Tunturisuden sivut
Suojeluspyhimyksiä Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - Sata suojeluspyhimystä ja Nennolina

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle.

Tässä esittelyssä on mukana 100 pyhimystä ja heidän lisäkseen vielä Nennolina. Nennolina ansaitsee oman erityisen huomionsa, sillä hän oli kuollessaan vasta kuusivuotias.

Kerubi
Pyhä Philomena

Pyhä Philomena eli Filomena

Pyhä Philomena eli Filomena oli Kreikassa syntynyt, 13-vuotiaana surmattu neitsytmarttyyri, jonka jäännökset löydettiin vuonna 1802 Priscillan katakombeista. Filomena oli kreikkalainen prinsessa, joka sai surmansa keisari Diocletianuksen vainoissa. Hänen nimensä alkumuoto on Filumena - "Valon tytär".

Sylivauvojen, pikkulasten, lasten, nuorten - sekä lapsensa menettäneiden, hedelmättömyydestä kärsivien, pappien, vankien - sekä toivottomien, kadotettujen, köyhien, orpojen ja neitsyiden suojeluspyhimys.

Pyhimyksiä kristinuskon alkuajoilta

Pyhimyksiä alettiin kunnioittaa ja nimetä jo ihan kristinuskon alkuaikoina, 100 vuotta Kristuksen syntymän jälkeen. Näin haluttiin muistaa ja kunnioittaa heitä, jotka olivat menettäneet henkensä kristinuskon puolesta. Alkuaikoina ensimmäiset pyhimykset olivat marttyyreja.

Tällainen käytäntö sai esimerkkinsä juutalaisten uskonnollisuudesta, jossa oli olemassa jo pitkäaikaiset perinteet siinä, että profeettoja ja pyhiä ihmisiä kunnioitettiin pyhimyksinä.
Pyhimysten palvontaa

Katolisen uskon piirissä on kaikkialla esillä pyhimysten kuvia, sekä veistoksia ja pienoisveistoksia. Kyse ei ole näiden kuvien ja veistosten esittämien pyhimysten palvonnasta, saatika epäjumalan palvonnasta. Kuvat ja veistokset ovat esillä samasta syystä, kuin kodeissa ovat kuvat perheenjäsenistä. Muistuttamassa heistä, jotka ovat ihmisille rakkaita - ja olemassa näin ikäänkuin kaiken aikaa läsnä.

Siltikin, pyhimyksiä on palvottu jo vuosituhanten ajan. Aluksi, ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina, pyhimyksiä muisteltiin kunnioittavasti heidän haudoillaan. Jo 400-luvun alkupuolella kansan suhtautuminen pyhimyksiin oli vakiintunut palvovaksi.

Pyhimykset rukousten vastaanottajina ja välittäjinä

Rukouksia ja niihin sisältyviä pyyntöjä ja toiveita ei aina esitetä pyhimyksille, vaan ne esitetään pyhimysten kanssa yhdessä. Pyhimykset voivat toimittaa heille esitettyjä rukouksia eteenpäin. Pyhimykset ovat kuin enkeleitä, ja uskotaan, että heidän kauttaan välittyvä rukous saavuttaa paremmin ja tehokkaammin taivaan, Jumalan ja Jeesuksen.

Toki hädässä olevat ihmiset ovat aina pyytäneet kaikenlaista apua ja ihmetekoja, kuten sairauksista paranemisia, myös itseltään pyhimyksiltä. Itse asiassa, jotta ihminen voidaan julistaa pyhimykseksi, häneltä taikka häneen liittyen, tarvitaan kaksi hänen kuolemansa jälkeen tapahtunutta ihmetekoa. Nämä ihmeteot toteuttaa pyhimyksen kautta luonnollisestikin Jumala. Vatikaani tutkii tarkasti ihmetekojen todellisuuden ja aitouden. Tästäkin syystä, pyhimykseksi julistaminen vie yleensä vuosia, joskus vuosikymmeniä.Alaasotto ristiltä

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/jean louis mazieres


"Alasotto ristiltä", yksityiskohta - Angelo di Cosimo di Bronzino (1503 - 1572).
Enkeli Pyhimystyttöjen kirkkokuoro

Kaikkien Pyhimysten kirkko - All Saints' Church - Northampton, Englanti.
Enkeli angel Public domain
*Kuva - Copyright Public domain Pixabay.
*** tunturisusi.com linkit ***