Copyright Public domain Pixabay.
"Älä koskaan pelkää, että rakastat liikaa armoitettua Neitsyt Mariaa. Et koskaan voi rakastaa häntä yhtä paljon, kuin Jeesus häntä rakasti." - Pyhimys Maximilian Kolbe

"Maria, anna minulle sydämesi; niin kaunis ja puhdas, täynnä rakkautta ja nöyryyttä, niin että minä voin ottaa vastaan Jeesuksen elämän leivässä ja rakastaa häntä, kuten sinä häntä rakastit ja palvella häntä köyhyyden ahdistuksessa." - Siunattu Äiti Teresa

"Ei ole mitään merkitystä sillä, kuinka syntinen ihminen on, jos hän on pyhittäytynyt Marialle, sillä silloin hänen on täysin mahdotonta joutua kadotukseen." - Pyhimys Hilary of Poitiers

"Jos joku ei halua, että Marian pyhyys julistetaan hänen äitiydessään, niin hän ei halua Jeesusta veljekseen." - Pyhimys Maximilian Kolbe

Neitsyt Maria

"Jokaisen oikean Jumalan lapsen isä on Jumala ja äiti on Maria; jokainen, joka ei halua Mariaa äidikseen, ei voi olla Jumalan lapsikaan." - Pyhimys Louis Marie de Montfort.

"Mikä ilo onkaan muistaa, että hän (Maria) on meidän äitimme! Niin kauan, kuin hän rakastaa meitä ja tietää heikkoutemme, ei meillä ole mitään pelättävää." - Pyhimys Therese of Lisieux.
Neitsyt Maria

"Ihminen ei voi koskaan pelätä vihollisen armeijaa yhtä paljon kuin helvetin voimat pelkäävät Marian nimeä ja suojelusta." - Pyhimys Bonaventure

"Kun kutsut Pyhää Neitsyttä silloin, kun sinua riivataan, hän tulee heti avuksesi ja Saatana joutuu jättämään sinut." - Pyhimys John Vianney

"Pysyttele aina tämän taivaallisen äidin lähellä, sillä hän on meri, joka sinun on ylitettävä, saavuttaaksesi loistokkaan ikuisuuden rannat." - Pyhimys Padre Pio

"Juoskaamme hänen luokseen kuin pikkulapset ja heittäytykäämme hänen syliinsä täydellisellä luottamuksella." - Pyhimys Francis de Sales

"Marian kunnia on niin läheisesti sidoksissa Jeesuksen kunniaan ja ylistykseen, niin että jos kieltää toisen, hylkää samalla toisenkin." - Siunattu William Joseph Chaminade

"Ennen, yksinäsi, et kyennyt. Nyt, kun olet kääntynyt hänen (Maria) puoleensa, kuinka helppoa kaikki onkaan." - Pyhimys Josemaria Escriva
"Maria on tuonut lunastuksellaan niin paljon kunniaa Jumalalle ja niin paljon rakkautta ihmisille, että kukaan ei voi saavuttaa pelastusta muuten, kuin hänen välityksellään." - Pyhimys Alphonsus Maria de Liguori

"Heittäytykäämme tämän hyvän Äidin jalkoihin ja syleilkäämme niitä niin kauan, kunnes hän siunaa meidät ja hyväksyy meidät lapsikseen." - Pyhimys Bernard of Clairvaux

Neitsyt Maria

"Kaikki sinun elämäsi synnit tuntuvat nousevan sinua vastaan. Mutta älä luovu toivosta! Päinvastoin, kutsu Pyhää äitiäsi Mariaa, lapsen uskolla ja avuttomuudella. Hän tuo rauhan sieluusi." - Pyhimys Josemaria Escriva

"Hän on enemmän Äiti kuin Kuningatar." - Pyhimys Therese of Lisieux

"Kuten merimiehiä aavalla merellä ohjaa kohti satamaa taivaalla loistava tähti, niin kristittyjä ohjaa kohti taivasta Maria." - Pyhimys Tuomas Akvinolainen